Miksi karhut eivät asu kartanossa?
Vuosi 2025 alkoi nousujohteisesti, mutta kevään raju markkinalasku muistutti jälleen sijoittamisen perusluonteesta: mikään ei ole varmaa, ja heilunta kuuluu asiaan. Geopoliittiset jännitteet, korkomarkkinoiden epävarmuus ja pelot talouskasvun hidastumisesta ovat tehneet sijoittajista jälleen varovaisia. Moni vetäytyy katsomaan sivusta ehkä jo toistamiseen lyhyen ajan sisällä ja samalla livahtaa ohi juuri ne hetket, jotka rakentavat pitkän aikavälin tuottoja.
Tässä on hyvä muistaa vanha Wall Streetin sanonta: ”Miksi karhut eivät asu kartanossa?”
Vastaus löytyy sijoittamisen suurimmasta haasteesta. Ei laskumarkkinoista vaan siitä, kuinka sijoittaja hyödyntää härkämarkkinoita. Tämä blogikirjoitus käsittelee, miksi pitkän aikavälin menestys riippuu enemmän nousumarkkinoiden mukana pysymisestä kuin laskujen välttämisestä.
Sijoittamisen pitkän aikavälin menestys riippuu enemmän nousumarkkinoiden mukana pysymisestä kuin laskujen välttämisestä.
Alkuvuoden heilunta ja sijoittajien varovaisuus
Vuosi 2025 on alkanut markkinoilla ”tuttuun tapaan”: kurssit heilahtelevat, uutisotsikot täyttyvät epävarmuudesta, ja pelko valtaa sijoittajien mielet. Jälleen kerran osa sijoittajista vetäytyy odottamaan parempia aikoja, vaikka juuri nyt saattaa olla paras hetki tehdä sijoituksia.
Ihmisillä on luontainen taipumus maalata piruja seinälle, kun he eivät ymmärrä markkinoiden liikkeitä tai pysty selittämään tapahtumia. Tämä liiallinen varovaisuus johtaa helposti siihen, että suuret mahdollisuudet lipuvat ohi. Varovaisuus ja pelko eivät kuitenkaan rakenna vaurautta. Ne, jotka ymmärtävät härkämarkkinoiden voiman ja uskaltavat pysyä mukana, hyötyvät pitkällä aikavälillä eniten.
Sijoittamisen paradoksi: vaikeinta on olla mukana nousussa
Useimmat sijoittajat pelkäävät markkinoiden laskuja, mutta todellisuudessa suurin haaste on nousumarkkinoilla mukana pysyminen. Kun osakkeet nousevat pitkään, moni tulee hermostuneeksi ja hyppää pois liian aikaisin, odottaen romahdusta. Tämä voi kuitenkin kostautua kalliisti, sillä markkinat nousevat useammin kuin laskevat.
Karhusijoittajat, jotka jatkuvasti odottavat romahdusta ja välttelevät osakkeita, harvoin rikastuvat. Kartanoihin päätyvät ne, jotka uskaltavat pysyä mukana nousuissa ja hyödyntävät pitkän aikavälin kasvutrendin.
Uteliaisuus ja rohkeus vievät ihmistä eteenpäin
Sijoittamisessa, kuten elämässäkin, rohkeus ja uteliaisuus ovat ne voimat, jotka vievät ihmiskuntaa ja yksilöä eteenpäin. Ne, jotka uskaltavat kokeilla uutta, ottaa hallittuja riskejä ja katsoa tulevaisuuteen, saavuttavat enemmän niin henkisesti kuin materiaalisesti. Tyytyväisyys ja varovaisuus saattavat tuntua turvallisilta, mutta ne voivat samalla estää kasvun ja kehityksen.
Suurimmat keksinnöt, menestystarinat ja läpimurrot ovat syntyneet, koska joku uskalsi mennä tuntemattomaan ja ottaa riskejä. Tämä pätee myös sijoittamiseen. Jos haluaa vaurastua, on hyväksyttävä epävarmuus ja uskallettava pysyä mukana, vaikka tie ei aina olisi suora.
