#IndexViikko 46

Tämän viikon tapahtumat  

Keskeiset osakeindeksit ovat aavistuksen laskeneet viikontakaisilta tasoiltaan, vaikka viikon alussa mm. Sp500-indeksi teki uuden ”all time high:n”. Yhdysvalloissa korot ovat nousseet, mutta Euroopassa korkojen suunta on ollut pääosin alaspäin. Yhdysvaltain dollari on vahvistunut, mikä näkyy myönteisesti euromääräisissä USA-sijoituksissa. Myös Bitcoin nousi viikon puolivälissä uusille ennätystasoilleen.

Viikon tärkeimmät luvut liittyivät Yhdysvaltojen inflaatioon. Keskiviikkona kuluttajahintojen (CPI) raportoitiin nousseen lokakuussa vuositasolla odotusten mukaisesti 2,6 %:lla, ja torstaina tuottajahintojen (PPI) nousuvauhti ylitti odotukset 2,4 %:n nousulla. Markkinoilla luvut otettiin rauhallisesti vastaan. Lukujen julkaisun jälkeen keskuspankki Fedin johtaja Powell kommentoi, että Fedillä ei ole kiirettä laskea korkoja. Powellin mukaan tulevia korkopäätöksiä voidaan harkita huolellisesti. Inflaatio on laskenut mukavasti kohti 2 % tavoitetasoja, mutta vielä siellä ei olla, ja samaan aikaan talouskasvu vaikuttaa jatkuvan vahvana. Markkinat ovat samoilla linjoilla. Joulukuun koronlaskua pidetään mahdollisena mutta ei varmana.

Perjantaiaamuna Kiina julkaisi tietoja asuntojen hintakehityksestä. Hinnat olivat laskeneet lokakuussa vuositasolla 5,9 %, mikä oli isoin lasku sitten vuoden 2015. Lisäksi lokakuu oli 16. peräkkäinen vuositason laskukuukausi. Aika näyttää, riittääkö Kiinan johdon jo tekemät tukitoimet kääntämään kiinteistömarkkinoiden laskun vai tarvitaanko vielä lisää.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Ensi viikon tärkeimmät luvut ovat perjantaiset ostopäällikköindeksit (PMI) euroalueelta ja Yhdysvalloista. Maailman kasvu on ollut viime kuukaudet hyvin kaksitahtista: palvelut ovat pitäneet pintansa, mutta teollisuuden sykli on ollut heikko. Euroalueen teollisuuden näkymät ovat pysyneet Saksan johdolla vaisuina eli PMI:n pisteluku alle 50:ssa jo yli kaksi vuotta.

Kasvunäkymillä on vaikutusta Euroopan keskuspankin koronlaskujen tahtiin. Heikot PMI:t voivat nostaa odotuksia EKP:n lähikuukausien koronlaskuista. Jos kasvunäkymät heikkenevät liikaa, myös inflaatio voi hidastua liian paljon. Syksyn aikana euroalueen inflaatio on lähestynyt kahden prosentin tavoitetasoja, ja nollaan tai deflaation puolelle ei haluta ajautua. Yhdysvalloissa talouskasvu on jatkunut vahvana, mutta myös siellä yllätykset ostopäällikköindekseissä voivat heilautella odotuksia keskuspankin toimista.

Lisäksi Kanadan ja Iso-Britannian inflaatioluvut tiistaina ja keskiviikkona saavat huomiota.

Sijoitusympäristö

Inflaatio on laskenut, ja globaali koronlaskusykli on alkanut. Maailman keskuspankeista merkittävin eli Yhdysvaltain Fed laskee näillä näkymin lisää jo lähikuukausien kokouksissaan, vaikka talouskasvu vaikuttaa jatkuvan vahvana. Markkinahinnoittelun perusteella myös EKP:n odotetaan laskevan lisää seuraavissa kokouksissaan joulukuussa ja tammikuussa. Euroalueella koronlaskuja kaivataan.

Ennakolta vuoden isoin poliittinen riski on ohi, kun Yhdysvaltojen vaalit on pidetty. Trumpin puheet ja poliittiset linjaukset voivat toki edelleen aiheuttaa markkinoilla liikkeitä.

Yhdysvaltojen talouskasvu on jatkunut pitkään odotuksia vahvempana. Talouskasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi lisätä rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Kun inflaatio on hidastunut, keskuspankkien huomio on siirtynyt enemmän työllisyyteen ja kasvunäkymiin. Korkosijoitukset tuovat myös hajautushyötyjä.

Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin. Vuoden 2024 tuloskasvu Yhdysvalloissa näyttää asettuvan noin 9–10 %:iin ja Euroopassa noin 2–3 %:iin. Vuodelle 2025 odotuksissa on, että globaali tuloskasvu jatkuisi kaksinumeroisena. Trumpin veroleikkaukset voivat tukea Yhdysvaltain tuloskasvua entisestään.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!