Katse pallossa – muista pelistrategia!

Sijoitusmarkkinoilla on hetkiä, jolloin tuntuu kuin koko kenttä olisi täynnä pelaajia, joilla ei ole yhteistä pelikirjaa. Sen sijaan kaikilla on kuitenkin yhteinen peliväline. Osakekurssit, korkokäyrät ja valuuttakurssit ovat pelipalloja, jotka pomppivat villisti, kun algoritmit, salkunhoitajat, yksityissijoittajat ja hedge-rahastot potkivat niitä jokainen omaan suuntaansa.

Sijoitusmarkkinat tuntuvat olevan vähän kuin jättimäinen lasten jalkapallopeli – sellainen, missä kaikki juoksevat pallon perässä, eikä kukaan oikeastaan tiedä, missä puolustetaan tai hyökätään. Ainoa ero on, että tässä pelissä ei ole vanhempia kentän laidalla tarjoamassa pillimehua, kun tulee itku. Tässä pelissä tappio tuntuu kukkarossa – ja joskus myös sielun ytimissä.

Tässä pelissä olennaista on myös se, että erilaisia ja eritasoisia pelaajia riittää. On long-short-strategioilla  liikkeellä olevia hedge rahastojen-pomoja jotka pyrkivät hyötymään toisten virheistä. On eläkeyhtiöiden salkunhoitajia, joiden päätöksiä ohjaa vakaa sijoituspolitiikka ja vuosikymmenten kokemus. On kaupankäyntialgoritmeja, jotka eivät nuku koskaan, eivät tunne, eivätkä hikoile. Ja sitten meitä yksityissijoittajia, jotka sijoitamme omia, aidosti merkityksellisiä varojamme, usein iltaisin keittiön pöydän ääressä, samalla kun pastavesi kiehuu. Toiset käyttävät vipua, toiset vannovat indeksiin, kolmas kokeilee kaikkea vähän vuorotellen.

 

Kaikki pelaajat katsovat samaa pörssikurssia, mutta jokainen tulkitsee sen eri tavoin.

 

Yhden mielestä nousu on alku uudelle härkämarkkinalle, toisen mielestä se on vain kuolleen kissan pomppu eli tilanne, jossa osakekurssi hetkellisesti pomppaa vähän ylemmäs tippuakseen taas kuin kivi. Kolmas ei ole varma, mutta ostaa kuitenkin varmuuden vuoksi vähän lisää – ihan vain, ettei jää kelkasta. Ihmisluonto usein ohjaa päätöksiä, vaikka strategia olisi kuinka rationaalinen.

Ja kun peli muuttuu – ja se muuttuu nopeasti – alkaa tapahtua. Markkinat heilahtelevat, uutisvirta villiintyy, ja tunteet nousevat pintaan. Pelko, ahneus ja epävarmuus eivät katso strategiaa tai titteliä. Ne ovat sisäänrakennettuja meihin ja myös algoritmeihin, vaikkakin rivien väliin piilotettuina.

Tärkeintä sijoittamisessa on tietää oma sijoittuminen pelikentällä

 

Tärkeintä sijoittamisessa ei lopulta ole se, mitä muut tekevät, vaan se, että tietää missä pelissä itse on. Onko kyse eläkkeen varmistamisesta? Varallisuuden kasvattaminen? Vai taloudellisen riippumattomuuden tavoite? Tai ehkä siitä, että saa nukkua yönsä rauhassa, vaikka kurssit sahaisivat hulluna jokaiseen uutiseen reagoiden. Hyvä strategia ei ole se, joka voittaa huomenna, vaan se, jonka kanssa pysyt mukana pelikentällä vielä kymmenen vuoden päästä.

Vaikka sijoittaminen ei ole joukkuepeli, on sillä silti yllättävän paljon yhteistä juniorifutiksen kanssa: hiki nousee, pelitilanteet muuttuvat silmänräpäyksessä ja oppiminen tapahtuu useimmiten juuri silloin, kun jokin menee pieleen. Mutta toisin kuin jalkapallokentällä, sijoitusmarkkinoilla ei useinkaan ole valmentajaa kentän laidalla ohjaamassa, eikä huoltajaa ojentamassa jääpussia, kun sattuu ja tapahtuu. Moni pelaa tätä peliä yksin – yrittää pysyä liikkeessä, tehdä oikeita ratkaisuja ja pitää itsensä pelikunnossa ilman ulkopuolista tukea.

Silti, aivan kuten kentällä, myös sijoittaja voi hyötyä suunnattomasti siitä, että rinnalla kulkee joku kokeneempi. Oma valmentaja – oli se sitten neuvonantaja, mentori tai yksinkertaisesti fiksu sparrikaveri – voi auttaa selkeyttämään peliä, rauhoittamaan turhaa hötkyilyä ja muistuttamaan pitkäjänteisyyden merkityksestä silloin, kun omat päätökset alkavat tuntua sumeilta. Myös sijoittaja tarvitsee joskus sen huoltajan, joka sanoo: “nyt jäähdytellään hetki ja katsotaan tilanne rauhassa uudelleen”.

Kirjoittaja toimii lasten jalkapallojoukkueen huoltajana – seuraa jokaisen matsin syke tapissa, jääpussit valmiina – ja tunnistaa itsensä myös sijoittajasta, joka yrittää pysyä pelissä mukana, vaikka pelikirjaa kirjoitetaan lennossa. Molemmissa rooleissa tärkeintä on sama oivallus: yksin ei tarvitse pärjätä.

 

Lue lisää Indexin tarjoamasta riippumattomasta ja kokonaisvaltaisesta sijoitusneuvonnasta ja riippumattomasta varainhoidosta.