#IndexViikko 41

Tämän viikon tapahtumat  

Osakemarkkinoilla on ollut loiva nousuviikko, vaikka odotukset Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin koronlaskuista ovat hieman laskeneet. Viikon puolivälissä mm. tunnettu SP500-indeksi saavutti uuden kaikkien aikojen huipun. Korot ovat nousseet viikontakaisesta painaen korkosijoituksien tuottoja.

Odotuksia Fedin koronlaskuista ovat pienentäneet vahva työllisyys ja odotuksia korkeampi inflaatio. Viime perjantaina Yhdysvaltojen työttömyysaste yllätti myönteisesti laskemalla 4,1 %:iin, kun odotuksissa oli pysyminen 4,2 %:ssa. Matala työttömyys pienensi taantumapelkoja, mutta laski odotuksia keskuspankin koronlaskuista.

Tämän viikon odotetuimmat luvut olivat Yhdysvaltojen kuluttajahintaindeksit (CPI), jotka tarjosivat pettymyksen torstaina. Vuotuinen kokonaisinflaatio oli laskenut syyskuussa 2,4 %:iin, kun odotuksissa oli lasku 2,3 %:iin. Pohjainflaatio puolestaan nousi 3,3 %:iin.

Markkinoiden tulkinta viikon luvuista on ollut, että Yhdysvaltojen työmarkkina ja kasvu ovat pysyneet melko vahvoina ja inflaatio maltillistuu, mutta hurjimpia odotuksia hitaammin. Tämä yhdistelmä on suosinut osakkeita. Yhdysvaltojen keskuspankilta odotetaan hinnoittelun perusteella alle kahta pientä (-0,25 %) koronlaskua tänä vuonna.

Kiina on erillinen tarina. Viikon aikana kiinalaisosakkeiden roima nousu Hong Kongin pörssissä kääntyi laskuksi. Markkinoilla odotetaan lisää tukitoimia ja niiden yksityiskohtia Kiinan viranomaisilta. Uutislähteiden mukaan tulevana lauantaina pidetään lehdistötilaisuus, jossa aiheena ovat tukitoimet. Kiinan valtio ja keskuspankki julkaisivat syys-lokakuun vaihteessa isoimmat talouden tukipaketit sitten Covid19-kriisiin, mikä sai osakkeet reippaaseen nousuun alhaisilta tasoiltaan. Hyvä huomata, että manner-Kiinan markkinat olivat viime viikolla kiinni lomaviikon vuoksi. Tällä viikolla ne avautuivat selvään nousuun, kun ne ottivat Hong Kongissa jo nähtyä nousua kiinni.

Öljyn hinta on heilahdellut, kun markkinoilla pohditaan, miten ja minne Israel tekee kostoiskun. Tänään öljyn (Brent) hinta on samoilla tasoilla kuin viikko sitten eli noin 77 dollaria tynnyriltä, kun viimeisen vuoden vaihteluväli on ollut noin 69–92 dollaria tynnyriltä.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Ensi viikon tärkein tapahtuma on torstainen EKP:n kokous. Ennakko-odotukset ovat selvät. Koronlaskua pidetään erittäin todennäköisenä ja huomio kohdistuukin ohjeistukseen lähikuukausista. Luultavasti EKP toistaa perinteisen ohjeistuksen: rahapolitiikkaa toteutetaan jatkossakin kokous kerrallaan ilman ennakkositoumuksia talousdatan vaatimalla tavalla. Markkinaliikkeitä voidaan silti nähdä.

Viikon päästä perjantaina Kiina julkaisee Q3:n bkt-kasvuluvut, syyskuun vähittäismyynnin ja dataa asuntojen hintakehityksestä. Jos luvut pettävät, Kiinan viranomaiset voivat julkaista lisää kohdennettuja talouden tukitoimia. Yhdysvaltojen vähittäismyynti julkaistaan torstaina. Lisäksi Kanadan ja Iso-Britannian inflaatioluvut tiistaina ja keskiviikkona saavat huomiota.

Tuloskausi käynnistyy Yhdysvalloissa kunnolla tänään. Suomessa Nokia ja Nordea raportoivat ensimmäisten joukossa 17.10. Ennakkoon isoja tulospäiviä ovat 22.10.–24.10., jolloin raportoivat mm. Microsoft, Alphabet, Apple, Amazon ja Tesla.

Sijoitusympäristö

Globaali koronlaskusykli on alkanut, ja maailman keskuspankeista merkittävin eli Yhdysvaltain Fed laskee näillä näkymin lisää jo seuraavissa kokouksissaan marraskuussa ja joulukuussa. EKP:n seuraava korkokokous on ohjelmassa jo 17.10. Vaisujen ostopäällikköindeksien ja myönteisten inflaatiolukujen jälkeen koronlaskuodotukset ovat nousseet myös EKP:n osalta. Markkinahinnoittelun perusteella sekä lokakuun että joulukuun koronlaskuja pidetään EKP:n osalta todennäköisinä.

Yhdysvaltojen talouskasvu on jatkunut pitkään odotuksia vahvempana. Talouskasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi lisätä rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Kun inflaatio on hidastunut, keskuspankkien huomio on siirtynyt enemmän työllisyyteen ja kasvunäkymiin. Korkosijoitukset tuovat myös hajautushyötyjä.

Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin. Vuoden 2024 tuloskasvu Yhdysvalloissa näyttää asettuvan noin 10 %:iin ja Euroopassa noin 2-3 %:iin. Vuodelle 2025 odotuksissa on, että globaali tuloskasvu jatkuisi kaksinumeroisena.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!