Markkinoiden historia tukee pitkäjänteisyyttä
Historialliset tilastot osoittavat, että osakemarkkinat nousevat pitkällä aikavälillä, huolimatta ajoittaisista laskuista. Dimensional Fund Advisorsin (DFA) tutkimuksen mukaan S&P 500 -indeksi on tuottanut positiivista vuosituottoa noin 75 % ajasta vuodesta 1926 lähtien.
J.P. Morgan Asset Managementin Guide to the Markets -raportin mukaan markkinoilla tapahtuu keskimäärin 14 %:n vuosittainen kurssilasku, mutta useimmat vuodet päättyvät silti voitolle. Tämä osoittaa, että korjaukset ovat vain ohimeneviä kuoppia tiellä kohti vaurautta – ne eivät estä pitkän aikavälin kasvua.
Härkämarkkinat kestävät pidempään kuin laskumarkkinat
Laskumarkkinat tulevat ja menevät, mutta nousumarkkinat hallitsevat pitkää peliä. Historiallisesti karhumarkkinat kestävät keskimäärin 12–18 kuukautta, kun taas härkämarkkinat voivat jatkua vuosia – jopa vuosikymmeniä.
Jos sijoittajan strategia keskittyy liikaa laskujen pelkoon, hän jää paitsi nousujen suurimmista tuotoista. Tämä voi tuhota pitkän aikavälin vaurastumisen mahdollisuudet – ja juuri siksi karhut eivät asu kartanoissa.
Paras sijoitusstrategia: älä yritä ajoittaa laskuja, vaan pysy mukana ja hyödynnä nousut
Paras tapa hyödyntää markkinoiden pitkän aikavälin nousua on pysyä mukana kaikissa sykleissä – sekä laskuissa että nousuissa. Warren Buffett on todennut:
”Osakemarkkinat on suunniteltu siirtämään rahaa aktiivisilta kärsivällisille.”
Tämä viisaus kiteyttää sijoittamisen perusperiaatteen: suurimmat tuotot eivät tule markkinoiden ajoittamisesta, vaan siitä, että sijoittaja pysyy mukana nousuissa.
Laskumarkkinat voivat tuntua pelottavilta, mutta niiden vaikutus on vähäinen verrattuna pitkän aikavälin härkämarkkinoiden tuottoihin. Sijoittajan kannattaa keskittyä markkinoilla pysymiseen eikä laskujen pelkäämiseen, koska:
- Markkinat nousevat useammin kuin laskevat
- Laskumarkkinat ovat yleensä lyhytkestoisempia kuin nousumarkkinat
- Yrittäminen ajoittaa markkinoita johtaa usein heikkoihin tuottoihin
- Pitkäjänteinen sijoittaminen palkitsee eniten
Pitkäaikaiset voitot syntyvät siitä, että sijoittaja ei yritä ajoittaa markkinoita, vaan pysyy kärsivällisenä ja sijoittuneena läpi nousujen ja laskujen. Näin hyödynnät markkinoiden luonnollisen nousutrendin ja maksimoit tuottosi pitkällä aikavälillä.
Ja juuri siksi karhut eivät asu kartanossa.
Tekstissä käytetyt viitteet ja tutkimukset:
- Dimensional Fund Advisors (DFA) – Tutkimus osakemarkkinoiden vuosituotoista (S&P 500:n positiivinen vuosituotto 75 % ajasta vuodesta 1926 lähtien).
- J.P. Morgan Asset Management – Guide to the Markets (2023)
- Tietoja markkinoiden keskimääräisestä vuosittaisesta laskusta (14 %) ja historiallisista nousutrendeistä.
- Lähde: J.P. Morgan Guide to the Markets
- Dalbar Inc. – Quantitative Analysis of Investor Behavior (QAIB)
- Tutkimus sijoittajien alisuoriutumisesta S&P 500 -indeksiin verrattuna (1992–2021, keskimääräinen sijoittaja tuotti lähes 4 % vähemmän vuodessa).
- Lähde: Dalbar Research
- Daniel Kahneman ja Richard Thaler – Käyttäytymistaloustiede ja tappion välttely
- Nobel-palkitun Daniel Kahnemanin tutkimukset sijoittajien käyttäytymisestä ja ”tappion välttelystä”.
- Lähde: Kahneman, D. (2011). Thinking, Fast and Slow. Farrar, Straus and Giroux.