#IndexViikko 38

Tämän viikon tapahtumat  

Osakemarkkinoiden viikko on sujunut tukevassa nousussa. Yhdysvalloissa Sp500-indeksi saavutti uuden kaikkien aikojen ennätyksen. Keskuspankki Fedin koronlasku ja ennusteet ovat tukeneet osakkeiden menoa. Fedin uusien ennusteiden mukaan talouskasvu jatkuu vahvana, inflaatio maltillistuu ja keskuspankki laskee ohjauskorkoja. Tämä olisi mainio ympäristö osakkeille. Koronlaskusta huolimatta markkinakorot ovat aavistuksen nousseet, mikä on painanut korkosijoitusten tuottoja.

Viikon puolivälissä Yhdysvaltain keskuspankki FED aloitti koronlaskusyklinsä kahdesta vaihtoehdostaan isommalla eli 0,50 %-yksikön leikkauksella. Ohjauskorko on nyt 4,75–5,00 %. Kokouksen yhteydessä julkaistujen uusien ennusteiden mukaan Fedin keskuspankkiirien mediaaninäkemys on, että tämän vuoden lopussa ohjauskorko olisi 4,25–4,50 % ja vuoden 2025 lopussa 3,25–3,50 %.

Markkinahinnoittelun perusteella markkinoiden odotukset olivat ennen kokousta ja myös sen jälkeen Fedin näkemystä suuremmat. Markkinat hinnoittelevat, että jo vuoden 2025 syksyllä ohjauskorko olisi noin 3,00 %:ssa. Vaikka Fedin koronlasku oli siis markkinoiden keskimääräistä odotusta isompi, Fedin sisäinen näkemys korkopolusta 2025 loppuun on markkinoiden odotuksia korkeampi. Tästä syystä korot markkinoilla hieman nousivat korkopäätöksen jälkeen.

Fed julkaisi myös uudet ennusteensa, jotka perustelevat osaltaan korkopäätöstä ja ovat tukeneet osakkeita. Fed nosti työttömyysennusteitaan ja laski inflaatioennusteitaan. Talouskasvuennusteen Fed piti ennallaan 2 % vuosille 2024 ja 2025. Työttömyysennusteen nosto, ja inflaatioennusteiden lasku mahdollisti isomman leikkauksen jo nyt. Jos Fedin ennusteiden mukainen maailma toteutuu, ollaan lähellä täydellistä keskuspankkitoimintaa: talouskasvu jatkuu, ja samalla inflaatio taltutettiin ilman työttömyyden merkittävää nousua.

Torstaina Englannin keskuspankki piti odotetusti ohjauskorkonsa ennallaan elokuisen laskun jälkeen. Alkuviikolla Iso-Britannian kokonaisinflaation raportoitiin osuneen lähelle odotuksia tasolla 2,2 %, mutta pohjainflaatio pysyi selvästi yli 3 %:ssa. Kanadassa kokonaisinflaatio yllätti myönteisesti laskemalla 2 %:iin. Perjantaiaamuna Japanin keskuspankki piti korkonsa ennallaan. Edellisessä kokouksessaan 31.7. Japanin keskuspankki nosti yllättäen ohjauskorkoaan 0,25 %:iin ja ilmoitti aikovansa pienentää velkakirjaostojaan. Tämä oli osaltaan aiheuttamassa elokuun alussa koettua miniromahdusta.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Maanantaina katseet kohdistuvat Euroopan ja Yhdysvaltojen ostopäällikköindekseihin. Yhdysvaltojen kasvu pysyi varsinkin alkuvuoden odotuksia vahvempana. Viime viikkojen aikana huolet kasvun ja työmarkkinoiden heikentymisestä ovat hieman kasvaneet, mihin keskuspankkikin reagoi.

Vastaavasti euroalueen kasvu on ollut alkuvuonna heikohkoa. Alkukesästä teollisuuden ostopäällikköindeksit vihjasivat piristymisen puolesta, mutta loppukesällä varsinkin Saksan teollisuuden näkymät palautuivat vaisuiksi. Nyt julkaistavat ostopäällikköindeksit kertovat ajantasaisen tilanteen talouden aktiviteetista.

Viikon loppupuolella inflaatio palaa pääosiin. Ranskan ja Espanjan alustavat syyskuun inflaatioluvut julkaistaan perjantaina. Koko euroalueen luvut julkaistaan vasta 1.10., joten perjantain luvut voivat liikuttaa markkinoita tavanomaista enemmän. Perjantaina julkaistaan myös Yhdysvalloista keskuspankki Fedin suosima PCE-inflaatiomittari.

Sijoitusympäristö

Globaali koronlaskusykli on alkanut, ja maailman keskuspankeista merkittävin eli Yhdysvaltain Fed laskee näillä näkymin lisää jo seuraavissa kokouksissaan marraskuussa ja joulukuussa. EKP:n seuraava korkokokous on ohjelmassa jo 17.10. Siihen ei kohdistu toistaiseksi merkittäviä koronlaskuodotuksia, mutta myönteiset inflaatioluvut ja vaisu kasvunäkymä voivat alkaa nostaa odotuksia varsinkin, kun Fed aloitti laskusyklinsä odotuksia isommin. Markkinahinnoittelun perusteella EKP:n joulukuun koronlaskua pidetään erittäin todennäköisenä.

Yhdysvaltojen talouskasvu on jatkunut pitkään odotuksia vahvempana. On aivan mahdollista, että se hidastuu, mutta yhden tai kahden talousluvun perusteella ei kannata vetää liian isoja johtopäätöksiä. Talouskasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi lisätä rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Kun inflaatio on hidastunut, keskuspankkien huomio on siirtynyt hieman enemmän työllisyyteen ja kasvunäkymiin.

Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Q2-tuloskauden perusteella yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin. Vuoden 2024 tuloskasvu Yhdysvalloissa näyttää asettuvan noin 10 %:iin ja Euroopassa noin 4 %:iin.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!