Indeksi­­sijoittaminen

Index Varainhoito on perustamisestaan lähtien toteuttanut sijoitustoimintaa ja sijoitusneuvontaa pääasiassa pörssinoteeratuilla indeksiosuusrahastoilla eli etf:llä. Sijoittajan näkökulmasta indeksisijoituksissa yhdistyvät monta hyötyä niin tuottojen kuin riskienhallinankin näkökulmasta.

Indeksisijoittaminen on täysin linjassa hyvän sijoittamisen perusperiaatteiden kanssa. Mielestämme etf:ien käyttö on yksinkertaisesti järkevin ja tehokkain tapa päästä sijoitustavoitteisiin.

Vaikka sijoitustoimintamme lähtee indeksisijoittamisen hyödyistä, ymmärrämme, että sijoittajien kokonaisvarallisuus voi koostua laaja-alaisesti eri sijoituskohteista. Kuuntelemme herkällä korvalla asiakastarpeiden kehitystä ja sitä mitä menestyksellinen sijoittamisen edellyttää tulevaisuudessa. Tarjoamme mm. vaihtoehtoisten sijoitusten saralla myös muita sijoitusinstrumentteja, koska tässä sijoitusluokassa ei ole toistaiseksi mahdollista tehdä sijoituksia indeksiosuustuotteilla ja toisaalta moni sijoittaja haluaa sijoittaa vaihtoehtoisiin niiden hajautusvaikutuksen takia.

Miksi indeksisijoittaminen kannattaa?

Pitkällä aikavälillä parempi tuotto

Indeksisijoituksista vrs. aktiivisista sijoitusrahastoista koostuvalla salkulla on suurempi todennäköisyys parempaan tuottokehitykseen. Todennäköisyys kasvaa sijoitusajan pidentyessä.

Lähde: WhitePaper.pdf (rickferri.com)

Sijoituskohteiden tuotto parempi

Tutkimusten mukaan eri omaisuusluokissa indeksisijoitusten tuotto on pitkällä aikavälillä todennäköisesti parempi kuin vastaavien aktiivisten sijoitusrahastojen. Todennäköisyys kasvaa sijoitusajan pidentyessä.

Lähde: Morningstar

Laaja hajautus

Indeksisijoitusten kautta saa laajan hajautuksen kohdemarkkinaan tehokkaasti ja helposti. Sijoitusten hajauttaminen on fiksua riskienhallintaa, jolla voit pienentää yksittäisten sijoitusten arvonvaihtelun vaikutusta koko salkkuun.

Ennakoitavuus ja läpinäkyvyys

Indeksisijoituksissa on täysi läpinäkyvyys sijoitettuihin arvopapereihin – tiedät aina mitä omistat. Tämän lisäksi indeksisijoitusten systemaattinen hoitotapa tuo ennakoitavuutta sijoitusten kehityksen ja riskitason osalta.

Laaja valikoima

Indeksisijoittajaa eivät sido suppea tuotevalikoima strategian toteutuksessa. Tänä päivänä indeksisijoittajalla on valittavanaan lähes 10.000 sijoituskohdetta kattaen kaikki omaisuusluokat, teemat, toimialat, korkoluokat ja vastuullisuusprofiilit.

Matala kustannustaso

Pitkän aikavälin sijoittaja saa merkittävää hyötyä indeksisijoitusten suhteellisesti matalammista hallinnointikustannuksista verrattuna muihin sijoitusrahastoihin.  Suomeen rekisteröidyn osakerahaston keskimääräinen hallinnointipalkkio (TER) oli n. 1,5 % p.a. vuonna 2021. Indeksiosuusrahastojen palkkiot ovat tyypillisesti n. 0,1-0,6 % p.a.

Lähde: Morningstar

 
 

”Indexin toiminta on selkeää, avointa, yksinkertaista ja ketterää. Suosittelen.”

Asiakas vuodesta 2014

”Läpinäkyvää toimintaa; ei omia sijoitustuotteita, jotka vääristävät sijoituspäätöksiä.”

Asiakas vuodesta 2018

ETF pähkinänkuoressa

Eft on pörssinoteerattu sijoitusrahasto, jonka nimi tulee sanoista Exchange Traded Fund. Etf:llä käydään kauppaa pörssissä samaan tapaan kuin osakkeilla ja niiden avulla voi sijoittaa niin osake-, korko- , hyödyke kuin kiinteistömarkkinoillekin. Indeksisijoittamisesta puhutaan, koska yhden etf:n ostamalla saa hajautetun sijoituksen.

Sijoittajan näkökulmasta indeksisijoituksissa yhdistyvät monta hyötyä niin tuottojen kuin riskienhallinnankin näkökulmasta. Tutkimusten mukaan indeksisijoitusten tuotto on pitkällä aikavälillä todennäköisesti parempi kuin vastaavien aktiivisten sijoitusrahastojen.

