#IndexViikko 36

Tämän viikon tapahtumat  

Viikon aikana osakeindeksit Yhdysvalloissa ja Euroopassa ovat laskeneet. Odotuksia heikommat Yhdysvaltojen talousluvut ovat painaneet osakkeita, mutta samalla odotukset keskuspankkien koronlaskuista ovat vahvistuneet. Korot ovat laskeneet, ja tämä on tukenut korkosijoitusten kursseja.

Tällä viikolla Yhdysvalloista julkaistaan luvut, jotka olivat elokuun alussa aiheuttamassa markkinoiden miniromahdusta. Tiistaina raportoitu teollisuuden ISM-ostopäällikköindeksin 47,2 jäi alle matalien odotusten aivan kuten elokuun alussa. Lisäksi uusien tilauksien ja työllisyyden alaindeksit olivat heikohkoja. Tämä herätti markkinoiden taantumapelot uudelleen. Keskiviikkona avoimien työpaikkojen (JOLTS) määrän raportoitiin laskeneen odotuksia enemmän 7,7 miljoonaan. Luku oli alin tammikuun 2021 jälkeen. Markkinahermoilua ei rauhoittanut torstaina ohjelmassa ollut palveluiden ISM-ostopäällikköindeksi, jonka pisteluku 51,5 jopa ylitti odotukset hieman. Alkuviikon aikana osakkeet laskivat ja korot laskivat tukien korkosijoitusten kursseja.

Perjantai-iltapäivän ”nonfarm payrolls”-työllisyysraportti, jonka yhteydessä raportoidaan myös työttömyysaste, on kuitenkin viikon yksittäinen tärkein lukupaketti. Elokuun alussa työttömyyden raportoitiin nousseen 4,3 %:iin, mikä silloin lisäsi taantuman pelkoja. Yllätys tässä voi myös muuttaa markkinoiden odotuksia syyskuun koronlaskun suuruudesta.

Hyvä huomata, että Kanadan keskuspankki laski ohjauskorkojaan keskiviikkona ja indikoi, että lisää on tulossa. Kanada oli laskenut korkojaan jo kesäkuussa ja heinäkuussa.

Öljyn hinta on laskenut viikon aikana reippaasti. Brent-laadun hinta on perjantaiaamuna 73 dollaria tynnyriltä. Öljyä painaa teollisuuden näkymien vaisuus Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Lisäksi tarjontapuolella Libya on saamassa tuotannon jälleen käyntiin. Inflaatiopaineita öljyn hinnan lasku luonnollisesti vähentää.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Ensi viikon tärkeimmät luvut liittyvät inflaatioon ja keskuspankkeihin. Yhdysvaltojen elokuun kuluttajahintaindeksit (CPI) julkaistaan keskiviikkona ja tuottajahintaindeksit (PPI) torstaina. Alustavissa odotuksissa on, että inflaation hidastuminen jatkuu. Heinäkuussa kuluttajahintaindeksin (CPI) nousuvauhti oli 2,9 %. Nämä voivat olla ratkaisevia lukuja, kun Fed kokoontuu 18.9. päättämään, leikataanko 0,50 % vai 0,25 %.

Viikon kiinnostavin tapahtuma on Euroopan keskuspankin (EKP) korkokokous torstaina. Koronlasku on erittäin todennäköinen. Huomio kohdistuukin enemmän vihjeisiin EKP:n jatkosuunnitelmista. Vihjeitä etsitään mm. johtaja Lagarden lausunnoista ja EKP:n julkaisemista uusista inflaatio- ja kasvuennusteista. Luultavasti EKP ei kuitenkaan anna selkeitä lausuntoja tulevista toimistaan.

EKP kokoontuu loppuvuonna vielä lokakuussa ja joulukuussa. Joulukuun koronlaskua pidetään melko todennäköisenä, mutta lokakuu on iso kysymysmerkki. Euroalueen kokonaisinflaatio on mukavasti matkalla kohti 2 %:n tavoitetasoja, mutta palveluinflaation korkeahko taso pakottanee EKP:n etenemään varovaisin askelin koronlaskujen tiellä.    

Sijoitusympäristö

Korko- ja osakesijoituksiin hajautetun salkun hyödyistä saatiin hyvä muistutus elokuun alussa, kun markkinoiden huomio siirtyi hetkessä inflaatiosta heikentyneisiin työmarkkinoihin. Odotukset keskuspankkien koronlaskuista kasvoivat käsi kädessä nousseiden taantumapelkojen kanssa. Samankaltaista kehitystä on nähty markkinoilla syyskuun alussakin.

Yhdysvaltojen talouskasvu on joka tapauksessa jatkunut pitkään odotuksia vahvempana. On aivan mahdollista, että se hidastuu, mutta yhden tai kahden talousluvun perusteella ei kannata vetää liian isoja johtopäätöksiä.

Talouskasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi lisätä rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Kun inflaatio on hidastunut, keskuspankkien huomio on siirtynyt hieman enemmän työllisyyteen ja kasvunäkymiin. Tästä Fedin johtaja Powell puhui viimeksi Jackson Holen konferenssissa. Globaali koronlaskusykli on alkanut, ja Fedin ensimmäinen leikkaus nähtäneen syyskuussa.

Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Q2-tuloskauden perusteella yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!