Riippumaton neuvonantaja auttaa vaihtoehtoisten sijoitusten riskien hallinnassa
Kiinteistösijoittaminen on aina ollut suosittua, koska nämä sijoitukset ovat tarjonneet historiassa vakaata tuottoa, pitkän aikavälin arvonnousua ja hajautusta sijoitussalkkuun. Matalat korot tekivät velkarahoituksesta edullista, ja kiinteistöt tuntuivat turvalliselta ja tuottoisalta vaihtoehdolta. Jatkuva kassavirta vuokratulojen muodossa ja avoimet kiinteistörahastot tekivät sijoittamisesta myös helppoa yksityissijoittajille.
Kun kiinteistömarkkinat kukoistivat ja kiinteistörahastot tarjosivat vakaata tuottoa, moni sijoittaja uskoi löytäneensä lähes riskittömän tavan kasvattaa varallisuuttaan. Avoimien kiinteistörahastojen suosio perustui odotukseen likviditeetistä: rahasto-osuuksia saattoi lunastaa helposti, ja tuottokehitys näytti vakaalta. Tämä vaikutelma kuitenkin mureni korkojen noustessa nopeasti. Tuottokehityksen käännyttyä äkkiä, lunastusvaatimukset kasvoivat, mutta itse sijoituskohteet – kivijalat ja seinät – osoittautuivat kaikkea muuta kuin helposti rahaksi muutettaviksi.
Sijoittamisessa riskit voivat olla näkymättömiä pitkään, sillä markkinatilanne, suotuisa talouskehitys tai sijoitusten hyvä tuotto voivat peittää alleen piilevät riskit. Noususuhdanteessa monen sijoituskohteen heikkoudet jäävät huomaamatta, kun markkinoilla on vahvaa optimismia ja tuottokehitys on vakaata. Tällöin sijoittajat saattavat aliarvioida riskejä, kuten omaisuuserien rahaksi muutettavuutta, velkaantumisen tasoa, markkinoiden herkkyyttä ulkoisille muutoksille ja ennen kaikkea pitkän sijoitusajan merkitystä.
Riskit paljastuvat usein vasta silloin, kun olosuhteet muuttuvat. Korkojen nousu, talouskasvun hidastuminen tai rahoituksen kiristyminen voivat nostaa yllättäen esiin ongelmia, jotka aiemmin tuntuivat kaukaisilta. Sijoittamisen perusluonteeseen kuuluu se, että kaikki riskit eivät ole näkyvissä, mutta niiden olemassaolo on aina syytä tiedostaa. Tämä korostaa huolellisen analyysin, pitkän aikavälin suunnittelun ja riittävän hajautuksen merkitystä, jotta sijoitussalkku on suojattu myös yllättäviltä markkinahäiriöiltä tai ympäristön muutoksilta.
Kiinteistö- ja muiden vaihtoehtoisten sijoiusten houkuttelevuus perustuu niiden pitkän aikavälin tuottomahdollisuuksiin, mutta aina lyhytaikaisen likviditeetin kustannuksella. Sääntely on tuomassa kuitenkin helpotusta tähän.
Vaihtoehtoisten sijoitusten heikkoon likviditeettiin tarjoaa uusia työvälineitä ELTIF 2.0 -sääntely
Tämä sääntely mahdollistaa vaihtoehtorahastoihin joustavampia lunastusaikatauluja ja likviditeettipuskureita, mutta yksi keskeinen asia ei muutu: itse sijoitukset infrastuktuurihankkeisiin, vaihtoehtokorkoihin tai pääomasijoituksiin säilyvät luonteeltaan epälikvideinä. Siksi sijoittajan on edelleen ymmärrettävä, että näihin kohteisiin liittyy omaisuuserien realisoinnin hitaus ja tuottokehitys ei ole täysin riippumaton ympäröivän maailman kehityksestä.
Vaihtoehtoisten sijoitusten soveltuvuuden arvioinnissa riippumaton neuvonantaja voi olla korvaamaton apu. Hän auttaa selkeyttämään vaihtoehtoisten sijoitusten likviditeettiprofiilin, arvioimaan eri omaisuusluokkien sopivuutta sinun taloudelliseen tilanteeeen ja tavoitteisiin liittyen, sekä suunnittelemaan sijoitusstrategian niin, että odottamattomiinkin tilanteisiin voidaan varautua ilman, että sijoituksia joudutaan myymään epäedullisissa olosuhteissa. Puolueeton näkökulma varmistaa, että ratkaisut ovat aina sinun edun mukaisia ja kokonaissalkkuun sopivia – sijoitussalkku ei perustu suppeaan tuotevalikoimaan tai ole tuotemyynnin lopputulema.
Riippumaton neuvonantaja on avain siihen, että sijoitukset myös vaihtoehtoisiin sijoituksiin – kiinteistöihin, infrastruktuuriin tai listaamattomiin yrityksiin – ovat aidosti sinun tavoitteista lähteviä ja pitkäaikaisia strategisia päätöksiä, eivätkä pelkästään markkinahuuman tai tuotemyynnin ajamia ratkaisuja.
*************************
Sääntelyn muutos avaa entisestään pääsyä vaihtoehtoisten sijoitusten markkinoille
Euroopan unionissa on päätetty päivittää ja laajentaa pitkäaikaisiin sijoituksiin keskittyvien rahastojen sääntöjä. Uuden ELTIF 2.0 (European Long-Term Investment Fund) sääntelykehyksen tavoitteena on ohjata varoja kestävään talouskasvuun, infrastruktuuriin, kiinteistöihin ja pieniin ja keskikokoisiin yrityksiin.
ELTIF 2.0 -sääntelyn päivitys tuo merkittäviä parannuksia sijoittajille, erityisesti pitkäaikaisiin sijoituksiin tähtääville rahastoille.
Samalla halutaan laajentaa sijoittajakuntaa tuomalla vaihtoehtoiset sijoitukset myös yksityissijoittajien mahdollisuudeksi. Likviditeetti ja joustavuus paranevat myös. Uuden sääntelyn avulla pyritään lisäämään markkinoiden avoimuutta, toimintakykyä, houkuttelevuutta kansainvälisille sijoittajille sekä ohjaamaan varoja pitkäaikaisiin ja kestäviin hankkeisiin kuten vihreisiin investointeihin. Yksi tavoite on siis ohjata varoja myös ilmastonmuutosta ehkäiseviin hankkeisiin.
Vaikka ELTIF 2.0 avaa uusia mahdollisuuksia sijoittajille, on tärkeää muistaa, että niihin liittyy myös likviditeettiriski. Pitkäaikaiset sijoitukset, kuten infrastruktuuriin ja pääomasijoituksiin suuntautuvat rahastot, ovat varmasti heikommin rahaksi muutettavia kuin pörssilistatut sijoitusvaihtoehdot, ja näihinkin sijoituksiin liittyy markkinahäiriöiden riski.