Toimitusjohtajan blogi: Mistä tunnistaa aidosti asiakkaan etua ajavan varainhoitajan?

Jo tätä otsikkoa kirjoittaessani kysymys tuntuu jollain tavalla absurdilta.  Palvelemmeko asiakkaita niin, että asiakkaan etu voi vaarantua toimiessa kanssamme vai rakennammeko jo peruskivestä lähtien koko liiketoimintamallin palveluineen asiakkaan etua ajamaan? Maailmalla yhä useampi sijoittaja turvautuu sijoituspäätöksissään niihin toimijoihin, jotka ovat valinneet mallikseen jälkimmäisen eli riippumattoman tavan toimia.

Yhdysvalloissa toimii tänä päivänä jo yli 16 000 riippumattomaan neuvontaan ja varainhoitoon erikoistunutta yhtiötä ja nämä vastaavat neljänneksestä koko varainhoitomarkkinoilla hoidossa olevasta varallisuudesta.

Maailmalla riippumattomuuteen on ohjannut ensisijaisesti asiakkaiden kysyntä tai toiminnalle sääntelyn kautta tulleet vaatimukset. Sääntelyn kautta tavoitellaan asiakkaan edun turvaamista pakottavien yhteisten pelisääntöjen luomisella. Euroopassa sääntely edelleen mahdollistaa neuvonnan tarjoamisen niin, että varainhoitaja saa vastaanottaa palkkionpalautuksia suosittelemistaan sijoitusratkaisuista. Alankomaissa palkkionpalautuksista on luovuttu toimialan yhteisellä päätöksellä. Sveitsissä edellytetään, että varainhoitajat ja neuvontaa tarjoavat tahot ilmoittavat asiakkailleen kaikista palkkionpalautuksista tai muista taloudellisista eduista, joita he saavat kolmansilta osapuolilta. Tämä läpinäkyvyys on luonnollisesti tärkeä lähtökohta, jotta asiakkaat voivat arvioida, miten palkkionpalautukset voivat vaikuttaa heidän palveluihinsa ja sijoitusneuvontaan. Riippumattomuuden edellytyksenä on aina palkkionpalautuksista kieltäytyminen tai palkkionpalautusten siirtäminen suoraan asiakkaan eduksi.

 

Mitä riippumattomuus varainhoidossa tarkoittaa?

 

Riippumaton neuvonta ja varainhoito tarkoittaa palvelua, jossa asiakasta autetaan taloudellisissa päätöksissä ja sijoitusten hoidossa täysin puolueettomasti ja ilman sidoksia tiettyihin rahoitustuotteisiin tai palveluntarjoajiin. Tämä varmistaa, että asiakas saa neuvontaa, joka perustuu aidosti hänen omiin tarpeisiinsa ja tavoitteisiinsa.

Keskeinen periaate on asiakkaan etu: neuvonantaja ei aja omaa tai kolmannen osapuolen hyötyä, vaan hänen päätavoitteenaan on löytää asiakkaalle parhaiten sopiva ratkaisu. Tämä voi näkyä esimerkiksi siinä, että asiakas saa suosituksia eri sijoitustuotteista – olipa kyseessä osakkeet, rahastot tai vaihtoehtoiset sijoitukset – ilman, että neuvonantaja hyötyy valinnasta.

Ajatellaanpa esimerkiksi  tilannetta, jossa asiakas suunnittelee eläkkeelle jäämistään muutaman vuoden päästä ja haluaa varmistaa, että hänen sijoituksensa tukevat turvallista ja vakaata taloudellista tilannetta tulevaisuudessa. Riippumaton varainhoitaja keskustelee taloudellisesta tilanteesta, riskinsietokyvystä, tavoitteista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Sen sijaan, että varainhoitaja suosittelisi vain sopivia edustamansa pankin tai varainhoitoyhtiön omia tuotteita, hän tarkastelee laajasti eri vaihtoehtoja koko sijoitussalkun näkökulmasta ja suosittelee asiakkaalle ratkaisuja ja toteutusmalleja, jotka parhaiten tukevat hänen yksilöllisiä tarpeitaan.

