Miksi osakkeet vaan nousevat?

Tammi-huhtikuun (9.4. asti) aikana maailmanlaajuiset osakeindeksit, kuten mm. Morningstar Global Equities, ovat nousseet euroissa noin 10 % ja ovat lähellä kaikkien aikojen huippujaan. Alueelliset osakeindeksit Saksassa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Australiassa ovat myös tehneet uusia ennätyksiä. Miten tässä näin kävi? Alla viisi näkökulmaa.

1. Talouskasvu on jatkunut ennakoitua vahvempana Yhdysvalloissa

ja liittovaltio ei ole ollut toistaiseksi lähelläkään taantumaa. Maaliskuun kokouksessaan keskuspankki Fed nosti Yhdysvaltojen talouskasvuennusteensa 1,4 %:sta 2,1 %:iin. Euroopan kasvu on vaisua, mutta alueen isot yhtiöt hyötyvät globaalin kasvun jatkumisesta. Lisäksi aivan viime aikoina havainnot maailman teollisuuden toipumisesta ovat tukeneet myös eurooppalaisia syklisiä teollisuusyhtiöitä, joita Helsingin pörssissäkin on.

2. Euroopassa inflaatio hidastuu ja keskuspankkien koronlaskusyklit ovat alkamassa.

Sveitsi itse asiassa jo laski ohjauskorkoaan. Vahvan kasvun Yhdysvalloissa inflaation lasku on hidastunut. Liittovaltion keskuspankki Fed on kuitenkin yhä vihjannut koronlaskujen alkavan tämän vuoden aikana. Osakkeiden nousu on jatkunut, vaikka odotukset erityisesti Yhdysvaltojen keskuspankin koronlaskujen määrästä ovat laskeneet alkuvuoden aikana reippaasti.

3. Yritystulokset palaavat kasvu-uralle 2024

Tammi-helmikuussa raportoitu Q4-tuloskausi sujui odotuksiin nähden vaisummin kuin viime vuosina keskimäärin sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Yhdysvaltojen SP500-yhtiöiden tulokset kuitenkin kasvoivat vuositasolla noin 4 %. Osakemarkkinoiden kehityksen kannalta tuloskausi sujui kuitenkin riittävän hyvin. Osakeanalyytikkojen ennusteista laskettujen odotusten mukaan tuloskasvu olisi 2024 Yhdysvalloissa hieman yli 10 %, ja Euroopassakin selvästi positiivisen puolella. Yleensä ennusteet laskevat vuoden kuluessa, mutta odotuksissa on selkeästi, että tänä vuonna tulokset palaavat kasvu-uralle. Vuonna 2023 tuloskasvut olivat sekä Euroopassa ja Yhdysvalloissa lähellä nollaa.

4. Mahtiseitsikon tuotot ovat eronneet toisistaan 

M7 eli Apple, Alphabet, Microsoft, Nvidia, Amazon, Meta ja Tesla-yhtiöiden osakkeiden tuotot ovat alkuvuonna eronneet toisistaan. Apple ja Tesla ovat jopa pakkasella vuoden alusta. Loput viisi jättiläistä ovat kuitenkin nousseet yhä. Tekoälyjättiläinen Nvidia, jonka markkina-arvo on jo yli 2000 miljardia, on noussut tänä vuonna yli 75 %!

5. Riskejäkin on

Alkuvuonna osakkeiden tulosperusteinen hinnoittelu on kasvanut. Osakekurssit ovat nousseet enemmän kuin tuloskasvuodotukset. Inflaatio on laskenut länsimaissa, mutta vielä ei olla keskuspankkien tavoitetasoilla. Lisäksi geopoliittiset jännitteet eivät ole kadonneet. Ukrainassa ja Lähi-idässä soditaan, ja konfliktien laajenemisen riski on olemassa. Marraskuussa häämöttää Yhdysvaltojen vaalit, joiden tuloksilla on merkitystä esimerkiksi Yhdysvaltojen Kiina-suhteille ja suhtautumiselle Ukrainan tukemiseen. Ennen niitä pidetään vielä europarlamenttivaalit kesäkuussa.