Markkinakommentti: Pörssinäkymissä äkkikäänne?

Pörssinäkymissä äkkikäänne?

 

Pörssikurssit ovat laskeneet reippaasti ja maailmanlaajuisesti lokakuussa. Kuukauden aikana suurimpien pörssien indeksit ovat pudonneet kymmenkunta prosenttia ja markkinoilla puhutaan korjausliikkeestä. Kurssiliikkeet muistuttavat vahvasti helmikuussa koettua kolahdusta, mutta onko nyt jokin toisin?

Helmikuussa pörssien hermoilua seliteltiin ennen kaikkea korkojen nousun vaikutuksilla. Osakemarkkinoilla oli takanaan erittäin vahva nousuvuosi ja pelko nousun katkeamisesta korkojen nousuun hermostutti sijoittajia. Pörssikurssien korjausliike jäi kuitenkin lyhyeksi. Talousympäristö oli vahva ja odotukset pörssiyhtiöiden tuloskehityksestä erittäin kovia. Ja toden totta, yhtiöiden tuloskunto osoittautuikin erinomaiseksi.

Tällä kertaa kurssilaskun syyksi on markkinoilla löydetty ehkä hieman suurempi joukko hermoilua kiihdyttäviä tekijöitä. Yhtiöiden tuloskunto on pysynyt vahvana, mutta markkinoiden odotukset tulevasta tuloskehityksestä ovat selvästi maltillisempia kuin helmikuussa. Tulosten kovin kasvuvauhti vääjäämättä hiipuu, vaikka edelleenkin yhtiöiden tulosten odotetaan paranevan loppuvuoden sekä ensi vuoden aikana. Niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Kasvuvauhti tuloksissa sen sijaan hidastuu voimakkaimmin Yhdysvalloissa, missä yritysverojen tuloksia parantava vaikutus haihtuu ensi vuoden puolella ja tuloskasvu laimenee tämänhetkisestä yli 20 %:n tasosta selvästi alle kymmeneen prosenttiin.

Myös talousympäristö näyttää nyt selvästi epävarmemmalta kuin helmikuussa. Kiinan ja Yhdysvaltain välisen kauppasodan vaikutukset iskevät kaikella voimallaan loppuvuoden taloustilastoihin ja ne heikentävät kasvua vääjäämättä. Markkinoilla hermoillaan vaikutusten suuruutta. Euroopassa puolestaan kuluvan vuoden talouskehitys on osoittautunut hiipuvaksi. Suhdanneodotukset ovat heikenneet kuukausi kuukaudelta. Lisää epävarmuutta eurooppalaisen talouskehityksen tulevaisuuteen tuovat brexit-neuvottelujen takkuilu ja Italian kupliva velkakriisi.

 

 

Markkinoilla näyttäisikin tällä kertaa olevan enemmän aihetta hinnoittelun tarkistamiseen kuin helmikuussa. Hidastuvan talouskasvun näkymät heikentävät pörssiyhtiöiden tuloskehitystä ja markkinoilla on syytäkin päivittää hinnoitteluaan vastaamaan todennäköistä kehitystä vastaan. Mutta miltä hinnoittelu ja näkymät korjausliikkeen jäljiltä näyttävät? Ei ollenkaan hullummilta. Sekä eurooppalaiset että amerikkalaiset osakkeet ovat nyt selvästi edullisempia suhteessa tulostasoon kuin vain kuukausi sitten. Keskiverto eurooppalainen pörssiyhtiö tekee tulosta lähimmän vuoden aikaan lähes 8 % suhteessa yhtiön markkina-arvoon. Amerikkalainen pörssiyhtiö puolestaan yltää vajaan 7 %:n tuottoon. Nämä markkinoiden tuotto-odotukset ovat nyt korkeimmillaan moneen vuoteen.

Voiko kehitys tästä eteenpäin sitten yllättää negatiivisesti ja markkinoiden hinnoittelemat tuotto-odotukset osoittautua liian optimistisiksi? Totta kai voi. Todennäköisempää kuitenkin on, että markkinoiden äkillinen poukkoilu rauhoittuu ja sijoittajat punnitsevat tuottonäkymiä jälleen rationaalisemmin. Pörssiyhtiöt tekevät edelleen vahvaa tulosta ja tulokset edelleen keskimäärin paranevat, vaikkakin hitaampaan tahtiin kuin aiemmin.

 

Esko Immonen 

Toimitusjohtaja 

Index Varainhoito