#IndexViikko 50
Tämän viikon tapahtumat
Maailman osakemarkkinoiden viikko on sujunut varsin rauhallisessa poikittaisliikkeessä. Yhdysvaltalaiset osakeindeksit (mm. SP500, Nasdaq) ovat lähellä kaikkien aikojen huippujaan. Myös Saksan Dax-indeksi kolkuttelee uusia huippuja, vaikka kokonaisuutena Euroopan osakemarkkinoiden nousu on jäänyt Yhdysvaltojen varjoon. Alkuviikosta kiinalaisosakkeet saivat kevyttä nostetta keskushallinnon lausunnoista, joiden mukaan lisää talouspoliittisia tukitoimia olisi suunnitteilla. Perjantaiaamuna suunta Kiinassa oli kuitenkin alas, koska tukitoimien yksityiskohtia ei julkistettu.
Keskiviikkona Yhdysvaltojen marraskuun kuluttajainflaatioksi (CPI) raportoitiin odotusten mukainen 2,7 %, mutta torstaina julkaistu tuottajainflaatio (PPI) oli hieman odotuksia korkeampi 3,0 %. Viikon aikana markkinoiden odotukset ensi viikon Fedin koronlaskusta vahvistuivat, mutta pitkät korot nousivat. Hyvä muistaa, että Yhdysvaltojen työmarkkinat ovat asteittain jäähtyneet, ja viime perjantaina työttömyyden raportoitiin nousseen 4,2 %:iin.
Viikon aikana huomiota sai myös Yhdysvaltojen pienyrittäjien NFIB-luottamusindeksi, jonka perusteella pienyrittäjien optimismi on noussut reippaasti Trumpin ja republikaanien vaalivoiton myötä. NFIB:n mukaan pienyrittäjät ovat erityisen toiveikkaita tulevasta vero- ja sääntelypolitiikasta, joka tukisi talouskasvua.
Viikon kiinnostavin tapahtuma oli torstainen EKP:n kokous, jossa keskuspankki laski odotetusti ohjauskorkojaan 0,25 %-yksiköllä, talletuskorko on nyt 3,00 %. EKP julkaisi kokouksen yhteydessä myös uudet kasvu- ja inflaatioennusteensa. EKP arvioi vuoden 2025 talouskasvuksi nyt 1,1 % (aiemmin 1,3 %) ja inflaatioksi 2,1 % (aiemmin 2,2 %). Alentuneet kasvu- ja inflaationäkymät puoltavat koronlaskujen jatkumista tulevissa kokouksissa.
EKP itse ei juuri mitään ohjeistanut, vaan se aikoo toimia jatkossakin kokous kerrallaan ilman ennakkositoumuksia. Korkopäätöksen jälkeen euroalueen pitkät korot hieman nousivat, mutta odotukset keskuspankin ensi kevään koronlaskuista pysyivät lähes ennallaan. Markkinahinnoittelun mukaan EKP:n odotetaan leikkaavan jokaisessa kokouksessa ensi kesään saakka. Näillä näkymin korkean inflaation ongelma alkaa olla takanapäin, mutta kasvunäkymä on vaisu. EKP:n lisäksi viikon aikana Kanadan ja Sveitsin keskuspankit leikkasivat ohjauskorkojaan, molemmat 0,50 %-yksikköä.
Miltä tuleva viikko näyttää?
Merkittäviä tapahtumia on paljon. Heti varhain maanantaiaamuna Kiina julkaisee lukuja vähittäismyynnistä, teollisuustuotannosta ja asuntojen hinnoista. Luvuista etsitään merkkejä, onko Kiinan syksyn aikana tekemät talouden elvytystoimet tehonneet. Maanantaina julkaistaan myös Japanista, Euroopasta ja Yhdysvalloista ostopäällikköindeksit, jotka antavat ajantasaista tietoa joulukuun talousaktiviteetista.
Tiistaina Kanada julkaisee tuoreimmat inflaatiolukunsa ja keskiviikkona Iso-Britannia. Tavanomaisten talouslukujen kalenterissa isoimman huomion saavat perjantaina julkaistavat Yhdysvaltojen PCE-inflaatioluvut, joita Fed seuraa tarkasti.
Ensi viikon päätapahtuma on kuitenkin Yhdysvaltain keskuspankki Fedin kokous keskiviikkona. Vaikka Yhdysvaltojen talouskasvunäkymä on pysynyt vahvana, markkinoiden odotuksissa on 0,25 %-yksikön leikkaus. Inflaatio on riittävän uskottavasti menossa kohti tavoitetasoja, työmarkkinat ovat jäähtyneet ja nykyisellään rahapolitiikka on kireää. Lisäksi Fed julkaisee kokouksen yhteydessä neljä kertaa vuodessa päivittyvät uudet kasvu- ja inflaatioennusteensa. Japanin, Englannin ja Ruotsin keskuspankit kokoontuvat torstaina.
Sijoitusympäristö
Inflaatio on laskenut, ja globaali koronlaskusykli on alkanut. Markkinahinnoittelun perusteella EKP:n odotetaan leikkaavan lisää seuraavissa kokouksissaan tammikuussa ja maaliskuussa. Euroalueella koronlaskuja kaivataan. Maailman keskuspankeista merkittävin eli Yhdysvaltain Fed leikkaa näillä näkymin lisää lähikuukausina, mahdollisesti jo ensi viikolla.
Ennakolta vuoden isoin poliittinen riski on ohi, kun Yhdysvaltojen vaalit on pidetty. Trumpin puheet ja poliittiset linjaukset voivat toki edelleen aiheuttaa markkinoilla liikkeitä.
Yhdysvaltojen talouskasvu on jatkunut pitkään odotuksia vahvempana. Talouskasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi lisätä rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Kun inflaatio on hidastunut, keskuspankkien huomio on siirtynyt enemmän työllisyyteen ja kasvunäkymiin. Korkosijoitukset tuovat myös hajautushyötyjä.
Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin. Vuoden 2024 tuloskasvu Yhdysvalloissa näyttää asettuvan noin 9–10 %:iin ja Euroopassa noin 2–3 %:iin. Vuodelle 2025 odotuksissa on, että globaali tuloskasvu jatkuisi kaksinumeroisena. Trumpin veroleikkaukset voivat tukea Yhdysvaltain tuloskasvua entisestään.
Index Varainhoidon viikkokirje jää nyt joulutauolle. Hyvää ja rauhallista loppuvuotta kaikille!