#IndexViikko 35

Tämän viikon tapahtumat  

Osakeindeksit Yhdysvalloissa ja Euroopassa ovat nousseet lähelle heinäkuun puolivälin huipputasoja. Elokuun alun kuopasta nousua on kertynyt jo noin 7–10 %. Inflaatio- ja keskuspankkiuutiset ovat pitäneet odotukset keskuspankkien koronlaskuista korkealla ja tukeneet osakemarkkinoita.

Viime viikon lopulla Yhdysvaltain keskuspankki Fedin johtaja Powell lausui Jackson Holessa, että on tullut aika säätää rahapolitiikkaa: ”The time has come for policy to adjust.”. Powell myös korosti vahvojen työmarkkinoiden tärkeyttä. Lausunnot vahvistivat markkinoiden odotuksia siitä, että syyskuussa Fed laskee ohjauskorkojaan. Markkinahinnoittelun mukaan 0,25 %-yksikön laskua syyskuussa pidetään varmana ja jopa 0,50 %-yksikön laskua mahdollisena.

Viikon tärkeimmät talousluvut liittyvät inflaatioon. Euroalueen alustavat elokuun kuluttajahintaindeksit (CPI) julkaistaan vasta tänään perjantaina, mutta jo torstaina Espanja ja Saksa raportoivat omat lukunsa. Espanjassa hintojen nousuvauhti oli hidastunut 2,4 %:iin ja Saksassa 2,0 %:iin. Molemmat olivat myönteisiä yllätyksiä. Inflaatio maltillistuu kohti EKP:n 2 %:n tavoitetasoja. Perjantaina iltapäivällä Yhdysvalloista julkaistaan keskuspankki Fedin suosima PCE-inflaatiomittari.

Tällä viikolla yhdysvaltalaisindeksejä on heilutellut tekoälyjätti Nvidia, jonka osake laski tulosjulkistuksen jälkeisenä päivänä yli 6 %. Nvidian tulosluvut ja ohjeistus olivat vahvoja, mutta markkinoiden erittäin kovat odotukset eivät täyttyneet. Osittain Nvidian painamana yhdysvaltalaisindeksien tuotot ovat jääneet tällä viikolla jälkeen eurooppalaisista.

Hyvä myös huomata, että Yhdysvaltain dollari on heikentynyt elokuun aikana, kun odotukset Fedin koronlaskuista ovat kasvaneet enemmän kuin odotukset EKP:n koronlaskuista. Vaihtokurssi EUR/USD oli elokuun alussa noin 1,08, kun nyt ollaan tasoilla 1,11. Öljyn hinta on pysynyt rauhallisena Lähi-idän jännitteistä huolimatta.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Ensi viikon tärkeimmät luvut liittyvät talouskasvuun ja työmarkkinoihin. Yhdysvalloista julkaistaan luvut, jotka elokuun alussa olivat aiheuttamassa markkinoiden miniromahdusta. Tiistaina raportoidaan teollisuuden ISM-ostopäällikköindeksit ja perjantaina ”nonfarm payrolls”-työllisyysraportti, jonka yhteydessä raportoidaan myös työttömyysaste. Elokuun alussa työttömyyden raportoitiin nousseen 4,3 %:iin, mikä silloin nosti taantuman pelkoja. Torstaina ohjelmassa on palveluiden ISM-ostopäällikköindeksi. Merkittävät pettymykset näissä voisivat nostaa markkinoiden odotuksia syyskuun koronlaskun suuruudesta.

Kiina julkaisee valtiolliset ostopäällikköindeksinsä lauantaina, ja alkuviikon aikana julkaistaan yksityiset Caixin-ostopäällikköindeksit. Kiinan valtio ja keskuspankki ovat ilmoittaneet viime kuukausien aikana talouden tukitoimista, mutta Kiinan kasvu on pysynyt kiinalaisittain vaisuna. Ongelmana on mm., että kiinteistömarkkinoiden heikko tila painaa kuluttajien luottamusta.

Kanadan keskuspankilla on korkokokous keskiviikkona. Kanada on laskenut ohjauskorkoaan jo kesäkuussa ja heinäkuussa. Lasku on mahdollinen myös tässä kokouksessa.

Sijoitusympäristö

Korko- ja osakesijoituksiin hajautetun salkun hyödyistä saatiin hyvä muistutus elokuun alussa, kun markkinoiden huomio siirtyi hetkessä inflaatiosta heikentyneisiin työmarkkinoihin. Odotukset keskuspankkien koronlaskuista kasvoivat käsi kädessä nousseiden taantumapelkojen kanssa. Aika ja lähiviikkojen talousluvut näyttävät, olivatko elokuun alun markkinareaktiot ylisuuria vai liittyivätkö ne enemmän markkinaspekulanttien pakkomyynteihin ja positioiden purkuun. Yhdysvaltojen talouskasvu on joka tapauksessa jatkunut pitkään odotuksia vahvempana. On aivan mahdollista, että se hidastuu, mutta yhden tai kahden talousluvun perusteella ei kannata vetää liian isoja johtopäätöksiä.

Talouskasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi lisätä rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Kun inflaatio on hidastunut, keskuspankkien huomio on siirtynyt hieman enemmän työllisyyteen ja kasvunäkymiin. Tästä Fedin johtaja Powell puhui viimeksi Jackson Holen konferenssissa. Globaali koronlaskusykli on alkanut, ja Fedin ensimmäinen leikkaus nähtäneen syyskuussa.

Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Q2-tuloskauden perusteella yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin kuten olemme viime viikkoina nähneet.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!