#IndexViikko 11

Tämän viikon tapahtumat  

Tiistaina julkaistu Yhdysvaltojen helmikuun kuluttajahintaindeksi (CPI) yllätti kielteisesti. Hintojen nousuvauhdiksi raportoitiin 3,2 %, kun odotuksissa oli 3,1 %:n nousu kuten tammikuussa. Tämä oli hyvä muistutus, että inflaatio ei välttämättä laske suoraviivaisesti. Alkuvuoden aikana Yhdysvaltojen talouskasvu on yllättänyt myönteisesti, ja osittain sen vuoksi inflaation maltillistuminen on hidastunut. Torstainen Yhdysvaltojen tuottajahintaindeksi (PPI) jatkoi kielteisten inflaatioyllätysten sarjaa. Tuottajahinnat nousivat vuositasolla 1,6 %, kun odotuksissa oli 1,1 %:n nousu.

Inflaatiopettymykset nostivat korkotasoja Yhdysvalloissa vetäen eurooppalaiskorkoja samaan suuntaan. Tämä näkyi korkosijoitusten arvon laskuna. Osakemarkkinat eivät kuitenkaan nousevista koroista ja laskeneista keskuspankkien leikkausodotuksista juuri välittäneet. Viikon aikana lukuisat osakeindeksit Euroopassa (mm. Stoxx600, Dax) saavuttivat uudet kaikkien aikojen huiput. Osakemarkkinoiden tulkinta on ollut, että keskuspankkien koronlaskut ovat tulossa, vaikka vahvan kasvun vuoksi inflaation maltillistuminen on hidastunut Yhdysvalloissa.

Viime viikon lopulla mm. Suomen Pankin ja EKP:n Olli Rehn kommentoi blogissaan, että ”Euroopan ja Yhdysvaltain kasvu- ja inflaatiokehitys on tällä hetkellä niin erilainen, että eritahtisuus myös rahapolitiikassa on perusteltua”. Lisäksi hän korosti, että ”inflaatio on hidastunut ennustettua nopeammin pääasiassa energiahintojen tasoittumisen myötä”. EKP on aloittanut koronlaskukeskustelun, ja on mahdollista, että EKP leikkaa ennen Fediä.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Ensi viikon keskiviikkona julkistetaan Yhdysvaltojen keskuspankin korkokokouksen päätökset. Koronlaskua ei vielä nähdä, ja huomio kohdistuu Fedin edustajien uusiin ennusteisiin talouskasvusta, inflaatiosta ja koronlaskuista. Maaliskuun alussa Fed on viestinnässään painottanut, että koronlaskuja ei haluta aloittaa liian aikaisin, koska talous ja työllisyys ovat kehittyneet hyvin. Fedin edustajien mukaan koronlaskut voidaan aloittaa, kun inflaatio on uskottavasti matkalla 2 %:n tavoitteeseen. Vielä ei olla siellä. Markkinoilla Fedin ensimmäistä koronlaskua hinnoitellaan tapahtuvaksi kesä- tai heinäkuussa.

Keskiviikkona ohjelmassa ovat Iso-Britannian helmikuun inflaatioluvut, joita seurataan tarkasti, vaikka euroalueen ja Yhdysvaltojen inflaatiokehityksellä on isompi merkitys globaalisti. Tammikuussa Iso-Britannian kokonaisinflaatio oli 4,0 %, mikä oli julkaisuhetkellä myönteinen yllätys.

Torstaina julkaistaan Japanin, euroalueen ja Yhdysvaltojen alustavat maaliskuun ostopäällikköindeksit. Useiden ajantasaisten lukujen mukaan Yhdysvaltojen kasvu on pysynyt tämän vuoden alussa vahvana. Euroalueen kasvu oli viime vuoden lopulla nollassa, ja sama meno vaikuttaa jatkuneen tämän vuoden puolella. Erityisesti Saksan teollisuuden näkymät ovat olleet vaisut. Ostopäällikköindeksit kertovat ajantasaisen tilanteen maaliskuun tilanteesta. Tähän asti osakemarkkinat ovat hyötyneet Yhdysvaltojen talouden vahvasta vedosta.

Sijoitusympäristö

Suurin huomio kohdistuu Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankkien koronlaskusyklien alkamisen ajankohtaan ja tahtiin. Markkinoiden odotuksissa on yhä, että keskuspankit Fed ja EKP tekisivät vuoden 2024 aikana useita koronlaskuja, vaikka hurjimmat odotukset ovat laskeneet. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaation maltillistuessa huomio siirtynee lähikuukausina entistä enemmän tulos- ja talouskasvun suuntaan.

Talouskasvun ajantasaiset mittarit, kuten ostopäällikköindeksit, ovat vihjanneet viime viikkoina, että kasvu on vaimeaa euroalueella mutta vahvaa Yhdysvalloissa. Jos kasvuero pysyy, EKP voi olla ensimmäisenä leikkaamassa ohjauskorkoaan. Kasvun hidastuminen odotuksia enemmän voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi aikaistaa rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin kuten olemme viime kuukausina nähneet.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!