#IndexViikko 48
Tämän viikon tapahtumat
Osakeindeksit palautuivat loivaan nousuun, ja mm. Sp500-indeksi saavutti uuden kaikkien aikojen huipun. Viime viikon lopulla Trump ilmoitti, että hänen ehdokkaansa valtionvarainministeriksi on Scott Bessent, jonka arvioidaan olevan maltillinen ja markkinaystävällinen valinta. Ilmoituksen jälkeen Yhdysvaltain valtionlainojen korot ovat laskeneet. Alkuviikosta Trump kertoi asettavansa tulleja Meksikon, Kanadan ja Kiinan tuonnille, kunhan pääsee aloittamaan työnsä. Tullipuheet eivät tule kenellekään yllätyksenä. Keväällä nähdään, mitä tulleille lopulta tapahtuu.
Kasvunäkymät ovat jakautuneet. Euroalueen kasvunäkymä on vaisu mutta Yhdysvaltojen vahva. Maanantaina Saksan talouselämän luottamusta mittaava IFO-indeksi jäi alle odotusten ja viime viikon perjantaina euroalueen ostopäällikköindeksit laskivat ja jäivät selvästi alle odotusten. Euroalueen talous kaipaa keskuspankin koronlaskuja, ja joulukuussa sellainen näillä näkymin saadaan. Viime viikkojen aikana EKP:n edustajat ovat pääosin puhuneet koronlaskujen puolesta, vaikka keskiviikkona EKP:n saksalaisedustaja Schnabel pyrki toppuuttelemaan suurimpia leikkausodotuksia. Hän muistutti, että yläsuuntaisia inflaatioriskejä vielä on ja koronlaskujen suhteen pitää edetä asteittain.
Yhdysvalloissa viime perjantain ostopäällikköindeksit nousivat ja ylittivät odotukset. Keskiviikkona Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin tarkasti seuraama PCE-inflaatio osui odotuksiin: PCE-inflaatio 2,3 % ja pohja PCE-inflaatio 2,8 %. Lähellä kahden prosentin tavoitetasoja ollaan, mutta liittovaltion vahva kasvu ja Trumpin inflaatiota kiihdyttävät toimet voivat tuoda vielä Yhdysvaltojen keskuspankille haasteita.
Miltä tuleva viikko näyttää?
Heti huomenna perjantaina ohjelmassa on euroalueen marraskuun kuluttajainflaatio, jolla on merkitystä EKP:n joulukuun korkopäätöksen kannalta. Torstaina iso euromaa Espanja julkaisi jo omat lukunsa, jotka osuivat odotuksiin. Myös Saksan osavaltiot julkaisivat omia aluekohtaisia lukujaan, joissa ei merkittäviä yllätyksiä.
Maanantaina julkaistaan ISM:n keräämä perinteinen teollisuuden ostopäällikköindeksi, ja keskiviikkona vuorossa on palveluiden ISM. Yhdysvaltojen talouskasvu on jatkunut vahvana jo pitkään, ja ISM-indeksit antavat ajantasaista tietoa nykytahdista.
Ensi viikolla päähuomio on kuitenkin Yhdysvaltojen työmarkkinoilla. Tiistaina raportoidaan avoimien työpaikkojen määrä (JOLTs job openings) ja perjantain ohjelmassa on ”nonfarm payrolls”-työllisyysraportti, jonka yhteydessä raportoidaan myös liittovaltion työttömyysaste. Yhdysvaltojen keskuspankilla on kaksoismandaatti eli se pyrkii paitsi hintavakauteen mutta myös täystyöllisyyteen. Ensi viikon työmarkkinaluvuilla on siis suora yhteys Fedin korkopäätöksiin.
Sijoitusympäristö
Inflaatio on laskenut, ja globaali koronlaskusykli on alkanut. Maailman keskuspankeista merkittävin eli Yhdysvaltain Fed leikkaa näillä näkymin lisää jo lähikuukausina. Markkinahinnoittelun perusteella EKP:n odotetaan leikkaavan lisää jo seuraavissa kokouksissaan joulukuussa ja tammikuussa. Euroalueella koronlaskuja kaivataan.
Ennakolta vuoden isoin poliittinen riski on ohi, kun Yhdysvaltojen vaalit on pidetty. Trumpin puheet ja poliittiset linjaukset voivat toki edelleen aiheuttaa markkinoilla liikkeitä.
Yhdysvaltojen talouskasvu on jatkunut pitkään odotuksia vahvempana. Talouskasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi lisätä rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Kun inflaatio on hidastunut, keskuspankkien huomio on siirtynyt enemmän työllisyyteen ja kasvunäkymiin. Korkosijoitukset tuovat myös hajautushyötyjä.
Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin. Vuoden 2024 tuloskasvu Yhdysvalloissa näyttää asettuvan noin 9–10 %:iin ja Euroopassa noin 2–3 %:iin. Vuodelle 2025 odotuksissa on, että globaali tuloskasvu jatkuisi kaksinumeroisena. Trumpin veroleikkaukset voivat tukea Yhdysvaltain tuloskasvua entisestään.
Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!