#IndexViikko 34

Tämän viikon tapahtumat  

Maailman osakemarkkinoiden viikko on sujunut pienessä nousussa. Yhdysvaltojen tunnettu Sp500-indeksi on vain noin 1–2 %:n päässä kaikkien aikojen huipuistaan. Korkotasot laskivat elokuun alun markkinaturbulenssin aikana, ja sen jälkeen ne ovat pysytelleet uusilla alemmilla tasoillaan.

Viikon aikana inflaatio- ja keskuspankkiuutiset pitivät odotukset keskuspankkien koronlaskuista korkealla ja tukivat osakemarkkinoita. Yhdysvaltojen keskuspankin edellisen kokouksen pöytäkirjoista selvisi, että jos talousdata kehittyy odotusten mukaisesti, syyskuussa korkoja voitaisiin laskea. Osa Fedin keskuspankkiireista olisi ollut valmis koronlaskuun jo heinäkuussa. Markkinahinnoittelun mukaan 0,25 %-yksikön laskua syyskuussa pidetään varmana ja jopa 0,50 %-yksikön laskua mahdollisena. Hyvä huomata, että heinäkuun kokouksen jälkeen työllisyysdata on heikentynyt ja inflaatio on kehittynyt myönteisesti. Odotukset Euroopassa ovat saman suuntaisia. Markkinahinnoittelun mukaan EKP:n syyskuun koronlaskua pidetään todennäköisenä, koska inflaatio on riittävän uskottavasti matkalla kohti tavoitetasoja.

Ruotsin keskuspankki leikkasi tiistaina ohjauskorkoaan toisen kerran tässä syklissä ja indikoi, että loppuvuoden aikana laskuja tehdään vielä kaksi tai kolme lisää. Ruotsin ohjauskorko on nyt 3,50 %. Kanadan kokonaisinflaation (CPI) nousuvauhdin raportoitiin laskeneen heinäkuussa 2,5 %:iin eli alimmille tasoilleen sitten kevään 2021. Torstaina euroalueen palkkojen nousuvauhdin raportoitiin olleen Q2:lla ennusteita hitaampaa.

Ennakkoon viikon tärkeimmät luvut eli elokuun ostopäällikköindeksit yllättivät myönteisesti. Euroalueella kokonaisindeksin pisteluku 51,2 nousi ja ylitti odotukset palveluiden johdolla, vaikka valmistavan teollisuuden lukema 45,6 pysyi tukevasti taantumatasoilla. Euroalueen teollisuuden indeksi on pysynyt alle 50:ssa eli supistumista indikoivissa lukemissa jo kesästä 2022 alkaen.

Myös Yhdysvalloissa kokonaisindeksin pisteluku 54,1 ylitti odotukset palvelusektorin yllättäessä myönteisesti. Teollisuus laski ja jäi odotuksista myös Yhdysvalloissa. Vaikuttaa siltä, että palvelut pitävät talouskasvun käynnissä, kun taas teollisuuden toipuminen on tuskallisen hidasta, mikä näkyy mm. Suomessa ja Saksassa. Pahimpia taantumapelkoja ostopäällikköindeksit kuitenkin laskivat.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Yhdysvaltojen Jackson Holessa järjestetään 22.8.–24.8. perinteinen keskuspankkiirien ja ekonomistien konferenssi, jossa käydään keskustelua rahapolitiikasta ja talouskehityksestä. Markkinoiden kannalta kiinnostavin kohta eli Fedin johtaja Powellin puhe pidetään perjantai-iltana klo 17 Suomen aikaa.

Ensi viikon tärkeimmät luvut liittyvät inflaatioon. Euroalueen alustavat elokuun kuluttajahintaindeksit (CPI) julkaistaan perjantaina. Jo torstaina Espanja ja Saksa raportoivat omat lukunsa. Perjantaina Yhdysvalloista julkaistaan keskuspankki Fedin suosima PCE-inflaatiomittari. Jos yllätyksiä nähdään, markkinareaktiot voivat olla merkittäviä.

Sijoitusympäristö

Korko- ja osakesijoituksiin hajautetun salkun hyödyistä saatiin hyvä muistutus elokuun alussa, kun markkinoiden huomio siirtyi hetkessä inflaatiosta heikentyneisiin työmarkkinoihin. Odotukset keskuspankkien koronlaskuista kasvoivat käsi kädessä nousseiden taantumapelkojen kanssa. Aika ja lähiviikkojen talousluvut näyttävät, olivatko elokuun alun markkinareaktiot ylisuuria vai liittyivätkö ne enemmän markkinaspekulanttien pakkomyynteihin ja positioiden purkuun. Yhdysvaltojen talouskasvu on joka tapauksessa jatkunut pitkään odotuksia vahvempana. On aivan mahdollista, että se hidastuu, mutta yhden tai kahden talousluvun perusteella ei kannata vetää liian isoja johtopäätöksiä. 

Talouskasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi aikaistaa rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Kun inflaatio on hidastunut, keskuspankkien huomio on siirtynyt hieman enemmän työllisyyteen ja kasvunäkymiin. Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Q2-tuloskauden perusteella yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin kuten olemme viime viikkoina nähneet.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!