#IndexViikko 43
Tämän viikon tapahtumat
Osakemarkkinoiden viikko on sujunut loivassa alamäessä. Osakkeita on painanut mm. korkotason nousu Yhdysvalloissa. Hyvä huomata, että Q3-tulosraportit ovat liikutelleet yksittäisiä osakkeita reippaastikin.
Korot ovat liikkuneet eritahtisesti Atlantin eri puolilla ja eri pituuksissa. Yhdysvalloissa erityisesti pitkien korkojen nousu on jatkunut tällä viikolla. Liittovaltion 10-vuotisen lainan korko on nyt noin 4,20 %, kun syyskuussa oltiin alimmillaan noin 3,60 %-tasoilla. Lyhyemmät korot ovat nousseet myös mutta pitkiä vähemmän. Keskuspankki Fediltä odotetaan edelleen koronlaskuja, mutta alkusyksyn odotuksia vähemmän.
Korkojen nousun taustalla vaikuttaa odotuksia vahvempana jatkuva Yhdysvaltojen talouskasvu ja odotukset Yhdysvaltojen vaaleista. Vedonlyöntimarkkinan mukaan Trumpin voiton todennäköisyyden arvioidaan kasvaneen. Mahdollisena pidetään myös republikaanien värisuoraa eli tilannetta, jossa presidentti, senaatti ja edustajainhuone olisivat republikaanien käsissä. Tällainen vaalitulos voisi lisätä valtion velkaantumista ja nostaa myös inflaatiota. Osin tätä korkomarkkinat ovat hinnoitelleet. Trumpin voitto tarkoittaisi verojen laskua ja korkeampia tulleja. Velkaantuminen tosin jatkuisi myös Harrisin johdolla.
Euroopassa lyhyet korot ovat laskeneet, ja odotukset EKP:n lähikuukausien koronlaskuista ovat jopa kasvaneet. Euroopassakin pitkät korot, kuten 10-vuotiset valtionlainojen korot, ovat kuitenkin nousseet Yhdysvaltojen korkojen perässä.
Viikon odotetuimmat luvut olivat ostopäällikköindeksit (PMI) euroalueelta ja Yhdysvalloista. Euroalueen pisteluku 49,7 osui lähelle alhaisia odotuksia. Kaksitahtinen meno taloudessa on jatkunut, eli palveluissa kasvua, teollisuudessa vaisua. Yhdysvalloissa kokonaisindeksin pisteluku 54,3 pysyi korkealla tasolla vahvan palvelusektorin tukemana. Yhdysvalloissa talouskasvu näyttää jatkuvan selvästi euroaluetta vahvempana. Viikon puolivälissä IMF nosti vuoden 2024 kasvuennusteensa Yhdysvalloille 2,8 %:iin, ja laski euroalueen kasvuennusteen 0,8 %:iin.
Miltä tuleva viikko näyttää?
Seuraavat kaksi viikkoa ovat ennakkoon syksyn kiinnostavimmat. Ensi viikolla julkaistaan inflaatiosta ja työmarkkinoista lukuja, jotka vaikuttavat suoraan maailman tärkeimpien keskuspankkien tuleviin päätöksiin. Tiistaina Yhdysvalloista julkaistaan avoimien työpaikkojen määrä (JOLTs job openings) ja perjantaina ohjelmassa on ”nonfarm payrolls” -työllisyysraportti, jonka yhteydessä julkaistaan myös liittovaltion työttömyysaste. Torstaina julkaistaan keskuspankki Fedin tarkasti seuraama PCE-inflaatio. Fedin seuraava kokous pidetään jo 7.11., joten ensi viikon luvut voivat vaikuttaa suoraan kokouksen päätöksiin.
Euroalueen lokakuun alustava inflaatio julkaistaan torstaina. Markkinaliikkeitä voidaan nähdä kuitenkin jo keskiviikkona, kun isoista euromaista Espanja ja Saksan julkaisevat omat alueelliset lukunsa.
Markkinoilla seurataan myös euroalueen ja Yhdysvaltojen alustavia Q3-talouskasvulukuja, jotka ovat ohjelmassa keskiviikkona. Yhdysvaltojen perinteinen teollisuuden ISM-indeksi raportoidaan perjantai-iltana. Elvytyspakettien piristävää vaikutusta odottavassa Kiinassa julkaistaan ostopäällikköindeksejä torstaina ja perjantaina.
Lisäksi Q3-tuloskausi pyörii kiivaana. Maailman suurimmista yhtiöistä mm. Microsoft ja Meta raportoivat keskiviikkona ja Apple torstaina. Myös odotukset Yhdysvaltojen vaaleista, jotka pidetään 5.11., voivat liikuttaa markkinoita.
Sijoitusympäristö
Inflaatio on laskenut, ja globaali koronlaskusykli on alkanut. Maailman keskuspankeista merkittävin eli Yhdysvaltain Fed laskee näillä näkymin lisää jo marraskuussa ja joulukuussa, vaikka talouskasvu vaikuttaa jatkuvan vahvana. Markkinahinnoittelun perusteella myös EKP:n odotetaan laskevan lisää seuraavissa kokouksissaan joulukuussa ja tammikuussa. Euroalueella koronlaskuja kaivataan.
Yhdysvaltojen talouskasvu on jatkunut pitkään odotuksia vahvempana. Talouskasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi lisätä rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Kun inflaatio on hidastunut, keskuspankkien huomio on siirtynyt enemmän työllisyyteen ja kasvunäkymiin. Korkosijoitukset tuovat myös hajautushyötyjä.
Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin. Vuoden 2024 tuloskasvu Yhdysvalloissa näyttää asettuvan noin 9–10 %:iin ja Euroopassa noin 2–3 %:iin. Vuodelle 2025 odotuksissa on, että globaali tuloskasvu jatkuisi kaksinumeroisena.
Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!