#IndexViikko 44
Tämän viikon tapahtumat
Kuluvan viikon aikana osakemarkkinoilla on nähty voimakas nousuralli ja samaan aikaan pitkät markkinakorot ovat laskeneet tukien korkosijoitusten tuottoja. Sekä korkosijoitusten että osakkeiden tuottoja ovat ruokkineet myönteinen inflaatiokehitys ja toiveet, että keskuspankkien (Fed, EKP) kiristyssyklit ovat ohi, ovat nousseet. Lisäksi Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö aikoo laskea Q4:lla odotuksia vähemmän uutta velkaa liikkeelle (lähde: US Quarterly Refunding Statement). Muistetaan, että elokuun alussa markkinakorkojen nousua vauhdittivat tiedot siitä, että Yhdysvaltojen loppuvuoden lainatarpeet olisivat odotuksia isommat. Linkki osakemarkkinoiden ja markkinakorkojen välillä on pysynyt tiukkana.
Euroalueen alustava inflaatio yllätti myönteisesti tiistaina. Inflaation raportoitiin laskeneen lokakuussa 2,9 %:iin syyskuun 4,3 %. Hyvä muistaa, että viime vuoden lokakuussa inflaatio oli pahimmillaan 10,6 %! Euroalueen alustavaksi Q3:n talouskasvuksi raportoitiin odotuksia selvästi alempi -0,1 %. Inflaatio siis maltillistuu odotuksia nopeammin, mutta kasvu hidastuu myös. Jo kuukausi sitten alkaneen Q4:n kasvunäkymä ei vaikuta paremmalta, koska jo viime viikolla julkaistut ostopäällikköindeksit (PMI) laskivat syyskuusta ja jäivät alle odotusten. Ostopäällikköindeksit ovat tärkeimpiä ajantasaisia arvioita talouskehityksen nykytahdista, kun taas toteutuneet bkt-kasvuluvut kuvaavat menneisyyttä. Markkinoiden katse on aina tulevassa. Sijoitusmarkkinoiden kannalta mahdollisen taantuman hopeareunus voisi olla odotuksia nopeammin tulevat keskuspankkien koronlaskut. Viikon puolivälissä julkaistujen Kiinan lukujen perusteella Kiinan kasvu on myös hidastumaan päin.
Viikon odotetuin tapahtuma oli Fedin keskiviikkoinen korkokokous. Fed jätti odotetusti ohjauskorot ennalleen vaihteluväliin 5,25 %- 5,50 %. Fedin tiedote ja edustajien lausunnot eivät myöskään tarjonneet yllätyksiä. Fedin johtaja Powell lausui, että ohjauskoron leikkaamisesta keskustelu on vielä ennenaikaista ja toisaalta lisänostokin on vielä mahdollinen. Markkinoiden tulkinta oli kuitenkin se, että lisäkoronnostojen todennäköisyys laski. Tähän syynä lienee lausunto, että nousseet markkinakorot vähentävät ohjauskoron nostamisen tarvetta. Lisäksi Powell kertoi, että epävarmuutta on. Tilaisuuden aikana ja sen jälkeen pitkien valtionlainojen korot laskivat ja osakkeet nousivat.
Q3-tuloskaudet ovat sujuneet sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa tavanomaisien mallien mukaan. Molemmilla alueilla yhtiöt ovat raportoineet keskimäärin yli analyytikko-odotusten, mutta näin käy kuitenkin lähes jokaisella tuloskaudella. Pörssiyhtiöiden tuloskunto on pysynyt joka tapauksessa varsin hyvällä tasolla. Osakkeiden hinnoittelu on laskenut syksyn aikana viimeisen viikon noususta huolimatta, koska syksyn aikana osakeindeksit ovat pudonneet, mutta tuloskasvuodotukset eivät ole merkittävästi muuttuneet.
Miltä tuleva viikko näyttää?
Heti tänään perjantaina julkaistaan Yhdysvaltain nonfarm payrolls -työllisyyslukupaketti, joka on kuukauden tärkein työmarkkinoiden julkaisu. Keskuspankki Fedin rahapolitiikkaa määrittää ennen kaikkea inflaatio ja työllisyys, joten markkinareaktiot voivat olla isoja. Keskuspankkien toimet ovat yhä yksi merkittävimmistä markkinoihin vaikuttavista tekijöistä. Tiistaina julkaistaan euroalueen syyskuun tuottajahinnat (PPI), jotka voivat vahvistaa kuvaa alenevista hintapaineista. Elokuussa tuottajahinnat laskivat euroalueella peräti 11,5 % viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Keskiviikkona ohjelmassa on euroalueen vähittäismyynti. Q3-tuloskausi jatkuu vielä erityisesti Euroopassa.
Sijoitusympäristö
Korkosijoitusten tuotto-oletukset ovat nyt korkeammat kuin vuosikausiin, ja Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankeilla kiristyssyklien loput ovat lähellä. EKP piti korot ennallaan lokakuun kokouksessaan ensimmäistä kertaa kesän 2022 jälkeen ja markkinoiden odotuksissa on, että ohjauskorot ovat nyt huipulla, ja seuraava liike olisi koronlasku kesällä 2024. Yhdysvaltain keskuspankki nosti ohjauskorkoaan edellisen kerran heinäkuussa, ja lisänostot ovat markkinahinnoittelun perusteella mahdollisia mutta epätodennäköisiä. Kiristyssyklien loppuminen tukisi valtionlainojen tuottokehitystä, mikä on ollut nousevien korkojen takia heikkoa viimeisen kolmen vuoden ajan. Korkosijoitusten tuotto-oletukset ovat nyt korkeammat kuin vuosikausiin.
Talouskasvun ajantasaiset mittarit, kuten ostopäällikköindeksit, ovat vihjanneet viime viikkoina, että kasvu on vaimeaa euroalueella. Kasvun hidastuminen odotuksia enemmän voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi aikaistaa rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaatio on yhä tavoitetasoja korkeammalla, mutta se on hidastunut. Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin, kuten tällä viikolla olemme nähneet.
Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!