Lopputuloksena asiakas voi olla varma, että hänen sijoituksensa eivät perustu myyntipaineisiin tai yksittäisen tuotteen markkinointiin, vaan aitoon haluun varmistaa hänen taloudellinen turvallisuutensa tulevaisuudessa. Tämä luottamus ja läpinäkyvyys ovat riippumattoman neuvonnan ja varainhoidon suurimpia etuja.

 

Miten riippumaton toimija välttää eturistiriitatilanteet?

 

Riippumattomat varainhoitajat ovat läpinäkyviä palkkiorakenteessaan ja muissa käytännöissään, mikä auttaa asiakkaita ymmärtämään tarkalleen, mistä he maksavat ja miksi.  Kun varainhoitajan ja käytettyjen sijoitusratkaisuiden taustalla olevien tuoteyhtiöiden välillä ei kulje palkkionpalautuksia, palvelumallissa ei ole sisäänrakennettua eturistiriitatilanteiden alkulähdettä.

 

Riippumattomuus ja indeksisijoittaminen

 

Indeksisijoittaminen on suosittu tapa sijoittaa riippumattomien varainhoitajien keskuudessa, koska se sopii hyvin asiakaslähtöiseen ja pitkäjänteiseen lähestymistapaan.

Riippumattomat varainhoitajat suosivat usein sijoitusstrategioita, jotka keskittyvät varallisuuden kasvattamiseen pitkällä aikavälillä. Indeksisijoittaminen tukee tätä lähestymistapaa, sillä se on rakennettu seuraamaan markkinoiden pitkän aikavälin kasvua. Pitkäjänteiset strategiat ovat pääsääntöisesti laajasti hajautettuja, eivätkä ne ole suuressa mittakaavassa riippuvaisia yksittäisten arvopapereiden lyhyen aikavälin vaihteluista. Tämä vähentää tarvetta tehdä lyhyen aikavälin sijoituspäätöksiä, mikä voi auttaa välttämään turhaa riskinottoa tai paniikkireaktioita markkinoiden heilahteluihin.

Indeksisijoittaminen perustuu siihen, että tavoitteena on seurata markkinoiden kehitystä, ei pyrkiä aktiivisesti voittamaan markkinoita.

 

Useimmiten markkinoiden keskimääräinen tuotto on riittävä sijoitustavoitteiden täyttämiseen, kun suunnitelma on hyvin miettity.

 

Tämän lisäksi tutkimusten mukaan (Morningstar Active Passive Barometer, SPIVA -raportit) useimmat aktiiviseen sijoituskohdevalintaan pohjautuvat rahastot jäävät jälkeen markkinatuotoista pitkällä aikavälillä tai saavutettu hyvä tuotto jollain aikavälillä ei ole toistettavissa konsistentisti jatkossa. (Lue tuorein Morningstarin katsaus aiheesta) Kaikki tämä puhuu indeksisijoittamisen puolesta likvidien sijoitusten salkussa, kun tavoitteena on löytää käyttökelpoisimmat työvälineet ratkomaan asiakkaan tavoitteita.

 

Avoimeen ja luottamukseen perustuva yhteistyö on avain menestykseen

 

Olipa kyseessä yhteisöjen tai yksityishenkilöiden varojen sijoittaminen, jokainen sijoitusstrategia on ainutlaatuinen. Emme usko, että yksittäiset sijoitustuotteet tai markkinaliikkeiden ajoittaminen antavat avaimet sijoitukselliseen menestykseen. Varojen sijoittaminen ei tarvitse olla monimutkaista tai tuotteisiin keskittyvää. Emme myy tuotteita, vaan keskitymme olennaisiin ja merkityksellisiin asioihin, mikä yksinkertaistaa sijoitusprosessia ja helpottaa päätöksentekoa.

Kun seuraavan kerran tapaat varainhoitajasi, muista kysyä onko tarjottu palvelu riippumatonta. Jos ei ole, kysy, miten mahdolliset eturistiriidat hallitaan ja miten varmistetaan, että eturistiriidat eivät vaikuta annettuun neuvontaan.

Index Varainhoito on tehnyt valintansa jo 10 vuotta sitten ja me keskitymme riippumattoman neuvonnan ja varainhoidon tarjoamiseen suomalaisille sijoittajille.