#IndexViikko 7
Tämän viikon tapahtumat
Helmikuun puolivälin tärkein yksittäinen luku yllätti kielteisesti. Yhdysvaltojen kuluttajahintaindeksin (CPI) mukaan hintojen nousuvauhti oli ollut tammikuussa 3,1 %, kun odotuksissa oli vain 2,9 % nousu. Ennen tiistain CPI-pettymystä Yhdysvaltojen SP500-osakeindeksi oli jälleen tehnyt uuden ennätyksen. Luvun julkaisun jälkeen odotukset keskuspankkien koronlaskuista pienenivät, korot nousivat eli korkosijoitusten kurssit laskivat ja osakeindeksit suuntasivat alas.
Markkinat kääntyivät kuitenkin nousuun jo heti seuraavana päivänä keskiviikkona. Markkinoiden tulkinta oli, että koronlaskut ovat tulossa, vaikka inflaation maltillistumisessa voidaan nähdä töyssyjä matkalla. Tähän suuntaan kommentoi myös Fedin tunnetusti kyyhkymäinen keskuspankkiiri Goolsbee. Taustalla vaikuttavat vahvat talousluvut Yhdysvalloista ja sopivan hyvin sujuva Q4-tuloskausi. Lisäksi keskiviikkoaamuna julkaistiin myönteinen inflaatioyllätys Iso-Britanniasta, kun vuositason kuluttajahintaindeksin (CPI) nousuksi raportoitiin 4,0 % odotuksissa olleen 4,2 %:n sijaan.
Talouskasvu Yhdysvaltojen ulkopuolella on vaisua. Tällä viikolla otsikoihin pääsivät uutiset Iso-Britannian, Japanin ja Suomen teknisistä taantumista. Sijoitusmarkkinoiden kannalta nämä ovat eilispäivän uutisia, koska nyt vahvistuneet taantumat eli kahden peräkkäisen vuosineljänneksen negatiiviset kasvut tapahtuivat viime vuoden Q3:lla ja Q4:lla. Hyvä kuitenkin huomata, että samoilla neljänneksillä Yhdysvaltojen bkt:n kasvuvauhti oli 4,9 % ja 3,3 %.
Miltä tuleva viikko näyttää?
Heti tänään perjantaina julkaistaan Yhdysvaltojen tuottajahintaindeksi (PPI). Ensi keskiviikkona vuorossa ovat Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjat, joista voi selvitä jotain uutta Fedin jäsenten rahapoliittisiin näkemyksiin liittyen. Viikon tärkeimmät luvut ovat kuitenkin torstaina julkaistavat Japanin, Euroalueen ja Yhdysvaltojen alustavat helmikuun ostopäällikköindeksit. Useiden ajantasaisten lukujen mukaan Yhdysvaltojen kasvu on pysynyt tämän vuoden alussa hyvin vahvana. Euroalueen kasvu oli vuoden lopulla nollassa, ja sama meno vaikuttaa jatkuneen tämän vuoden puolella. Ostopäällikköindeksit kertovat ajantasaisen tilanteen helmikuun kasvusta. Tähän asti osakemarkkinat ovat hyötyneet Yhdysvaltojen talouden vahvasta vedosta.
Sijoitusympäristö
Suurin huomio kohdistuu Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankkien koronlaskusyklin alkamisen ajankohtaan ja tahtiin. Markkinoiden odotuksissa on yhä, että keskuspankit Fed ja EKP tekisivät vuoden 2024 aikana useita koronlaskuja, vaikka hurjimmat odotukset ovat laskeneet. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaation maltillistuessa huomio siirtynee lähikuukausina entistä enemmän tulos- ja talouskasvun suuntaan.
Talouskasvun ajantasaiset mittarit, kuten ostopäällikköindeksit, ovat vihjanneet viime viikkoina, että kasvu on vaimeaa euroalueella mutta vahvaa Yhdysvalloissa. Jos kasvuero pysyy, EKP voi olla ensimmäisenä leikkaamassa ohjauskorkoaan. Kasvun hidastuminen odotuksia enemmän voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi aikaistaa rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin kuten olemme viime kuukausina nähneet. Vuoden alusta globaalit osakeindeksit ovat nousseet muutaman prosentin ja korkosijoitusindeksit ovat hieman miinuksella.
Osakeanalyytikkojen ennusteista laskettujen odotusten mukaan Euroopan tuloskasvu olisi vuonna 2024 noin 8–9 % ja Yhdysvalloissa hieman yli 10 %. Yleensä ennusteet laskevat vuoden kuluessa, mutta odotuksissa on selkeästi, että tänä vuonna tulokset palaavat kasvu-uralle. Vuonna 2023 tuloskasvut olivat sekä Euroopassa ja Yhdysvalloissa lähellä nollaa. (Lähteet: LSEG I/B/E/S, Factset)
Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!