On aika ostaa valtionlainoja

  • Olemme ostaneet korkosalkkuumme pitkiä valtionlainoja
  • Valtionlainat ovat olleet pitkään sijoittajien inhokki: vuosina 2015-2021 vallitsi nollakorkoajat ja sitä seurasi nopeasti noussut inflaatio sekä koronnostosykli vuosina 2022-2023, jotka veivät ostohalut.
  • Nyt inflaatio maltillistuu ja koronnostosykli on loppusuoralla eli on näkemyksemme mukaan aika ostaa valtionlainoja takaisin salkkuun
  • Pitkien valtionlainojen tuotot ovat historiassa olleet lyhyitä parempia koronnostosyklin päättymisen jälkeen

Olemme ostaneet korkosalkkuumme pitkiä valtionlainoja ja myyneet yrityslainoja. Valtionlainojen hinnat ovat romahtaneet nopeasti nousseen inflaation ja sitä seuranneen koronnostosyklin takia.  Vuosina 2015–2021 valtionlainoja välteltiin vallineen nollakorkoajan takia. Siirrymme nyt neutraaliin painotukseen päin ja korkosalkkumme palaa juurilleen eli tilanteeseen, jossa valtionlainat ovat sen olennainen osa.

Näkemyksemme mukaan riskin ja tuoton suhde on pitkissä valtionlainoissa nyt aiempaa houkuttelevampi. Lisäksi valtionlainat toimivat perinteisesti sijoitusmarkkinoiden turvasatamina. Jos taloudessa tai sijoitusmarkkinoilla rytisee, keskuspankeilla on tilaa ottaa askeleita elvyttävämpään suuntaan, mikä tukisi shokkitilanteessa valtionlainojen tuottoja.

Maailma on siirtymässä nousevien ohjauskorkojen ajasta kohti tasaista vaihetta

Olemme globaalisti siirtymässä nousevien ohjauskorkojen ajasta kohti ohjauskorkojen huipputason tasaista vaihetta, minkä jälkeen usein nähdään jo ohjauskorkojen laskuja. Syyskuussa julkaistun Yhdysvaltain keskuspankki Fedin sisäisen näkemyksen mukaan ensi vuonna nähdään jo koronlaskuja ja Euroopan keskuspankki arvioi, että korot ovat nyt riittävän kiristävällä tasolla.  

Rahoitimme valtionlainojen ostoja keventämällä salkkujemme High Yield -lainaomistuksia. High Yield -yrityslainat ovat tuottaneet viimeisen vuoden aikana hyvin osakemarkkinoiden vanavedessä, ja ne kärsivät nousevien korkojen ympäristössä valtionlainoja vähemmän. Samalla laskimme myös kehittyvien markkinoiden yrityslainojen painoa sekä myimme vaihtovelkakirjalainasijoitukset. Korkosalkkumme riskit ovat nyt paremmin tasapainossa. Valtionlainat tuovat suojaa mahdollisia talouden ja sijoitusmarkkinoiden shokkeja vastaan, ja ovat siten olennainen osa hajautettua salkkua.