#IndexViikko 32

Tämän viikon tapahtumat  

Elokuun alussa on koettu hurjia markkinaheilahteluja. Tämän viikon maanantaina Japanin Nikkei225-indeksi tippui yli 10 %, mutta tiistaina indeksi nousi 8 %. Euroopassa ja Yhdysvalloissa isot osakeindeksit heiluivat myös, mutta Japania maltillisemmin. Osakemarkkinoiden miniromahduksen kultareunus oli korkotason laskun tuomat korkosijoitusten tuotot. Odotukset Euroopan ja Yhdysvaltojen keskuspankkien koronlaskuista kasvoivat ja turvasatamakysyntä kohdistui turvallisiin valtionlainoihin. Viikon aikana osake- ja korkosijoitusmarkkinoiden tuotot menivät eri suuntiin tuoden klassisen hajautushyödyn näkyviin. 

Syitä markkinaliikkeisiin etsittiin Japanista, Yhdysvaltojen taantumapeloista ja Lähi-idän kiristyneestä tilanteesta. Japanin keskuspankki nosti viime viikolla ohjauskorkonsa 0,25 %:iin ja ilmoitti pyrkivänsä jatkossakin normalisoimaan erittäin elvyttävää rahapolitiikkaansa. Samaan aikaan Yhdysvaltojen työmarkkinoilta (nonfarm payrolls) ja taloudesta (teollisuuden ISM) julkaistiin odotuksia heikompia lukuja. Nämä nostivat pelkoja Yhdysvaltojen taantumasta ja odotuksia Yhdysvaltojen keskuspankin koronlaskuista. Kiristävä Japanin keskuspankki ja mahdollisesti korkoja laskeva Yhdysvaltojen keskuspankki saivat jenin vahvistumaan voimakkaasti, mikä pakotti jenimääräistä velkaa ottaneet spekulantit myymään mm. japanilaisia osakkeita ja mahdollisesti myös yhdysvaltalaisia digijättejä. Markkinat alkoivat rauhoittua maanantai-iltana, kun Yhdysvaltojen palvelusektorin ISM-ostopäällikköindeksi nousi ja ylitti odotukset. Maanantain pohjien jälkeen osakeindeksit ovat nousseet varsin laajalla rintamalla lähelle viikontakaisia tasoja.

Lähi-Idässä jännitteet ovat kasvaneet Israelin, Hamasin, Hizbollahin ja Iranin tilanteessa. Tämä ei ole hyvä asia, mutta keskeinen pelkokerroin eli öljyn hinta on laskenut, ja se on nyt lähellä vuoden pohjiaan.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Ensi viikolla pääosissa on Yhdysvaltojen inflaatio. Tiistaina julkaistaan tuottajahintaindeksit (PPI) ja keskiviikkona vielä tärkeämmät eli kuluttajahintaindeksit (CPI).  Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin johtaja Powell linjasi Fedin kokouksessa 31.7., että syyskuussa koronlasku on mahdollinen. Elokuun markkinaturbulenssin aikana markkinoiden odotukset Fedin koronlaskuista ovat kasvaneet massiivisesti. Yllätys suuntaan tai toiseen erityisesti kuluttajahinnoissa voisi muuttaa näitä odotuksia. Torstaina ja perjantaina sekä Kiina että Yhdysvallat julkaisevat heinäkuun lukuja vähittäismyynnistä, teollisuustuotannossa ja kiinteistömarkkinoilta.

Sijoitusympäristö

Korko- ja osakesijoituksiin hajautetun salkun hyödyistä saatiin hyvä muistutus elokuun alussa, kun markkinoiden huomio siirtyi hetkessä inflaatiosta heikentyneisiin työmarkkinoihin. Odotukset keskuspankkien koronlaskuista kasvoivat käsi kädessä nousseiden taantumapelkojen kanssa. Aika ja lähiviikkojen talousluvut näyttävät, olivatko elokuun alun markkinareaktiot perusteltuja vai liittyivätkö ne enemmän markkinaspekulanttien pakkomyynteihin ja positioiden purkuun. Yhdysvaltojen talouskasvu on joka tapauksessa jatkunut pitkään odotuksia vahvempana. On aivan mahdollista, että se hidastuu, mutta yhden tai kahden talousluvun perusteella ei kannata vetää liian isoja johtopäätöksiä.

Talouskasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi aikaistaa rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia, jos inflaatio maltillistuu samalla. Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Q2-tuloskauden perusteella yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin kuten olemme viime päivinä nähneet.

Markkinoiden odotuksissa on, että sekä EKP että Fed tekevät seuraavat koronlaskunsa syyskuussa ja siitä eteenpäin lasku per kokous. Hinnoittelun mukaan mahdollisina pidetään myös 0,50 %-yksikön laskuja syyskuulle. Euroalueen kasvu on yhä varsin vaisua, ja inflaatiokehitys on ollut pääosin myönteistä. EKP:n seuraava korkokokous pidetään 12.9., ja Fedin seuraava kokous on ohjelmassa 18.9.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!