Siirrätkö rahaa uusiin sijoituskohteisiin osakkeista vai koroista?

Sijoitussuunnitelma on sijoitustoiminnan selkäranka. Sen tehtävänä on määritellä varainhoidon tavoitteet, riskinsietokyky sekä keinot, joilla päämääriin pyritään. Samalla varmistetaan, että sijoitustoiminta on pitkäjänteistä, suunnitelmallista ja sijoittajan arvoihin pohjautuvaa. Hyvin rakennettu suunnitelma tuo johdonmukaisuutta päätöksentekoon, auttaa ennakoimaan taloudellisia tarpeita ja luo selkeän kehyksen varojen hoitamiselle muuttuvissakin olosuhteissa.

Yksi sijoitussuunnitelman keskeisistä työkaluista on sijoitusallokaatio. Allokaatio kertoo, miten varat jaetaan eri omaisuusluokkien välillä, ja miten tuottoa haetaan hyväksytyn riskitason puitteissa. Allokaation kautta määritellään, mistä suunnitellut tuotot tulevat ja miten ne aiotaan saavuttaa kestävästi ja riskit halliten.

 

Tuottotavoite antaa suunnan, allokaatio määrittää tien

 

Monen sijoittajan sijoitussuunnitelmassa pitkän aikavälin reaalituottotavoite on tyypillisesti 2–4 prosenttia kulujen jälkeen. Tällainen tuottotaso ei synny sattumalta, vaan edellyttää harkittua riskin hyväksymistä ja sijoitusten hajautusta eri omaisuuslajeihin. Allokaatiolla,  eli varojen jakautumisella korkoihin, osakkeisiin ja vaihtoehtoisiin sijoituksiin, on tässä ratkaiseva rooli.

Perinteisesti osakkeiden paino on ollut keskeinen tekijä koko suunnitelman tuottotason muovaamisessa. Osakkeet tarjoavat pitkällä aikavälillä houkuttelevaa reaalituottoa, mutta niiden arvo voi vaihdella voimakkaasti lyhyellä aikavälillä. 

Korkosijoitusten rooli on puolestaan ollut enemmän turvaa ja vakautta tuovaa. Viimeisen vuosikymmenen aikana näiden sijoitusten tuotto-oletukset ovat olleet historiallisen matalat. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut viimeisen parin vuoden aikana. Korkomarkkinoiden tuotto-oletukset ovat nousseet, ja myös korkosijoituksista on jälleen mahdollista saada positiivista reaalituottoa. Tämä on palauttanut korkosijoitusten merkityksen salkun vakauttajana ja osin myös tuottolähteenä.

 

Vaihtoehtoiset sijoitukset – uutta dynamiikkaa suunnitelmaan

 

Viime vuosina monen sijoittajan suunnitelmaan ovat tulleet mukaan myös vaihtoehtoiset sijoitukset, esimerkiksi kiinteistö-, pääoma- ja infrastruktuurirahastot. Näitä on hyödynnetty sekä riskin hajauttamiseksi että uusien tuotonlähteiden löytämiseksi.

Aiemmin vaihtoehtoisia sijoituksia käytettiin usein täydentämään korkosalkkua korvaamalla matalatuottoisia, mutta vähäriskisiä korkoinstrumentteja. Tänä päivänä suunta on osittain toinen, sillä yhä useampi sijoittaja käyttää vaihtoehtoisia sijoituksia korvaamaan osakkeita. Kysymys kuuluukin mitä kautta sijoittaja siirtyy vaihtoehtoisiin – korko- vai osakesijoituksista?

Valinnalla on merkittävä vaikutus koko salkun riskitasoon. Jos vaihtoehtoiset sijoitukset korvaavat korkosijoituksia, salkun kokonaisriski todennäköisesti nousee. Jos taas osakkeita korvataan vaihtoehtoisilla, salkun riskitaso voi maltillistua, mutta valinnoista riippuen samalla tuotto-oletuskin on vaarassa laskea. 

 

Sijoittajan on tärkeää tarkastella valintaa aina koko salkun näkökulmasta, ei yksittäisen omaisuuslajin kautta.

 

Yksi termi – monta vaihtoehtoa

 

On hyvä muistaa, että ”vaihtoehtoiset sijoitukset” eivät ole yksittäinen, helposti rajattava omaisuusluokka. Sen sisällä on hyvin erilaisia sijoituskohteita, joiden tuotto-, riski- ja likviditeettiprofiilit vaihtelevat suuresti. Esimerkiksi pääomarahastot voivat tarjota pitkän aikavälin merkittävää lisätuottoa, mutta sitovat varoja useiksi vuosiksi. 

Infrastruktuurisijoitukset puolestaan tarjoavat usein vakaata kassavirtaa, mutta vaativat tarkkaa analyysiä mihin hankkeisiin varat sitoutuvat ja missä vaiheessa hanketta varat sitoutuvat.

Fiksusti käytettynä ja suunnitelmallisesti salkkuun rakennettuna vaihtoehtoiset sijoitukset voivat tuoda merkittävää lisäarvoa sijoittajalle, joka tavoittelee tuottoa pitkällä aikavälillä. Niillä voi parantaa salkun hajautusta, löytää tuottoa eri korkoympäristöjen aikana tai tasapainottaa osakeriskiä. Mutta parhaaseen hyötyyn pääsee vain, kun niiden vaikutuksia tarkastellaan suhteessa koko sijoituskokonaisuuteen.

 

Kokonaisuus ratkaisee

 

Sijoitussuunnitelma on ennen kaikkea sijoittajan työkalu. Se auttaa katsomaan sijoittamista pitkällä tähtäimellä, tekemään tietoisia valintoja ja tasapainottamaan tuoton ja riskin suhdetta organisaation tai yhteisön tavoitteiden mukaisesti. Onnistunut allokaatio rakentuu nykytilanteen ymmärtämisestä, realistisista tuotto-oletuksista ja sijoittajaprofiilin mukaisesta riskinkantokyvystä.

Sijoittajan tai yhteisön tärkein kysymys onkin: miten salkku toimii kokonaisuutena? Ja toimiiko suunnitelma edelleen, kun olosuhteet muuttuvat? Ja millä tavoin vaihtoehtoisia sijoituksia voi hyödyntää sijoitustavoitteiden täyttämisessä?

Tarjoamme mielellämme sijoitusneuvontaa sijoitussuunnitelman tekoon. Lue lisää sijoitusneuvonnastamme täältä.

Voit myös suoraan ottaa yhteyttä varainhoitajiimme!