#IndexViikko 26

Tämän viikon tapahtumat  

Isojen osakeindeksien viikko on sujunut rauhallisesti tekoälyjätti Nvidian heilunnasta huolimatta, koska viikon odotetuimmat luvut julkaistaan vasta tänään perjantaina. Nvidia nousi viime viikolla hetkellisesti maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi, mutta tällä viikolla osake on laskenut noin 10 % huipputasojen alle ilman merkittäviä uutisia.

Juhannusaattona julkaistujen ostopäällikköindeksien mukaan euroalueen orastava toipuminen olisi jälleen hidastunut, kun taas Yhdysvalloissa talouden aktiviteetti olisi jatkunut jopa odotettuakin vahvempana. Euroalueen kokonaisindeksin pisteluku oli 50,8 ja Yhdysvaltojen 54,6. Hyvä huomata, että Saksan teollisuuden indeksin pisteluku 43,4 jopa alitti matalat odotukset.

Euroalueen vaisut luvut luonnollisesti vähentävät euroalueen inflaatiopaineita. Viikon aikana useiden EKP:n edustajien kommentointi onkin ollut melko maltillista. Mm. Suomen Olli Rehn totesi, että odotukset lisäkoronlaskuista ovat perusteltuja, jos inflaation hidastuminen jatkuu ennusteiden mukaisesti. Viikon aikana mm. Saksan ja Yhdysvaltojen korot ovat hieman nousseet, mutta ne ovat kuitenkin selvästi alemmat kuin kuukausi sitten. Ranskan valtionlainojen korkoja nostaa lähestyviin parlamenttivaaleihin liittyvä epävarmuus.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Lähipäivinä markkinoilla voidaan nähdä poikkeuksellisen paljon otsikoita. Heti tänään 28.6. Italia, Espanja ja Ranska raportoivat omat kesäkuun inflaatiolukunsa. Koko euroalueen luvut julkaistaan vasta 2.7., mutta Etelä-Euroopan suurten maiden luvut voivat jo liikuttaa markkinoita ja odotuksia EKP:n jatkotoimista. Lisäksi Yhdysvalloissa julkaistaan keskuspankki Fedin suosima ja tarkasti seuraama PCE-inflaatiomittari. Markkinoiden odotuksissa on, että PCE-inflaatio olisi laskenut 2,6 %:iin. Kiinassa julkaistaan ostopäällikköindeksejä sunnuntaina ja maanantaina.

Yhdysvalloissa ISM raportoi teollisuuden ostopäällikköindeksinsä maanantaina ja palveluiden indeksinsä keskiviikkona. Tiistaina ohjelmassa on ”JOLTs Job Openings”, joka kuvaa avoimien työpaikkojen määrää ja perjantaina raportoidaan ”nonfarm payrolls” -työllisyyslukupaketti, jonka yhteydessä julkaistaan mm. työttömyysaste. Inflaatiolukujen ohella työmarkkinoiden tilanne on avainasemassa Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin rahapolitiikan jatkon kannalta.

Lisävärinää markkinoille tuo Ranskan parlamenttivaalit 30.6. ja 7.7. sekä Iso-Britannian vaalit 4.7. Hyvä myös huomata, että Q2 loppuu tällä viikolla, joten on mahdollista, että pörssiyhtiöt tiedottavat ennakkotietoja tuloksistaan.

Sijoitusympäristö

Suurin huomio kohdistuu Yhdysvaltojen (Fed) ja Euroopan keskuspankkien (EKP) koronlaskusyklien alkamisen ajankohtaan ja tahtiin. Ensimmäinen EKP:n koronlasku nähtiin jo kesäkuussa, mutta EKP:n jatkosuunnitelmat määräytyvät ennen kaikkea lähikuukausien inflaatiolukujen perusteella.

Alkuvuoden aikana odotukset Yhdysvaltojen keskuspankin koronlaskuista ovat pienentyneet vahvana pysyneen kasvun ja työllisyyden sekä sitkeän inflaation vuoksi, mikä on painanut korkosijoituksien kursseja. Vastaavasti osakemarkkinat ovat alkuvuoden aikana hyötyneet Yhdysvaltojen talouden vahvasta vedosta. Seuraava EKP:n korkokokous pidetään 18.7. ja Fedin vastaava on 31.7. Ensimmäinen koronlasku Yhdysvalloissa nähtäneen vasta loppuvuonna 2024.

Vaikka geopoliittiset ja perinteiset poliittiset riskit nousevat aika ajoin otsikoihin, inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaation maltillistuessa huomio siirtynee lähikuukausina entistä enemmän tulos- ja talouskasvun suuntaan.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!