Sijoitustyylinä aktiivinen valinta vai indeksit? Kumpi voittaa?

Yksi sijoitusmarkkinoiden suurista puheenaiheista on ollut indeksisijoittamisen ja aktiivisen sijoittamisen välinen kamppailu. Tätä kamppailua seurataan usein ns. aktiivisten sijoitusrahastojen ja markkinaindeksien tuottokehityksen välityksellä. Ovatko aktiiviset sijoitusrahastot pärjänneet tuotoissa vertailukohtana toimivalle markkinatuotolle yli ajan? Tätä asiaa on tutkinut jo yli 20 vuoden ajan Yhdysvaltalainen S&P Dow Jones Indeces, joka on julkaissut vuosittain tilastotietoja siitä miten eri omaisuusluokissa aktiiviset sijoitusrahastot ovat pärjänneet markkinaindekseille. Nämä tilastot on juuri päivitetty vuoden 2022 osalta. 

Me Indexissä uskomme, että kaikki sijoittaminen on aktiivista. Myös indeksisijoittaminen. Tämä tutkimus kertoo kuitenkin siitä, miten hyvin keskimäärin aktiiviset sijoitusrahastot onnistuvat tavoitteissaan markkinatuoton päihittämisessä. 

SPIVA ( S&P Indeces vs Active ) -tutkimuksen lopputuloksena on jo vuosien ajan ollut se, että aktiivisten sijoitusrahastojen todennäköisyys tuottaa paremmin kuin markkinatuotto on heikko, ja todennäköisyys pienenee mitä pidemmästä sijoitusajasta on kysymys. Tämä pätee erityisesti osakerahastojen osalta, korkorahastojen osalta tulkinta ei ole kuitenkaan yhtä suoraviivainen. 

S&P Dow Jones Indices julkaisi maaliskuun alussa jälleen vuotuisen SPIVA tuottovertailunsa aktiivisten sijoitusrahastojen menestymisestävuoden 2022 aikana. Vuosi 2022 oli sijoitusympäristönsä puolesta erittäin vaativa ja niin osake- kuin korkomarkkinoillakin tuottokehitys oli poikkeuksellisen huonoa. Tällainen ympäristö on usein ajateltu olevan suotuisa aktiiviselle sijoitustyylille, mahdollistaen mm. defensiivisten yhtiöiden painottamisen sijoitussalkussa suhteessa markkinaindekseihin. 

Tuorein SPIVA  tutkimus sisältää kuitenkin kattavasti aineistoa aktiivisten sijoitusrahastojen vaikeuksista pärjätä markkinatuotoille sekä Yhdysvalloissa että muillakin maantieteellisillä alueilla. Esimerkiksi USA:ssa suuriin yhtiöihin sijoittavilla aktiivisilla sijoitusrahastoilla vuosi  2022 oli keskimäärin hyvä vuosi, kun ”vain” 51 % hävisi Yhdysvaltojen osakemarkkinaa kuvaavalle S&P 500 -markkinaindeksille. Viimeisen 20 vuoden aikana on ollut ainoastaan 3 yksittäistä vuotta, jolloin yli puolet aktiivirahastoista on USA:ssa tuottanut S&P 500 -indeksiä paremmin. Kymmenen vuoden tarkastelujaksolla vain alle 10% aktiivisista sijoitusrahastoista, joiden sijoitusuniversumi oli Yhdysvaltojen isoimmat yritykset, pärjäsi markkinatuotoille. Kahdenkymmenen vuoden tarkastelujaksolla vain noin 5% aktiivisista sijoitusrahastoista onnistuivat tässä tehtävässä. 

Globaalien sekä kehittyvien markkinoiden aktiivirahastojen suoriutumiset olivat 2022 vielä heikommat kuin USA:n osalta. Tutkimuksen mukaan kehittyvien markkinoiden rahastoista vuonna 2022 n. 76 % hävisi markkinaindeksille. Kymmenen vuoden tarkastelujaksolla vain alle 15% aktiivisista sijoitusrahastoista, joiden sijoitusuniversumi oli laaja kehittyvät osakemarkkinat, pärjäsivät markkinatuotoille. Kahdenkymmenen vuoden tarkastelujaksolla vain noin 3% ko. aktiivisista sijoitusrahastoista onnistuivat tässä tehtävässä. 