Syitä tähän ovat mm. seuraavat:

  • Indeksisijoitusten kustannustaso on matala
  • Indeksisijoitusten kautta saa laajan hajautuksen kohdemarkkinaan tehokkaasti
  • Indeksisijoituksissa on hyvä läpinäkyvyys itse sijoituskohteisiin ja systemaattinen tapa määritellä sijoituskohteiden valinta ja painotus
  • Indeksisijoituksia on tarjolla laaja valikoima maailman johtavilta omaisuudenhoitajilta.

Riippumattomuus

Index Varainhoito on täysin riippumaton varainhoitaja. Mitä tämä tarkoittaa?

Osaamme valita parhaimmat tuotteet

Erilaisia Etf:iä on tarjolla tällä hetkellä globaalisti noin 10 000 kappaletta. Koko maailmanlaajuisesta sijoitusmarkkinasta etf:t muodostavat noin 20 % ja arvossa mitattuna yli 30 %.

Miten osaamme valita näin suuresta määrästä asiakkaillemme juuri oikeat tuotteet?

Tässä meitä auttaa luonnollisesti se, että olemme Suomen ensimmäinen ja kokenein etf-sijoittaja. Varainhoitajillamme on erittäin vankka kokemus etf:stä ja niiden kanssa toimimisesta. Tämän lisäksi käytämme aktiivisesti yhteistyökumppaneidemme tukea ja neuvontaa löytääksemme aina tavoitteiseen ja salkkuun sopivimmat sijoituskohteet. Toimimme yhteistyössä alan suurimpien yhtiöiden kanssa, mutta kuitenkin täysin oman riippumattomuutemme säilyttäen. Eli emme sitoudu ostamaan kenenkään tuotteita emmekä vastaanota palkkionpalautuksia valitsemistamme sijoituskohteista. 

Yhteistyökumppanimme, maailman suurimmat ETF-talot

Teemme päivittäin yhteistyötä maailman suurimpien varainhoitoyhtiöiden kanssa niin sijoitusmarkkinoiden kehityksen analysoinnissa ja tutkimuksessa kuin myös itse sijoituskohteiden ominaisuuksien arvioinnissa. Käytämme sijoitusstrategioiden toteutuksessa noin 20 eri varainhoitoyhtiön hallinnoimia etf-sijoituksia. 

Esimerkkejä varainhoitoyhtiöistä, joiden etf-sijoituksia käytämme strategioidemme hoitamisessa:

BlackRock

BlackRock on yhdysvaltalainen, maailman suurin varainhoitaja. Yhtiön etf:ien liikkeeseenlaskuun erikoistunut yksikkö iShares on maailman suurin etf:ien tarjoaja. Olemme tehneet iSharesin kanssa yhteistyötä toimintamme alusta lähtien. Toimimme tiivisti yhdessä mm. sijoitusstrategioiden analysoimisen saralla.

Lisää tietoa Black Rockista löydät täältä.

Amundi

Amundi on ranskalainen varainhoitoyhtiö ja Euroopan suurin varainhoitoyhtiö hallinnoitavien varojen määrällä mitattuna. Yhtiö on myös tärkeimpien maailmanlaajuisten toimijoiden joukossa ja sen etf-tuotteita käytetään laajasti globaaleilla sijoitusmarkkinoilla.

Lisää tietoa Amundista löydät täältä.

Vanguard

The Vanguard Group on yhdysvaltalainen varainhoitoyhtiö.  Vanguard on maailman toiseksi suurin pörssinoteerattujen rahastojen tarjoaja Black Rockin iSharesin jälkeen. Yhtiö on tunnettu indeksisijoittamisen edelläkävijä. Yhtiön perusti John C. Bogle vuonna 1975

Lisää tietoa Vanguardista löydät täältä.

Tabula

Tabula on verrattain nuori ja innovatiivinen eurooppalainen varainhoitoyhtiö, joka on erikoistunut etf -korkosijoittamiseen. Yhtiö on perustettu vuonna 2018 ja tarjoaa laajan kattauksen korkomarkkinoille räätälöityjä etf- ratkaisuja.

Lisää tietoa Tabulasta löydät täältä

Wisdomtree

Wisdomtree on yhdysvaltalainen varainhoitaja, joka on erikoistunut mm. raaka-aine, smart beta ja erilaisiin sijoitusteemoihin liitttyvien etf -sijoitusten hallinnointiin ja tarjoamiseen.

Lisää tietoa Wisdomtreestä löydät täältä.

Me huolehdimme sinusta

Hannu Kahra

Senior Advisor

Kalle Anttila

toimitusjohtaja

Jukka Huuskonen

varatoimitusjohtaja

Jere Krok

Back Office