#IndexViikko 45

Tämän viikon tapahtumat  

Viimeisen kahden viikon aikana pitkät markkinakorot ovat laskeneet tukien korkosijoituksia ja samaan aikaan osakemarkkinoilla on nähty reipas muutaman prosentin nousuralli. Sekä korkosijoitusten että osakkeiden markkinahintoja ovat nostaneet mm. myönteinen inflaatiokehitys ja merkit työmarkkinoiden jäähtymisestä. Tämä yhdistelmä on ruokkinut toiveita, että keskuspankkien (Fed, EKP) kiristyssyklit olisivat ohi. Yhdysvalloissa Nasdaq-indeksin marraskuun alun 9 päivän nousuputki on pisin vuoden 2021 jälkeen.

Jo viime perjantaina raportoidun Yhdysvaltojen ”nonfarm payrolls”-työllisyyslukupaketin mukaan maan työttömyys oli lokakuussa noussut 3,9 %:iin ja uusia työpaikkoja oli syntynyt odotuksia vähemmän. Tämän ajatellaan vähentävän inflaatiopaineita. Tällä viikolla julkaistu euroalueen syyskuun tuottajahintaindeksi (PPI) laski vuositasolla 12,4 %, joka on mittaushistorian isoin vuositason lasku!

Q3-tuloskausi on sujunut Yhdysvalloissa lopulta vahvasti, mikä on osaltaan tukenut osakemarkkinoita. Yli 80 %:a SP500-yhtiöistä on raportoinut yli odotusten, mikä on enemmän kuin normaalisti. Lisäksi positiivisten tulosyllätysten koko on ollut suurempi kuin viimeisen 10 vuoden aikana keskimäärin. Yhdysvallat on myös palannut tuloskasvuun Q3:lla ensimmäistä kertaa sitten viime vuoden Q3:n. Euroopassa Q3-tuloskausi on sujunut tavanomaisesti. Hieman yli puolet on raportoinut yli odotusten, mikä on normaalikuvio Euroopassa. (Lähteet: LSEG I/B/E/S ja Factset)

Israelin ja Hamasin konfliktista huolimatta öljyn (Brent) hinta on laskenut tällä viikolla jo lähelle 80 dollaria. Syyskuun puolivälissä hinta kävi korkeimmillaan lähes 98 dollarissa, ja lokakuussa Hamasin hyökkäyksen jälkeen hieman yli 90 dollarissa. Inflaatiopaineita öljyn hinnan lasku joka tapauksessa helpottaa, vaikka hinnan lasku syynä voi olla heikkenevä kysyntä.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Ensi tiistaina raportoidaan sijoitusmarkkinoille huipputärkeät Yhdysvaltojen lokakuun kuluttajahintaindeksit (CPI) ja keskiviikkona tuottajahintaindeksit (PPI). Nämä ovat tuoreimpia inflaatiomittareita Yhdysvalloista, joten niillä on suora vaikutus keskuspankki Fedin suunnitelmiin. Markkinahinnoittelun mukaan Fediltä ei odoteta enää koronnostoja tässä syklissä, mutta inflaatioluvut voivat muuttaa tai vahvistaa tätä näkemystä. Myös Iso-Britannia julkaisee lokakuun inflaatiolukunsa keskiviikkona. Hyvä muistaa, että euroalueen alustava inflaatio yllätti myönteisesti viime viikolla. Inflaation raportoitiin laskeneen lokakuussa 2,9 %:iin syyskuun 4,3 %. Kiina julkaisee viikon puolivälissä tilastoja mm. investoinneista, vähittäismyynnistä ja investoinneista. Talouslukujen lisäksi markkinoita voi ensi viikolla liikuttaa EKP:n ja Fedin edustajien rahapoliittiset puheet ja lausunnot eri yhteyksissä.

Sijoitusympäristö

Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankeilla kiristyssyklien loput ovat lähellä. EKP piti korot ennallaan lokakuun kokouksessaan ensimmäistä kertaa kesän 2022 jälkeen ja markkinoiden odotuksissa on, että ohjauskorot ovat nyt huipulla, ja seuraava liike olisi koronlasku kesällä 2024. Yhdysvaltain keskuspankki nosti ohjauskorkoaan edellisen kerran heinäkuussa, ja lisänostot ovat markkinahinnoittelun perusteella mahdollisia mutta epätodennäköisiä. Kiristyssyklien loppuminen tukisi valtionlainojen tuottokehitystä, mikä on ollut nousevien korkojen takia heikkoa viimeisen kolmen vuoden ajan. Korkosijoitusten tuotto-oletukset ovat nyt korkeammat kuin vuosikausiin.

Talouskasvun ajantasaiset mittarit, kuten ostopäällikköindeksit, ovat vihjanneet viime viikkoina, että kasvu on vaimeaa euroalueella. Kasvun hidastuminen odotuksia enemmän voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi aikaistaa rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaatio on yhä tavoitetasoja korkeammalla, mutta se on hidastunut. Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin, kuten olemme marraskuun alussa nähneet.

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!