#IndexViikko 27

Tämän viikon tapahtumat  

Isojen osakeindeksien viikko on sujunut loivassa nousussa. Yhdysvalloissa SP500 ja Nasdaq kävivät kirjaamassa uudet kaikkien aikojen huiput. Euroopassa Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella laitaoikeisto menestyi, mutta markkinoiden pahimpia pelkoja vaatimattomammin. Laitaoikeiston kannatus ei näillä näkymin riitä parlamentissa ehdottomaan enemmistöön, mikä voisi johtaa Ranskan liialliseen velkaantumiseen. Vaalien jälkeisenä maanantaina Ranskan osakeindeksit avasivat selvään nousuun. Vaalien toinen ja ratkaiseva kierros pidetään tulevana sunnuntaina.

Torstaina pidetyissä Iso-Britannian vaaleissa työväenpuolue on ottamassa ison voiton ja saamassa parlamenttiin selvän ehdottoman enemmistön. Tämä voi olla Iso-Britannian sijoitusmarkkinoille myönteinen asia, jos ja kun poliittinen epävarmuus vähenee.

Alkuviikolla Yhdysvaltojen tunnetut ISM:n keräämät ostopäällikköindeksit jäivät reippaasti alle odotusten. Teollisuuden indeksi laski 48,5:een, ja palveluiden indeksi suorastaan romahti 48,8:aan. Palveluiden pisteluku oli alin sitten koronakevään 2020! Näiden lukujen perusteella Yhdysvaltojen kasvu on hidastunut nopeasti ja yllättäen. Osa muista ajantasaisista indikaattoreista on kuitenkin kertonut kasvun jatkumisesta vahvana, joten liian isoja johtopäätöksiä ei kannata vetää pelkkien ISM-indeksien perusteella. Pitkään jatkuneen vahvan kasvun ja kireän rahapolitiikan oloissa kasvun hidastuminen on kuitenkin mahdollista.

Tiistaina euroalueen inflaation raportoitiin laskeneen kesäkuussa odotetusti 2,5 %:iin, mutta pohjainflaatio pysyi ennallaan 2,9 %:ssa. Luvut tarkoittavat, että Euroopan keskuspankki (EKP) ei koske korkoihin heinäkuussa. Lisäksi EKP:n johtaja Lagarde kommentoi Sintran keskuspankkifoorumissa, että uusilla koronlaskuilla ei ole kiire, ja tarvitaan vielä lisää dataa inflaation hidastumisesta. Markkinoiden katseet siirtyvätkin syyskuun kokoukseen, jota ennen raportoidaan vielä heinä -ja elokuun inflaatioluvut.

Viime perjantaina Yhdysvalloissa PCE-inflaation raportoitiin laskeneen odotetusti 2,6 %:iin. EKP ja Yhdysvaltojen keskuspankki Fed voivat seurata tilannetta rauhallisesti: inflaatio maltillistuu, mutta välitöntä kiirettä kesäisille koronlaskuille ei ole, vaikka ISM-indeksien perusteella Yhdysvalloissa kasvu hidastuu.

 

Miltä tuleva viikko näyttää?

Heti tänään raportoidaan Yhdysvaltojen ”nonfarm payrolls” -työllisyyslukupaketti, jonka yhteydessä julkaistaan mm. työttömyysaste. Inflaatiolukujen ohella työmarkkinoiden tilanne on avainasemassa Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin rahapolitiikan jatkon kannalta. Ensi viikolla Yhdysvaltojen inflaatio on pääosissa. Torstaina ohjelmassa ovat kuluttajahintaindeksit (CPI) ja perjantaina tuottajahintaindeksit (PPI). Yllätys suuntaan tai toiseen erityisesti kuluttajahinnoissa voisi muuttaa lähikuukausien odotuksia keskuspankin koronlaskuista.

Hyvä myös huomata, että Q2 on loppunut, ja Yhdysvalloissa tuloskausi pyörähtää käyntiin jo ensi viikon lopussa isojen pankkien (JP Morgan, Citigroup, Wells Fargo) johdolla. Viime kuukausien aikana osakeindeksit ovat nousseet enemmän kuin tuloskasvuodotukset eli osakkeiden hinnoittelu on noussut. Q2-tuloskauteen kohdistuukin paljon odotuksia. Globaalien osakemarkkinoiden kannalta merkittäviä tulospäiviä ovat 23.7.–25.7., jolloin raportoivat jättiyhtiöistä mm. Apple, Microsoft, Amazon, Tesla ja Alphabet. Talouskasvun kannalta heinäkuun mielenkiintoisimmat luvut ovat päämarkkinoiden ostopäällikköindeksit 24.7. ja Yhdysvaltojen Q2:n bkt-kasvuluvut 25.7.

 

Sijoitusympäristö

Suurin huomio kohdistuu Yhdysvaltojen (Fed) ja Euroopan keskuspankkien (EKP) suunnitelmiin. Markkinoiden odotuksissa on, että EKP tekee seuraavan koronlaskunsa syksyllä. Euroalueen kasvu on yhä varsin vaisua, ja inflaatiokehitys on ollut pääosin myönteistä. Fediltä odotetaan markkinahinnoittelun perusteella vajaata kahta koronlaskua loppuvuoden 2024 aikana. Viime viikkoina inflaatio ja talouskasvu ovat hidastuneet, mikä on hieman nostanut odotuksia koronlaskujen suhteen. Ensimmäisten koronlaskujen ajankohtaa isompi asia luonnollisesti on, kuinka monta laskua kokonaisuudessaan nähdään. EKP:n seuraava korkokokous pidetään 18.7., ja Fedin seuraava kokous on ohjelmassa 31.7., mutta näihin ei kohdistu tällä hetkellä koronlaskuodotuksia.

Vahva Yhdysvaltojen talouskasvu on alkuvuoden aikana tukenut osakkeita. Maailmanlaajuiset osakeindeksit tuottivat vuoden ensimmäisen 6 kuukauden aikana noin 15 % kun taas laajat korkosijoitusindeksit ovat lähellä nollaa. Korkosijoituksista kehittyvien markkinoiden lainat ja korkeariskiset yrityslainat ovat tuottaneet osakkeiden vanavedessä parhaiten.

Vaikka geopoliittiset ja perinteiset poliittiset riskit nousevat aika ajoin otsikoihin, inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaation maltillistuessa huomio siirtynee lähikuukausina entistä enemmän tulos- ja talouskasvun suuntaan.

 

Index Varainhoidon viikkokirje siirtyy nyt kesätauolle.

Viikkokirje julkaistaan seuraavan kerran elokuussa viikolla 32. Hauskaa ja rentouttavaa kesää kaikille!