#IndexViikko 40

Tämän viikon tapahtumat  

Osakemarkkinoiden viikko on sujunut loivassa alamäessä parin reippaan nousuviikon jälkeen. Markkinoiden tunnelmia on painanut kiristynyt Lähi-idän tilanne. Viikon positiivisia asioita ovat olleet odotuksia matalampi euroalueen inflaatio ja kiinalaisosakkeiden nousun jatkuminen. Korot ovat varsin lähellä viikontakaisia tasojaan.

Lähi-idässä tilanne on kiristynyt, kun Iran ampui tiistaina ohjuksiaan suoraan kohti Israelia. Iskun aikana osakkeet laskivat, kun taas kulta ja öljy nousivat. Välitön tilanne markkinoilla rauhoittui melko nopeasti, kun Israel onnistui torjunnassaan, ja tuhot jäivät pieniksi. Öljyn hinta oli ennen tätä viikkoa lähellä vuoden pohjiaan. Öljyn (Brent) hinta on tämän viikon nousun jälkeen nyt noin 77 dollaria tynnyriltä, kun viimeisen vuoden vaihteluväli on ollut noin 69–92 dollaria tynnyriltä. Öljymarkkinoilla pohditaan, miten ja minne Israel tekee kostoiskun.

Euroalueen syyskuun inflaatioluvut yllättivät myönteisesti tiistaina. Euroalueen kokonaisinflaatio oli laskenut 1,8 %:iin ja pohjainflaatio 2,7 %:iin. Odotukset EKP:n lokakuun koronlaskusta ovat nousseet viimeisen viikon aikana merkittävästi, koska inflaatio hidastunut ja kasvunäkymä on tuoreiden lukujen perusteella heikentynyt. Alkuviikosta puhunut EKP:n johtaja Lagarde totesi, että myönteinen inflaatiokehitys huomioidaan, kun lokakuun korkopäätöstä tehdään. Samansuuntaisesti kommentoi myös Suomen ja EKP:n Olli Rehn.

Fedin johtaja Powell puolestaan totesi alkuviikosta, että Yhdysvaltain talous on hyvässä kunnossa ja kaksi 0,25 % leikkausta on hyvä lähtökohta loppuvuodelle. Markkinoilla on ollut odotuksia myös reippaammasta leikkaustahdista.

Yhdysvalloista on viikon aikana julkaistu sekä teollisuuden että palveluiden ISM-ostopäällikköindeksit. Näiden perusteella teollisuudessa on vaisua, mutta palveluissa näkymät ovat parantuneet merkittävästi. Palveluindeksin pisteluku 54,9 on korkein lukema sitten alkuvuoden 2023!

Kiinalaisosakkeiden nousu Hong Kongin pörssissä on jatkunut, vaikka torstaina koettiin yksi lasku päivä. Manner-Kiinan markkinat ovat lomaviikon vuoksi kiinni. Kiinan valtio ja keskuspankki julkaisivat viime viikolla isoimmat talouden tukipaketit sitten Covid19-kriisiin, mikä on nostanut optimismia ja osakkeet ovat nousseet alhaisilta tasoiltaan.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Heti tänään ohjelmassa on Yhdysvaltojen ”nonfarm payrolls”-työllisyysraportti, jonka yhteydessä julkaistaan myös liittovaltion työttömyysaste. Lukupaketti on kenties viikon tärkein ja mahdollisesti merkittävä markkinoiden liikuttaja. Kun inflaatio on hidastunut, Yhdysvaltojen keskuspankin huomio on siirtynyt entistä enemmän kohti työmarkkinoita. Markkinoiden odotuksissa on, että työttömyysaste olisi pysynyt ennallaan 4,2 %:ssa.

Ensi viikon tärkeimmät ovat Yhdysvaltojen kuluttajahintaindeksit (CPI) torstaina ja tuottajahintaindeksit (PPI) perjantaina. Lisäksi Q3-tuloskausi käynnistyy toden teolla perjantaina isojen pankkien johdolla, kun mm. JP Morgan, Wells Fargo ja Blackrock julkaisevat tuloksensa. Ennakkoon isoja tulospäiviä ovat 22.10.–24.10., jolloin raportoivat mm. Microsoft, Alphabet, Apple ja Amazon.

Tilanteen kehittyminen Lähi-idässä voi myös heilauttaa markkinoita.

Sijoitusympäristö

Globaali koronlaskusykli on alkanut, ja maailman keskuspankeista merkittävin eli Yhdysvaltain Fed laskee näillä näkymin lisää jo seuraavissa kokouksissaan marraskuussa ja joulukuussa. EKP:n seuraava korkokokous on ohjelmassa jo 17.10. Vaisujen ostopäällikköindeksien ja myönteisten inflaatiolukujen jälkeen koronlaskuodotukset ovat nousseet myös EKP:n osalta. Markkinahinnoittelun perusteella sekä lokakuun että joulukuun koronlaskuja pidetään EKP:n osalta todennäköisinä.

Yhdysvaltojen talouskasvu on jatkunut pitkään odotuksia vahvempana. Talouskasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi lisätä rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Kun inflaatio on hidastunut, keskuspankkien huomio on siirtynyt enemmän työllisyyteen ja kasvunäkymiin.
Korkosijoitukset tuovat myös hajautushyötyjä.

Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin. Vuoden 2024 tuloskasvu Yhdysvalloissa näyttää asettuvan noin 10 %:iin ja Euroopassa noin 3 %:iin. Vuodelle 2025 odotuksissa on, että Yhdysvalloissa tuloskasvu jatkuisi kaksinumeroisena.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!