Satumaisia odotuksia
Pörssikurssien takoessa uusia ennätyksiä maailmalla ovat media jutut pörssikuplan puhkeamisesta viime viikkoina jostain ihmeellisestä syystä vaimenneet. Markkinat eivät ainakaan vielä innostuneet myyntiaaltoon vaikka keväällä korjausliikettä mediassa kovasti peräänkuulutettiin. Tällaisen indeksisijoittajan näkökulmasta mitään erityistä syytä kurssipudotukselle ei sinänsä olekaan. Kevään tuloskausi sujui yrityksiltä hyvin, ja mikä tärkeintä, selvästi paremmin kuin markkinoilla odotettiin. Yhtiöiden tahkoamien tulosten pohjalta osakkeiden tarjoama tuotto on edelleen hyvinkin kilpailukykyistä sijoittajille. Ja markkinoilla ennustetaan yritysten tuloskehityksen jatkossa edelleen paranevan, mikä tarkoittaa sitä, että tuotto-odotukset osakkeille ovat varsin hyvät.
Niin, siis markkinoiden mukaan osakkeiden tuotto-odotukset ovat länsimaissa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa, nyt noin 6 %:in paikkeilla. Tämä tuotto-odotus saadaan suhteuttamalla yrityksiltä odotettu tulostaso niiden tämänhetkiseen markkina-arvoon. Olen aiemmissa blogeissani ruotinut tätä markkinoiden tuotto-odotusta. Nyt kuitenkin haluan nostaa pöydälle tämän tuotto-odotuksen väärinkäytön sijoituspalvelualalla. Nimittäin tuotto-odotukset tuntuvat olevan kovasti riippuvaisia siitä kuka niitä esittää. Eri sijoituspalveluyrityksillä ja varainhoitajilla tuntuu olevan kovasti erilaisia käsityksiä tuotto-odotuksista ja tätä on ehdottomasti selvennettävä.
Sijoittamisen kultainen sääntö on, että tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä. Jälkikäteen tarkasteltuna ei olekaan mitään vaikeutta määrittää toteutuneita tuottoja ja toisaalta koettuja riskejä. Tulevaa kehitystä arvioitaessa sen sijaan joudutaan turvautumaan tuottojen osalta odotuksiin. Riskien osalta yleensä turvaudutaan historialliseen havaittuun riskitasoon eri sijoittamisen osa-alueiden osalta. Tuotto-odotukset voidaan määrittää markkinoilta, esimerkiksi osakkeiden osalta markkinat ennakoivat tiettyä tulostasoa yhtiöille ja tämä tulostaso suhteutettuna osakkeista maksettuun hintaan antaa tuotto-odotukset. Tuotto-odotukset ovat nousevat riskin kasvaessa ja päinvastoin. Tässä kohtaa on tärkeää havaita, että tuotto-odotukset perustuvat siis markkinoiden itsensä arvioon tulevasta kehityksestä. Eli tuotto-odotusten tulee olla kaikille sijoittajille samat, jos kyseessä on saman riskitason sijoitukset!
Kuinkas sitten suomalaisilla, kenties muuallakin, sijoituspalvelun tarjoajilla on tuotto-odotusten laita? Olen pannut merkille, että sijoittajille esitetyille tuotto-odotuksille on vaikea löytää mitään järkevää linjaa. Käytännössä eri yhtiöt heittelevät mitä kummallisempia lukuja vaikkapa osakesijoitusten tuotto-odotuksiksi. Tyypillistä on, että esitetään kovasti korkeita tuotto-odotuksia ja ilmeisesti näin tehdään vain sijoittajan kiinnostuksen herättämiseksi. Pahimmillaan olen nähnyt tuotto-odotuksina esitettävän esimerkiksi kuluneen vuoden toteutuneita tuottoja. Lisäksi vastaan on tullut tuotto-odotuksia, joihin sijoituspalveluyritys on lisännyt oman ylivertaisuutensa ansiosta syntyvän lisätuoton. Häh?
Esitettyjä tuotto-odotuksia kannattaakin pitää korkeintaan viitteellisinä, ellei peräti pelkästään viihteellisinä. Jokaisen sijoittajan on hyvä ymmärtää, että tuotto-odotukset eivät ole riippuvaisia sijoituspalvelun tarjoajasta vaan pelkästään markkinoista. Markkinoilta voimme sitten valita itsellemme ne sijoitukset jotka sopivat omaan sijoitussalkkuumme niin tuotto-odotuksen kuin sitä seuraavan riskinkin osalta. Pahin virhe, mitä sijoittajina voimme esitettyjen tuotto-odotusten osalta tehdä, on verrata niitä keskenään. Tarkoitan sitä, että päädymme sijoittamaan jonkin sijoituspalveluyrityksen tarjoamaan ratkaisuun sen takia, että yritys tarjosi muita korkeamman tuotto-odotuksen. Ja silti olen saanut todistaa lukuisia kertoja juuri tätä! Pikemminkin sijoittajan kuuluisi tehdä päinvastoin. Jos joku esittää tuotto-odotuksia, mitkä poikkeavat markkinoiden antamista odotuksista, kannattaa kyseisen odotuksen esittäjään suhtautua kuin korttihuijariin. Jos edes odotuksia ei voida kertoa ja avata rehellisesti, niin ei suurta luottamusta varmasti kannata antaa itse sijoituspalveluntarjoajallekaan.
Indeksisijoittajalle tuotto-odotusten ja riskin pohjalta rakennettu ja hoidettu sijoitussalkku on kaikki kaikessa. Sijoitusmarkkinat ovat tehokkaat ja hinnoittelullaan määrittävät oikean tuotto-odotuksen suhteessa riskiin kaikille sijoittajille. Väite, että kukaan pystyy systemaattisesti markkinoiden tuottoa vastaavalla riskillä voittamaan, on tehokkailla markkinoilla absurdi. Meistä kukaan, ei yksin eikä ryhmässä, ole viisaampi kuin markkinat yhteensä. Tämä on tehokkaiden sijoitusmarkkinoiden keskeisiä totuuksia. Ainoa vielä absurdimpi väite, joka sijoittajalle voidaan esittää, on se, että joku väittää voittavansa markkinatuoton ja jakavansa tämän ylituoton sitten vielä asiakkailleen. No, me voimme uskoa erilaisia tarinoita, mutta älkäämme sentään puhtaisiin satuihin uskoko. Ainakaan satumaisiin tuotto-odotuksiin.
Ja lopuksi vielä; jos olet joskus vertaillut esitettyjä tuotto-odotuksia ja tunnet nyt olosi höynäytetyksi, niin ole huoleti. Olen joutunut monet kerrat todistamaan, että jopa ”ammattimaisesti” hoidetuissa sijoituspalvelujen kilpailutuksissa ja institutionaalisten sijoittajien ollessa kyseessä, sijoituspalveluiden tarjoajien tuotto-odotukset on asetettu paremmuusjärjestykseen ja valinta kohdistettu siihen tarjoajaan, jonka tuotto-odotus oli korkein! No, se lienee lopulta yhtä rationaalinen valinta kuin sijoitusten valinta menneiden ja sattumanvaraisesti toteutuneiden tuottojenkin suhteen.
Aurinkoista sijoituskesää toivottaen,
Esko Immonen
toimitusjohtaja
IndexHelsinki