Turvattua tuottoa(-ko?)

Sijoittajan tavoitteena on tavoitella tuottoa, muutoinhan sijoittamaan ei kannata lainkaan ryhtyä. Sijoittajat myös tietävät että tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä. Tästä huolimatta markkinoilla tuntuu riittävän kysyntää sijoitustuotteille, joita markkinoidaan korkealla tuotto-odotuksella ja pienellä riskillä. Tarkoitan pääomaturvattua sijoittamista. Onko sellainen sijoittaminen ylipäätään realistista? No, tavallaan. Rahoitusteoria lähtee riskittömän sijoituksen ajatuksesta, mikä antaa kaikelle sijoittamiselle tietyn pohjatason. Kaikki odotettavissa oleva tuotto riskittömän tuoton päälle sisältää sitten riskiä. Riskittömänä sijoituksena pidetään valtionlainoja, vaikka niissäkin on toki pieni riski maksukyvyttömyydestä.

Se pääomaturvattu sijoittaminen, mitä markkinoilla tarjotaan, ei kuitenkaan tunnu tarkoittavan sijoittamista valtionlainoihin. Sen sijaan pääomaturvattuina sijoituksina markkinoidaan pääosin pankkien omia velkakirjoja. Erona perinteisiin pankkien velkakirjoihin eli obligaatioihin pääomaturvattuina myytävissä velkakirjoissa pankki ei maksa etukäteen määritettyä korkoa sijoittajalle vaan koron sijaan sijoittaja saa option jonkin kohde-etuuden tuottoon. Esimerkiksi osakkeisiin sidottu pääomaturvattu velkakirja antaa koron sijaan option osakkeiden tuottoon. Näitä velkakirjoja nimitetään yleisesti strukturoiduiksi tuotteiksi tai indeksilainoiksi. Mikäli koron korvannut optio sattuu erääntymään arvottomana, niin sijoittaja saa kuitenkin velkakirjan nimellispääoman takaisin eräpäivänä. Tästä saadaan nimitys ”pääomaturvattu”.

Voiko markkinoilla kaupitelluilla pääomaturvatuilla sijoituksilla saada jotain sellaista tuottoa, mikä ylittää tavallisen riskittömän sijoituksen eli valtionlainan tuoton? Kyllä, joskus. Keskimäärin ei. Itse asiassa ei lähellekään. Rahoitusteoria on käytännön sijoittamisessakin vedenpitävä. Riskittömän koron ylittävä tuotto ilman riskiä on mahdottomuus. Pari käytännön esimerkkiä valaiskoon todellisuutta sijoitusmaailmasta: pääomaturvatut rahastot ja pääomaturvatut sijoituslainat.

Pääomaturvattuja eurooppalaisia rahastoja löysin Morningstarin rahastopalvelusta 39 kappaletta. Näiden rahastojen keskimääräinen vuosituotto kuluneelta viideltä vuodelta on ollut 3,46 %. Vastaavasti valtionlainarahastojen keskimääräinen vuosituotto oli 6,10 % eli liki kolme prosenttia enemmän joka vuosi. Ainakin rahastomuotoisina sijoituksina pääomaturvatut vaihtoehdot ovat suorastaan surkeita. Heikkoa tuottoa valtionlainoihin verrattuna selittävät jälleen kerran pääomaturvattujen rahastojen korkeat kustannukset, joille sijoittaja ei saa vastinetta.

Entäpä pääomaturvatut sijoituslainat? Näiden sijoitustuotteiden kirjo on näennäisesti laaja, mutta lopputulos yksiselitteinen. Tarkastelin Suomessa myytyjä pääomaturvattuja sijoituslainoja muutaman yhtiön osalta. Keskimääräinen toteutunut tuotto sijoittajalle on ollut hivenen miinusmerkkinen. Kuinka on ylipäänsä mahdollista, että pääomaturvattuina myytävät sijoitustuotteet jäävät keskimäärin pakkaselle? Vastaus piilee yksityiskohdissa. Pääomaturva ei useinkaan koske koko sijoitettua summaa vaan alkuperäinen sijoitus tehdään ns. ylikurssiin. Tämän lisäksi sijoituksista useimmiten peritään merkintäpalkkioita, jotka entisestään heikentävät sijoittajan tuottoa. En tässä yhteydessä edes huomioinut näitä kustannuksia tuottoja laskettaessa. Rehellisyyden nimissä on todettava, että pääomaturvatuissa sijoitustuotteissa on joskus saavutettu korkeitakin tuottoja. Tällöin optio on osunut maaliinsa.  Sijoittajan kannalta olennaista on kuitenkin se, mitä pääomaturvatuista tuotteista saa keskimäärin. Ja keskimäärin tuotto on jopa miinuksella ja sijoittaja on hävinnyt huomattavasti jo pelkästään korkotuottoina.

Mitä pääomaturvatuista sijoituksista tulisi ajatella? Ensinnäkin tärkeintä on ymmärtää, etteivät pääomaturvatut tuotteet keskimäärin pysty tuottamaan enempää kuin riskitön korko. Myös toteutunut todellisuus vastaa teoriaa ja Suomessa tarjotut pääomaturvatut tuotteet ovat keskimäärin tuottaneet heikosti. Toiseksi kannattaa selvittää itselleen millaista turvaa sijoituksilta on etsimässä. Jos pääoman haluaa aina turvata, pankkitalletus tai suora sijoitus valtionlainaan ovat parhaat työvälineet. Jos taas tavoitellaan hieman riskitöntä korkoa parempaa tuottoa, kannattaa sijoitukset hajauttaa eri omaisuusluokkiin tai kohteisiin oman tuottotavoitteensa mukaisesti. Paras tapa toteuttaa sijoituksensa on edelleenkin välttää ylimääräisiä rakenteita ja kustannuksia. ETF-rahastot tarjoavat tehokkaimman välineen sijoitusten käytännön toteuttamiseksi.

Aurinkoisempaa loppukesää toivottaen!

Esko Immonen
toimitusjohtaja
IndexHelsinki