Tämä sama tarina toistuu useissa eri sijoitusluokissa ja maantieteellisillä alueilla. Tämä pätee myös Suomeen, josta sijoitustutkimus on tehnyt myös vastavanlaisen analyysin. Lyhyellä aikavälillä aktiivisten sijoitusrahastojen todennäköisyys onnistua on kohtalainen, mutta pidemmällä aikavälillä todennäköisyydet laskevat merkittävästi.  Pitkällä aikavälillä on vielä muistettava aktiivisten sijoitusrahastojen ns. selviytymisaste (survivorship-%) eli minkä verran sijoitusrahastoja pysyy toiminnassa ja avoinna sijoittajille. Sijoitusrahastoja lopetetaan tai fuusioidaan heikon tuottokehityksen myötä tai hallinoitavien varojen jäädessä liian pieneksi. USA:ssa viimeisen 10 vuoden aikana noin kolmannes sijoitusrahastoista on lopetettu matkan varrella.

Vaikka salkunhoitajat tekevät parhaansa, säännöllisen ylituoton tekeminen eli indeksin voittaminen on käytännössä todella ja vielä vaikeampaa pitkällä aikavälillä. Samalla voittajien ennustaminen etukäteen on lähes mahdotonta. Lue koko SPIVA tutkimus täältä, SPIVA U.S. Scorecard Year-End 2022 (spglobal.com)

Index Varainhoito on perustamisestaan lähtien toteuttanut sijoitustoimintaa ja sijoitusneuvontaa pääasiassa pörssinoteeratuilla indeksiosuusrahastoilla eli etf:llä. Sijoittajan näkökulmasta indeksisijoituksissa yhdistyvät monta hyötyä niin tuottojen kuin riskienhallinankin näkökulmasta.

Indeksisijoituksista koostuvalla salkulla on suurempi todennäköisyys parempaan tuottokehitykseen, kuin aktiivisista sijoitusrahastoista muodostetulla salkulla. Todennäköisyys kasvaa sijoitusajan pidentyessä.

Tutkimusten mukaan eri omaisuusluokissa indeksisijoitusten tuotto on pitkällä aikavälillä todennäköisesti parempi kuin vastaavien aktiivisten sijoitusrahastojen. Todennäköisyys kasvaa sijoitusajan pidentyessä.

Pitkän aikavälin sijoittaja saa merkittävää hyötyä indeksisijoitusten suhteellisesti matalammista hallinnointikustannuksista verrattuna muihin sijoitusrahastoihin.  Suomeen rekisteröidyn osakerahaston keskimääräinen hallinnointipalkkio (TER) oli n. 1,5 % p.a. vuonna 2021. Indeksiosuusrahastojen palkkiot ovat tyypillisesti n. 0,1-0,6 % p.a. (Lähde: Morningstar Publishes Global Study of Fees and Expenses in the Fund Industry, Finds Fees Continue to Fall, Yet Room for Improvement in Industry Structure Remains | Morningstar, Inc.)

Mielestämme paras mahdollinen sijoitussalkku koostuu maailman parhaista sijoitustuotteista, ei vain palveluntarjoajan itsensä liikkeeseen laskemista rahastoista tai sijoitustuotteista. 

Meille riippumattomuus tarkoittaa asiakkaan edun ajamista tekojen kautta. Hoidamme asiakkaidemme varallisuutta aina asiakkaan etu edellä. Emme vastaanota palkkionpalautuksia sijoituskohteiden myyjiltä, vaan sijoitustuotteiden valinta lähtee aina sataprosenttisesti niiden sopivuudesta valittuun sijoitusstrategiaan ja asiakkaan mieltymyksiin.