Aktiiviset rahastot tuottivat jälleen huonommin kuin indeksirahastot

  • Erityisesti aktiiviset rahastot, jotka sijoittavat isojen markkinaosuuksien yhtiöhin eli niin sanoittuihin large cap-yrityksiin suoriutuvat pitkällä aikavälillä entistäkin huonommin verrattuna indeksirahastoihin eli etf:iin.

  • Yhdysvaltojen markkinoilla viimeisen 10 vuoden aikana vain 3,5 % aktiivisista large-cap osakerahastoista voitti indeksin, Euroopassa 5,3 %

  • Aktiivisen rahaston tavoite on päihittää indeksi, mutta korkeat kulut heikentävät usein tuottoa, eikä tavoite useimmiten toteudu.

  • Myös korkorahastoissa on samanlainen trendi: viimeisen 10 vuoden aikana vain 16,9 % korkorahastojen salkunhoitajista Euroopan markkinoilla voitti indeksin.

Sijoitusmarkkinadataa, työkaluja ja analyysipalveluja tuottava Morningstar julkaisee kaksi kertaa vuodessa puolueettoman ja riippumattoman raportin aktiivisten sijoitusrahastojen ja indeksirahastojen tuotoista nimellä ”Morningstar Active/Passive Barometer”. Raportti on erittäin kattava, käsittäen yli 29 500 eurooppalaista rahastoa eli se kattaa yli puolet Euroopassa liikkuvasta sijoitusvarallisuudesta. Barometrin tarkoituksena on tarjota sijoittajalle mahdollisuus arvioida läpinäkyvästi aktiivisten rahastojen menestysmahdollisuuksia eri toimialoilla ja maantieteellisillä alueilla.

Euroopassa salkunhoitajat vetoiset aktiiviset rahastot siis menestyivät huomattavan huonosti verrattuna vastaavien sijoituskohteiden vastaaviin indeksirahastoihin. Tulokset ovat Morningstarin raporteissa jokaisella raportointikerralla saman suuntaiset ja osoittavat pitkänkin historian valossa, että salkunhoitajien on hyvin vaikea voittaa indeksiä, varsinkin pitkällä aikavälillä. Kun otetaan huomioon näistä rahastoista veloitettavat korkeammat kulut, joilla katetaan rahastojen jakeluun liittyvät palkkiot sekä salkunhoitajan ja analyytikkojen työ, on sijoittajalla paljon syitä harkita rahastosijoittamista tarkemmin.

 

Yhdysvaltojen markkinoilla viimeisen 10 vuoden aikana vain 3,5 %  aktiivisista large-cap rahastoista voitti indeksin, Euroopassa 5,3 %

 

Pienyhtiösijoittamisessa ja kehittyville markkinoille sijoittamisessa salkunhoitajat pärjäsivät indeksille hieman paremmin, mutta näissäkin sijoituskohteissa vain 25-33 % salkunhoitajista voitti pitkällä aikavälillä indeksin.

 

Miksi sijoittajat kuitenkin allokoivat rahaa rahastoihin?

 

Morningstarin ja S&P:n tarjoamista raporteista nähdään joka vuosi sama asia: aktiivisesti salkunhoitajan hoitamat rahastot häviävät tuotoissa ja kuluissa systemaattisesti indeksirahastoille. Herää väistämättä kysymys, miksi sijoittajat silti edelleen investoivat rahaa näihin kohteisiin?

Syitä on monia, mutta merkittävimmät niistä ovat:

  • Palveluntarjoajien rajoittunut tuotevalikoima ja oman tuotevalikoiman suosiminen. Useimmat sijoitusalan toimijat suosittelevat edustamansa yrityksen rahastoja asiakkaansa salkkuun. Moni sijoittaja ei välttämättä kyseenalaista saamiaan sijoitusneuvoja. On myös vaikea arvioida, onko neuvo aidosti juuri minun tarpeisiin ja tavoitteisiin sopiva vai enemmin myyjän intresseissä tai jopa hänelle bonuksia tai palkkionpalautuksia tuova myyntikohde.

  • Tietämättömyys rahastojen huonosta tuotosta verrattuna etf:iin eli indeksisijoittamiseen

  • Emotionaaliset syyt, eli halu uskoa ”voittavaan” ideaan tai tähtisalkunhoitajaan, jonka uskotaan voittavan markkinat poikkeuksellisella kyvyllään valita sijoituskohteita.

  • Pitkän aikavälin fokuksen puute. Moni sijoittaja unohtaa, että sijoitustuotot muodostuvat aina pitkällä aikavälillä ja systemaattisella sijoittamisella. Korkoa korolle efekti toimii vain pitkällä aikavälillä tuottavasti. On inhimillistä hakea nopeita voittoja, jotka tuovat jännitystä ja tunteen siitä, että jotain on saavutettavissa ”yhdessä yössä”, ikään kuin helposti. Pitkäjänteinen sijoittaminen on kieltämättä vähän tylsää ja vaatii ymmärrystä siitä, että tuottoja on kärsivällisesti odotettava.

 

Lyhyellä aikavälillä aktiivisten sijoitusrahastojen todennäköisyys onnistua on kohtalainen, mutta pidemmällä aikavälillä todennäköisyydet laskevat merkittävästi.

 

Riippumaton varainhoitaja sijoittaa kustannustehokkaimmin

 

Index Varainhoito on perustamisestaan lähtien toiminut toisin. Emme myy omia sijoitustuotteita, eikä meillä ole tarjolla rahastoja, jotka maksaisivat Indexille palkkionpalautuksia. Sijoitamme aina asiakkaan etu, tarpeet ja toiveet edellä. Emme vastaanota palkkionpalautuksia kolmannen osapuolen sijoitustuotteista eikä varainhoitajillamme ole kannustimia myydä tiettyjä tuotteita asiakkaan salkkuun omien bonuksien toivossa.

 

Sijoitamme aina kustannuksiltaan markkinoiden edullisimpien tuotteiden avulla, eli pääsääntöisesti etf:llä. Tarjoamme myös mahdollisuuden sijoittaa vaihtoehtoisiin sijoituksiin yhdessä kumppaneidemme kanssa rakennettujen sijoitusratkaisujen kautta, joista emme niistäkään ota vastaan palkkionpalautuksia. Kaikki sijoitusneuvomme ovat aina riippumattomia ja läpinäkyviä. Avaamme myös hinnoittelun aina läpinäkyvästi asiakkaillemme.

 

Kiinnostuitko? Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä!

Lue koko Morningstarin raportti täältä.

Lue lisää riippumattomista palveluistamme täältä.