#IndexViikko 39

Tämän viikon tapahtumat  

Osakemarkkinoiden viikko on sujunut nousussa. Viikon puolivälissä Kiina julkaisi reippaat talouden ja markkinoiden tukitoimet, ja odotukset EKP:n koronlaskuista ovat kasvaneet. Lisäksi siruvalmistaja Micron Technology julkaisi odotuksia paremman tulosraportin, joka tuki tekoälyliitännäisten yhtiöiden kursseja.

Maanantaina katseet kohdistuivat Euroopan ja Yhdysvaltojen ostopäällikköindekseihin. Euroalueella sekä teollisuuden että palveluiden indeksit laskivat ja jäivät alle odotusten. Ranskan palveluiden indeksi laski olympiahuuman jälkeen reippaasti, ja Saksan teollisuuden indeksi laski tasolle 40,3! Lukujen julkaisun jälkeen korot laskivat euroalueella ja odotukset EKP:n lokakuun koronlaskusta nousivat. Vielä viime viikolla EKP:n lokakuun koronlaskua pidettiin epätodennäköisenä, mutta kasvunäkymien heikentyminen on nostanut odotuksia.

Ostopäällikköindeksien perusteella kasvu on jatkunut Yhdysvalloissa. Palveluiden indeksin taso 55,4 on korkea, ja vaikka teollisuuden indeksi laski tasolle 47,0, kokonaisuuden perusteella Yhdysvaltojen kasvu näyttää jatkuvan Eurooppaa vahvempana.

Viikon aikana Kiina julkaisi merkittäviä talouspoliittisia tukitoimia, joilla pyritään tukemaan talouskasvua. Kiina leikkasi mm. keskeisiä ohjauskorkojaan, laski olemassa olevien asuntolainojen korkoja, ja lisäksi Kiina aikoo helpottaa toisen asunnon ostamista. Kiina pyrkii myös tukemaan alueen vaisuja osakemarkkinoita. Kiina tuo tarjolle yli 110 miljardin dollarin edestä lainarahaa, josta 500 miljardia juania on kohdennetusti tarkoitus käyttää osakeostojen lainoittamiseen ja 300 miljardia juania listayhtiöiden osakkeiden takaisinostojen lainoittamiseen. Toimet ovat tukeneet ainakin lyhyellä tähtäimellä kiinalaisia osakkeita, joiden kurssikehitys on ollut jo viisi vuotta vaisua. Kiinan osakeindeksit ovat nousseet yli 10 % viikossa.

Viikon puolivälissä keskuspankeista Ruotsi ja Sveitsi laskivat odotetusti ohjauskorkojaan jo kolmannen kerran tässä koronlaskusyklissä.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Ranskan ja Espanjan alustavat syyskuun inflaatioluvut julkaistaan tänään perjantaina. Koko euroalueen luvut julkaistaan vasta tiistaina 1.10., joten jo perjantain maakohtaiset luvut voivat liikuttaa markkinoita tavanomaista enemmän. Perjantaina julkaistaan myös Yhdysvalloista keskuspankki Fedin suosima PCE-inflaatiomittari.

Uusi viikko alkaa ryminällä, kun maanantaiaamuna Kiina julkaisee ostopäällikköindeksinä. Tiistaina Yhdysvalloissa ISM raportoi teollisuuden ostopäällikköindeksinsä ja torstaina palveluiden indeksinsä. Torstaina julkaistaan myös avoimien työpaikkojen määrä (JOLTs job openings). Kenties viikon merkittävin luku on kuitenkin perjantainen ”nonfarm payrolls”-työllisyysraportti, jonka yhteydessä julkaistaan myös liittovaltion työttömyysaste.

Maailman merkittävimpien keskuspankkien eli EKP:n ja Fedin seuraavien kokouksien päätökset ovat vielä kahden vaiheilla. Markkinahinnoittelun perusteella odotukset ovat lähes ”fifty-fifty”. EKP joko leikkaa korkoja 0,25 %-yksikköä tai pitää ennallaan lokakuussa. Marraskuussa Fed leikkaa joko 0,25 % tai 0,50 %. Tulevan viikon aikana julkaistavat inflaatio- ja työllisyysluvut sekä kasvunäkymiä luotaavat indikaattorit voivat heilauttaa odotukset jompaankumpaan suuntaan.

Sijoitusympäristö

Globaali koronlaskusykli on alkanut, ja maailman keskuspankeista merkittävin eli Yhdysvaltain Fed laskee näillä näkymin lisää jo seuraavissa kokouksissaan marraskuussa ja joulukuussa. EKP:n seuraava korkokokous on ohjelmassa jo 17.10. Vaisujen ostopäällikköindeksien jälkeen koronlaskuodotukset ovat nousseet myös EKP:n osalta. Ensi viikon inflaatioluvut voivat ratkaista, laskeeko EKP lisää jo lokakuussa. Markkinahinnoittelun perusteella viimeistään joulukuun koronlaskua pidetään EKP:n osalta erittäin todennäköisenä.

Yhdysvaltojen talouskasvu on jatkunut pitkään odotuksia vahvempana. On aivan mahdollista, että se hidastuu, mutta yhden tai kahden talousluvun perusteella ei kannata vetää liian isoja johtopäätöksiä. Talouskasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi lisätä rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Kun inflaatio on hidastunut, keskuspankkien huomio on siirtynyt hieman enemmän työllisyyteen ja kasvunäkymiin.

Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin. Vuoden 2024 tuloskasvu Yhdysvalloissa näyttää asettuvan noin 10 %:iin ja Euroopassa noin 3 %:iin. Vuodelle 2025 odotuksissa on, että Yhdysvalloissa tuloskasvu jatkuisi kaksinumeroisena.

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!