#IndexViikko 42

Tämän viikon tapahtumat  

Maailman keskeisimmät osakeindeksit ovat hieman korkeammalla kuin viikko sitten. Viikon puolivälissä mm. tunnettu SP500-indeksi saavutti uuden kaikkien aikojen huipun. Myös Euroopassa indeksit ovat nousseet, vaikka tuloskaudelle tyypilliseen tapaan yksittäisissä osakkeissa nähtiin viikon aikana isojakin liikkeitä. Euroopan suurimpiin yhtiöihin kuuluvat teknologiajätti ASML ja luksusbrändeistään tunnettu LVMH laskivat reippaasti raporttiensa jälkeen. Korot ovat laskeneet Euroopassa odotusten mukaisen EKP:n vauhdittamina. Yhdysvalloissa korot ovat lähellä viikontakaisia tasojaan.

Torstaina EKP teki sen, mitä siltä odotettiin, kun syksyn aikana inflaatio on laskenut ja kasvunäkymä on heikentynyt. Korkoja laskettiin 0,25 %-yksikköä ja markkinat tulkitsivat, että ovi jätettiin sopivasti auki lisälaskuille tulevissa kokouksissa. EKP toisti perinteisen ohjeistuksen: rahapolitiikkaa toteutetaan jatkossakin kokous kerrallaan ilman ennakkositoumuksia talousdatan vaatimalla tavalla. Markkinareaktiot jäivät pieniksi.

Viikon puolivälissä sekä Kanadan että Iso-Britannian syyskuun inflaatiot yllättivät myönteisesti. Kanadassa kokonaisinflaatio oli laskenut 1,6 %:iin ja Iso-Britanniassa 1,7 %:iin. Maiden keskuspankeilta odotetaan lisää koronlaskuja lähikuukausina.

Varhain perjantaina Kiina julkaisi Q3:n bkt-kasvuluvut, syyskuun vähittäismyynnin ja dataa asuntojen hintakehityksestä. Kokonaisuutena luvut ylittivät odotukset. Q3:n talouskasvu 4,6 % on kuitenkin alle Kiinan virallisten tavoitetasojen (5 %), joten Kiinan viranomaisten elvytystoimille on tarvetta edelleen.

Viimeisen viikon aikana Trumpin voiton todennäköisyyden arvioidaan kasvaneen. Puutteistaan huolimatta Trump on noussut vedonlyöntimarkkinalla selkeäksi ykkössuosikiksi. Puhtaasti Yhdysvaltojen osakemarkkinan kannalta Trumpin arvioidaan olevan ehdokkaista parempi.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Ensi viikon tärkeimmät luvut ovat torstaiset ostopäällikköindeksit (PMI) euroalueelta ja Yhdysvalloista. Maailman kasvu on ollut viime kuukaudet hyvin kaksitahtista: palvelut kukoistavat, mutta teollisuuden sykli on heikko. Torstain PMI:t antavat vihjeitä, onko sama jatkunut lokakuussa. Euroalueen teollisuuden näkymät ovat pysyneet Saksan johdolla vaisuina eli PMI:n pisteluku alle 50:ssa jo yli kaksi vuotta. On mahdollista ja toivottavaa, että keskuspankkien koronlaskut alkavat jossain vaiheessa kannustaa investointeihin, ja parantaa teollisuuden näkymiä.

Tuloskausi pyörii täydellä vauhdilla. Ennakkoon isoja tulospäiviä ovat 22.10.–24.10., jolloin raportoivat mm. Alphabet, Amazon ja Tesla. Meta ja Microsoft ovat vuorossa 30.10. Suomessa iso määrä yhtiöitä raportoi 24.10. ja 25.10. Kanadan keskuspankilla on korkokokous keskiviikkona.

Sijoitusympäristö

Globaali koronlaskusykli on alkanut, ja maailman keskuspankeista merkittävin eli Yhdysvaltain Fed laskee näillä näkymin lisää jo marraskuussa ja joulukuussa. Markkinahinnoittelun perusteella myös EKP:n odotetaan laskevan lisää seuraavissa kokouksissaan joulukuussa ja tammikuussa.

Yhdysvaltojen talouskasvu on jatkunut pitkään odotuksia vahvempana. Talouskasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi lisätä rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Kun inflaatio on hidastunut, keskuspankkien huomio on siirtynyt enemmän työllisyyteen ja kasvunäkymiin.
Korkosijoitukset tuovat myös hajautushyötyjä.

Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin. Vuoden 2024 tuloskasvu Yhdysvalloissa näyttää asettuvan noin 10 %:iin ja Euroopassa noin 2–3 %:iin. Vuodelle 2025 odotuksissa on, että globaali tuloskasvu jatkuisi kaksinumeroisena.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!