#IndexViikko 44

Tämän viikon tapahtumat  

Osakemarkkinoiden viikko on sujunut alamäessä. Alkuviikosta laskukärjessä oli Eurooppa, kun painavista eurooppalaisosakkeista mm. puolijohdejätti ASML ja luksustuoteyhtiö LVMH laskivat. Torstaina Yhdysvalloissa koettiin reippaampi laskupäivä, kun jättiläisistä mm. Microsoft ja Meta laskivat tulosraporttiensa jälkeen 6 % ja 4 %. Markkinoihin vaikuttavia tekijöitä on poikkeuksellisen paljon, ja pitkän reippaan nousun jälkeen koetaan välillä laskupäiviä, vaikka talousluvut sinänsä ovat olleet melko hyviä. Lähipäivien aikana tapahtuu valtavasti.

Korkotason nousu on painanut korkosijoitusten kursseja. Tällä viikolla erityisesti euroalueella pitkät korot ovat nousseet, koska talouskasvusta saatiin myönteisiä uutisia ja inflaatio yllätti kielteisesti. Euroalueen Q3:n talouskasvuksi raportoitiin 0,9 %, mikä oli ollut hieman odotuksia parempaa. Torstaina euroalueen kokonaisinflaation raportoitiin nousseen lokakuussa odotuksia enemmän 2,0 %:iin ja pohjainflaatio pysyi ennallaan 2,7 %:ssa. Inflaatio on laskutrendillä, mutta maltillistuminen hidastui lokakuussa. EKP:lta odotetaan edelleen koronlaskuja lähikuukausien kokouksissa, mutta isomman (-0,50 %) laskun todennäköisyys on laskenut.

Yhdysvaltojen talousluvut ovat tarjonneet yllätyksiä molempiin suuntiin. Tiistaina Yhdysvaltojen kuluttajaluottamus ylitti odotukset selvästi, mutta avoimien työpaikkojen määrä jäi alle odotusten. Q3:n talouskasvun vauhdiksi raportoitiin 2,8 %:iin, mikä oli hieman alle odotusten, mutta selvästi euroalueen kasvua korkeampaa. Torstaina raportoitu PCE-inflaatio laski odotusten mukaisesti 2,1 %:iin.

Uutislähteiden mukaan Iranin kerrotaan suunnittelevan kostoiskun kostoiskua Israeliin. Kostonkierre ei olisi hyvä asia. Lisäksi OPEC+:n kerrotaan harkitsevan tuotannon lisäämisen lykkäämistä. Öljyn hinta on ollut pienessä nousussa viime päivät.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Heti tänään perjantaina ohjelmassa on Yhdysvaltojen ”nonfarm payrolls” -työllisyysraportti, jonka yhteydessä julkaistaan myös liittovaltion työttömyysaste. Yhdysvaltojen perinteinen teollisuuden ISM-indeksi raportoidaan perjantai-iltana. Fedin seuraava kokous pidetään jo 7.11., ja odotuksissa on 0,25 %-yksikön leikkaus. Lähipäivien luvut voivat vielä vaikuttaa suoraan kokouksen päätöksiin.

Ensi tiistaina 5.11. pidetään Yhdysvalloissa vaalit, joissa valitaan paitsi presidentti, mutta myös edustajat senaattiin ja edustajainhuoneeseen. Vaaleihin liittyy paljon epävarmuutta, koska ehdokkaiden ja puolueiden väliset näkemykset ovat niin etäällä toisistaan. Toisaalta presidentin on vaikea saada päätöksiä läpi ilman senaatin ja edustajainhuoneen tukea, joten näiden rakenne on politiikan jatkon kannalta hyvin olennaista. Trumpin voiton todennäköisyyden kasvulla on viime viikkojen aikana perusteltu sekä nousseita osakekursseja että nousseita korkoja.

Lisäksi Q3-tuloskausi pyörii vielä kiivaana.

Sijoitusympäristö

Inflaatio on laskenut, ja globaali koronlaskusykli on alkanut. Maailman keskuspankeista merkittävin eli Yhdysvaltain Fed laskee näillä näkymin lisää jo marraskuussa ja joulukuussa, vaikka talouskasvu vaikuttaa jatkuvan vahvana. Markkinahinnoittelun perusteella myös EKP:n odotetaan laskevan lisää seuraavissa kokouksissaan joulukuussa ja tammikuussa. Euroalueella koronlaskuja kaivataan.

Yhdysvaltojen talouskasvu on jatkunut pitkään odotuksia vahvempana. Talouskasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi lisätä rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Kun inflaatio on hidastunut, keskuspankkien huomio on siirtynyt enemmän työllisyyteen ja kasvunäkymiin. Korkosijoitukset tuovat myös hajautushyötyjä.

Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin. Vuoden 2024 tuloskasvu Yhdysvalloissa näyttää asettuvan noin 9–10 %:iin ja Euroopassa noin 2–3 %:iin. Vuodelle 2025 odotuksissa on, että globaali tuloskasvu jatkuisi kaksinumeroisena.

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!