Sijoittaisiko lyhyisiin vai pitkiin joukkolainoihin?

Historian perusteella pitkiin lainoihin.

 

Merkittävien keskuspankkien koronlaskusyklit ovat alkaneet tai alkavat pian. Inflaatio on laskenut ja on uskottavasti matkalla kohti keskuspankkien tavoitetasoja. EKP on laskenut kerran, Kanada kolmesti, Ruotsi kahdesti ja Englanti kerran. Yhdysvalloissa ensimmäinen lasku nähdään syyskuussa. Tällä on merkitystä myös korkosijoituksille.

Lyhyiden lainojen korkotuotot seuraavat keskuspankkien ohjauskorkoja. Yhdysvalloissa lyhyiden korkojen (3-month T.Bill) vuosituotot olivat nollan tuntumassa vuodet 2009–2006 ja 2020–2021 eli silloin, kun keskuspankin ohjauskorot olivat alhaalla. Ohjauskorkojen ollessa korkealla kuten vuonna 2023 tuotto oli noin 5,0 %.

 

Historiassa pitkät valtionlainat ovat tuottaneet lyhyitä paremmin erityisesti silloin, kun keskuspankin nostosykli on päättynyt ja koronlaskusykli alkaa.

 

Maailman tärkeimmän keskuspankin eli Yhdysvaltojen Fedin nostosykli päättyi heinäkuussa 2023 ja laskusykli alkaa syyskuussa 2024. Varainhoitojätti Invescon analyysin mukaan pitkien valtionlainojen tuotot ovat olleet viimeisen 50 vuoden aikana korkeita jo 12 kuukautta ennen ensimmäistä koronlaskua, koska markkinat alkavat odotella koronlaskuja ja hinnoitella niitä. Merkittävää kuitenkin on, että ensimmäisen koronlaskun jälkeisen 12 kuukauden aikana tuotot ovat olleet ”osakeluokassa” eli yli 10 %:ssa.

 

Syyskuussa 2024 globaali koronlaskusykli on alkanut, ja Fedin ensimmäinen lasku nähtäneen syyskuussa. Historiassa juuri tämä on ollut aikaa, jolloin on kannattanut ”lukita” korkeammat korot ja siirtyä lyhyistä koroista pitempiin.

 

Markkinoiden odotuksissa on, että Fed leikkaisi tulevan vuoden aikana ohjauskorkonsa nykyisestä 5,50 %:sta jo ensi kesään mennessä noin 3,50 %:iin. Tämä laskisi lyhyiden korkojen tuottopotentiaalia, ja mahdollisesti tarjoaisi pitkissä koroissa jopa tavanomaista korkeampia tuottoja. Lyhyet korot sinänsä tarjoavat edelleen vakaata ja ennustettavaa tuottoa, mutta se on jatkossa matalampaa kuin parin viime vuoden aikana totuttiin.

Hyvä myös muistaa, että jos työllisyys tai inflaatio heikentyvät liikaa, keskuspankkien täytyy myös laskea ohjauskorkoja nykyodotuksia enemmän. Deflaatio ei ole markkinoilla juuri nyt minkäänlainen huolenaihe, mutta tilanne voi muuttua lähivuosien aikana. Siinä tapauksessa pitkät valtionlainat tarjoavat suojaa.

 

Määritelmiä ja selityksiä

Lyhyet valtionlainat, Yhdysvalloissa T-Bill, pituudet: 4 viikosta 52 viikkoon.

Pitkät valtionlainat, Yhdysvalloissa US Treasury Note tai US Treasury Bond, pituudet: 10 v, 20 v tai 30 v.

Pitkät valtionlainat ovat tuottaneet pitkällä aikavälillä enemmän, mutta niiden vuosituotot myös heiluvat enemmän. Vuosina 2021–2022 koettiin peräti harvinainen kahden laskuvuoden putki, kun keskuspankki nosti ohjauskorkoaan poikkeuksellisen rivakasti.

Tutkimusaineistona käytetään yleensä Yhdysvaltoja, koska sieltä löytyy tutkimusaineistoa ainakin 1900-luvun alkupuolelta saakka.