Parasta tuottoa hajauttamalla

On yleisesti hyväksytty ajatus, että tiettyjen sijoittajien, kuten suurten institutionaalisten toimijoiden, hallinnoima ”viisas raha” on erityisen hyvin informoitua ja siksi se pystyy tekemään parempia sijoituspäätöksiä. Kuitenkin viime vuosina on herännyt kysymys siitä, onko tämä olettama todella paikkansapitävä.

Ei ole ensimmäinen kerta kun smart beta, eli strategiat, jotka pyrkivät parantamaan salkun tuottoja painottamalla tiettyjä tekijöitä, on jäänyt jälkeen laajasta markkinaindeksistä. Etenkin yliarvostettujen osakkeiden alipainottaminen on osoittautunut riskialttiiksi, kun nämä osakkeet ovat jatkaneet nousuaan. Heinäkuun loppuun mennessä kehittyneiden maiden osakkeita kuvaava MSCI World -indeksi oli noussut alkuvuodesta +15,15 %, kun esim. laatuyhtiöiden globaali indeksi oli noussut +15,11 % ja arvoyhtiöiden +11,46 %. Kehittyvien markkinoiden (EM) tuottokehitys oli +7,85 % ja pienyhtiöiden +9,31 %.

Hajauttamisen osalta näkee usein toimintatapoja, joissa painotetaan yksittäisiä osa-alueita. Indeksisijoittajan näkökulmasta tämä ei ole todellista hajauttamista, vaan aktiivista sijoittamista. Onkin tärkeää huomata, että vaikka monet sijoittajat ajattelevat hajauttavansa riskejä, niin samalla he ottavat myös aktiivisia riskejä valinnoillaan.

Mielenkiintoinen fakta on, että pitkässä juoksussa vain harvat yhtiöt ohjaavat markkinoiden tuottoja. Arvioiden mukaan noin 4% yhtiöistä on tuottanut (ja voidaan olettaa tuottavan) lähes koko markkinan tuoton, kun taas loput yhtiöt tuottavat keskimäärin yhtä paljon kuin valtionlainat. Tämä korostaa entisestään indeksisijoittamisen merkitystä ja sen etuja. 

Joten, miten voit varmistua, että omistat ensi vuoden huippuosakkeet, olivatpa ne sitten ”magnificent 7” tai ”fantastic 50”? Vastaus on yksinkertainen: omista ne kaikki. Indeksirahastojen ja ETF:ien avulla voit sijoittaa laajasti eri osakkeisiin ja siten hajauttaa riskisi samalla kun annat itsellesi mahdollisuuden hyötyä niistä harvoista yhtiöistä, jotka tekevät suurimman osan tuotoista.

Yhteenvetona: vaikka monimutkaiset sijoitusstrategiat ja ”viisaan rahan” seuraaminen saattavat kuulostaa houkuttelevalta, usein yksinkertainen lähestymistapa ja markkinoiden laaja omistaminen ovat parasta, mitä sijoittaja voi tehdä. Sijoitamme varallisuutesi laajasti hajauttaen, jotta pääset  mukaan markkinoiden nousuun ja voit nukkua yösi rauhassa.