#IndexViikko 47
Tämän viikon tapahtumat
Alkuviikon aikana keskeiset osakeindeksit ovat heilahdelleet geopolitiikan tahdissa, ja liike on suuntautunut loivasti alaviistoon. Korot ja valuutat ovat lähellä viime perjantain päätöstasoja. Bitcoinin nousu on jatkunut, ja viikon puolivälissä se nousi uusille ennätystasoilleen. Keskiviikkoiltana maailman arvokkain yhtiö Nvidia raportoi tuloksensa. Jälkimarkkinalla osake laski parisen prosenttia.
Liikettä markkinoille aiheutti sota Ukrainassa. Viime viikonloppuna Venäjä teki ison ohjusiskun, jonka jälkeen uutislähteiden mukaan Biden olisi antanut Ukrainalle luvan ampua yhdysvaltalaisilla ohjuksilla Venäjän maaperälle. Tämän jälkeen Venäjä päivitti ydinasedoktriiniaan, eli ydinaseen käyttökynnyksen tulkittiin madaltuneen. Markkinoilla nähtiin viikon puolivälissä pelokas liikahdus, kun osakkeet laskivat, ja valtionlainojen ja kullan kurssit nousivat. Keskiviikkona mm. Yhdysvallat sulki ilmaiskujen pelossa suurlähetystönsä Kiovassa. Tilanne kuitenkin rauhoittui nopeasti, ja kurssit pääosin palautuivat.
Viikon puolivälissä sekä Kanadan että Iso-Britannian lokakuun inflaatiot yllättivät kielteisesti. Kanadassa kokonaisinflaatio oli noussut 2,0 %:iin ja Iso-Britanniassa 2,3 %:iin. Pienistä inflaatiopettymyksistä huolimatta maiden keskuspankeilta odotetaan lisää koronlaskuja lähikuukausina.
Huomenna perjantaina julkaistaan ostopäällikköindeksit (PMI) euroalueelta ja Yhdysvalloista. Heikot PMI:t voisivat nostaa odotuksia keskuspankkien lähikuukausien koronlaskuista. Syksyn aikana euroalueen inflaatio on lähestynyt kahden prosentin tavoitetasoja, ja nollaan tai deflaation puolelle ei haluta ajautua. Yhdysvalloissa talouskasvu on jatkunut vahvana, mutta sielläkin yllätykset ostopäällikköindekseissä voivat heilautella odotuksia keskuspankin toimista.
Miltä tuleva viikko näyttää?
Ensi viikon tärkeimmät luvut liittyvät inflaatioon. EKP:n ja Fedin joulukuun korkopäätökset ovat auki ja lähiviikkojen talousluvut määrittävät, mitä keskuspankit lopulta tekevät. Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin tarkasti seuraama PCE-inflaatio lokakuulta julkaistaan keskiviikkona.
Ensi perjantain ohjelmassa on euroalueen marraskuun kuluttajainflaatio. Lokakuussa kokonaisinflaatio oli ollut 2,0 % ja pohjainflaatio 2,7 %, joten varsin lähellä 2 %:n tavoitetasoja ollaan. Jo torstaina Espanja ja Saksa julkaisevat omat maakohtaiset lukunsa. Euroalueen inflaatiota hidastaa vaisuhko talouskasvunäkymä, jota painaa myös mahdollisesti kiristyvä kauppapoliittinen tilanne Yhdysvaltojen kanssa, jos Trumpin kaavailemat tullit toteutuvat. Lisäksi euroalueen ytimessä Saksan sisäpoliittinen tilanne on sekaisin, koska hallitus hajosi, ja uudet vaalit pidetään helmikuussa.
Maanantaina Saksan talouselämän luottamusta mittaava IFO-indeksi ja tiistaina Yhdysvaltojen kuluttajaluottamus saavat myös huomiota. Lisäksi Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjat julkaistaan tiistaina.
Sijoitusympäristö
Inflaatio on laskenut, ja globaali koronlaskusykli on alkanut. Maailman keskuspankeista merkittävin eli Yhdysvaltain Fed leikkaa näillä näkymin lisää jo lähikuukausina. Markkinahinnoittelun perusteella EKP:n odotetaan leikkaavan lisää jo seuraavissa kokouksissaan joulukuussa ja tammikuussa. Euroalueella koronlaskuja kaivataan.
Ennakolta vuoden isoin poliittinen riski on ohi, kun Yhdysvaltojen vaalit on pidetty. Trumpin puheet ja poliittiset linjaukset voivat toki edelleen aiheuttaa markkinoilla liikkeitä.
Yhdysvaltojen talouskasvu on jatkunut pitkään odotuksia vahvempana. Talouskasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi lisätä rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Kun inflaatio on hidastunut, keskuspankkien huomio on siirtynyt enemmän työllisyyteen ja kasvunäkymiin. Korkosijoitukset tuovat myös hajautushyötyjä.
Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin. Vuoden 2024 tuloskasvu Yhdysvalloissa näyttää asettuvan noin 9–10 %:iin ja Euroopassa noin 2–3 %:iin. Vuodelle 2025 odotuksissa on, että globaali tuloskasvu jatkuisi kaksinumeroisena. Trumpin veroleikkaukset voivat tukea Yhdysvaltain tuloskasvua entisestään.
Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!