ETF-seminaarissa Lontoossa
Index Varainhoito oli kolmen henkilön voimin Inside ETFs Europe seminaarissa Lontoossa lokakuun alkupuolella. Matkassa oli mukana lisäkseni Jukka Huuskonen ja Viggo Löfgrén sekä yhteistyökumppanimme SijoittajaPron puolelta Hannu Huuskonen ja Timo Heikkilä. Matkan tavoitteena oli tutustua indeksisijoittamiseen uusiin tuuliin sekä saada ajatuksia ja oppeja sekä omaan asiakastyöhön että liiketoiminnan kehittämiseen.
Seminaari järjestetään vuosittain ja siihen osallistuu yli 300 henkilöä, jotka edustavat sekä sijoittajia ja varainhoitajia sekä palveluiden tarjoajia – lähinnä ETF-rahastoyhtiöiden edustajia. Kaksipäiväisen seminaarin ohjemassa oli luentoja maailman talouden näkymistä hyvinkin kapean aihealueen esityksiin. Lisäksi esityksiä täydensivät asiantuntijoiden paneelikeskustelut sekä luentotauoilla tutustumiset eri ETF-rahastoyhtiöiden tuotteisiin ja palveluihin. Ensimmäisen seminaaripäivän päätteeksi saimme tutustua lennokkaan esityksen matkassa riskienhallintaan ammattimaisessa pokerissa ja innokkaimmat pääsivät tämän jälkeen tutustumaan pokerin saloihin myös käytännön tasolla ammattipelaajan opastuksella.
Havaintoja
- Vastuullinen sijoittaminen (ESG) on voimakkaasti kasvava trendi sijoittamisessa. Sijoittajien vaatimukset kasvavat ja samalla rahastoyhtiöt ja varainhoitajat panostavat vastuullisen sijoittamisen ratkaisuihin. Haasteena on, että jokaisella toimijalla on omat kriteerit vastuullisuuden osalta. Keskusteluissa tunnistettiin selkeä tarve vaatimusten ja standardien yhtenäistämiselle.
- Väittely aktiivisen vs passiivisen varainhoidon hyödyistä jatkui kiivaana ja molemmilla malleilla on omat kannattajansa. Käytännössä jokainen sijoituspäätös on aktiivinen ja ETF-rahasto on kustannustehokas väline aktiivisen sijoituspäätöksen toteuttamiseen.
- Osakkeiden lisäksi myös korkosijoitukset on mahdollista toteuttaa ETF-rahastoilla laajasti hajauttaen, kustannustehokkaasti sekä lisäksi hyvän likviditeetin turvaamana. Sen sijaan vaihtoehtoiset sijoitukset loistivat poissaolollaan eurooppalaisten sijoittajien allokaatiossa.
- Faktorisijoittamisen hyötyjä kritisoitiin melko voimakkaasti. Useampi faktori on rakennettu jälkikäteen historiallisella datalla, mutta käytännön sijoitustoiminnassa mallit eivät olekaan toimineet.
- Robovarainhoitoa on vaikea saada Euroopassa kannattavaksi ja useampi varainhoitaja onkin lopettanut toimintansa viime vuosina. Lisäksi useampi robovarainhoitaja on alkanut tarjota myös perinteisiä pankki- ja säästämispalveluita. Samanaikaisesti perinteiset varainhoitajat laajentavat palvelua kohti monikanavaista palvelumallia, jossa verkkopalvelu ja henkilökohtainen palvelu tukevat toisiaan.
- Vaikka indeksisijoittamisen suosio on voimakkaassa kasvussa, niin ainoastaan 4 % maailman osakesijoituksista indeksirahastoissa ja vastaavasti korkosijoituksista ainoastaan 1 %. Täten huoli, että indeksirahastot tappavat markkinoiden likviditeetin on täysin ennenaikainen.
Tunnelmat
Kahden seminaaripäivän pohjalta vahvistui tunne, että Index Varainhoito on oikealla tiellä omassa liiketoiminnassaan. Vaikka ETF-rahasto on loistava tuote laajaan hajautukseen ja kustannustehokkaaseen sijoittamiseen, niin riskinä on kuitenkin, että myös näillä rahastoilla voi sortua aktiiviseen arvailuun parhaiden sijoituskohteiden ja -strategioiden valinnassa. Varainhoidossa on kuitenkin pohjimmiltaan kysymys asiakkaan henkilökohtaisten tarpeiden ymmärtämisestä sekä luottamuksen rakentamisesta.
Vastuullisesta sijoittamisesta on tulossa valtavirran sijoittamista ja sitä pidetään usein jo lähtökohtana sijoittamiselle. Myös sijoittajat haluavat vaikuttaa omilla päätöksillään ilmastonmuutokseen, henkilöstön hyvinvointiin ja hyvän hallintotavan edistämiseen yrityksissä.
Petrin Pohjanoksa
Kirjoittaja toimii Index Varainhoidolla varainhoitajana.