#IndexViikko 24

Tämän viikon tapahtumat  

Viikon aikana maailmanlaajuiset osakeindeksit nousivat Yhdysvaltojen vetäminä uusille huipuilleen, vaikka pörssiviikko käynnistyi Euroopassa alavireisesti. Euroopassa epävarmuuden ja poliittisten riskien ajateltiin nousseen europarlamenttivaalien (9.6.) jälkeen. Koko EU:n tasolla laitaoikeisto kasvatti kannatustaan, ja aikaisempaa pirstaloituneemman EU-parlamentin voi olla jatkossa vaikeampaa löytää yhteistä linjaa.

Erityisesti markkinoita huolestutti tilanne Ranskassa, jossa presidentti Macronin keskustaoikeistolainen ja EU-myönteinen liittouma sai selvästi vähemmän kannatusta kuin laitaoikeistolainen Kansallinen liittouma. Tulosten vuoksi Macron päätti hajottaa parlamentin, ja Ranskassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit kesä-heinäkuun vaihteessa. Jos laitaoikeisto menestyy niissäkin, on mahdollista, että Ranskan poliittinen tilanne jumiutuu ainakin joksikin aikaa kasvattaen epävarmuutta, josta markkinat eivät pidä. Alkuviikolla erityisesti Ranskan pankkien ja rakennusyhtiöiden osakkeet laskivat ja valtionlainojen korot nousivat.

Keskiviikkona markkinoiden suunta muuttui, kun Yhdysvaltojen toukokuun kuluttajainflaatioluvut (CPI) yllättivät myönteisesti. Kokonaisinflaation raportoitiin laskeneen 3,3 %:iin (huhtikuussa 3,4 %) ja pohjainflaation 3,4 %:iin (huhtikuussa 3,6 %). Molemmat olivat odotuksia matalammat. Lukujen julkaisun jälkeen korot laskivat voimakkaasti ja osakkeet nousivat.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin kokouksen päätökset julkaistiin myöhään keskiviikkona. Korot pidettiin odotetusti ennallaan. Fed nosti vuoden 2024 inflaatioennusteitaan, ja Fedin sisäinen mediaaninäkemys tämän vuoden koronlaskujen määrästä putosi kolmesta yhteen. Tämä ei kuitenkaan ollut markkinoille iso yllätys, koska markkinat ovat hinnoitelleet viime viikot noin 1–2 laskua tälle vuodelle. Kolmen laskun mediaaninäkemys oli peräisin maaliskuun kokouksesta. Fedin tilanne on lopulta varsin selkeä: inflaatio on liian korkealla, ja samaan aikaan kasvu ja työllisyys ovat hyvällä tasolla. Pikaisille koronlaskuille ei ole perusteita. Keskiviikkona iltapäivän myönteinen inflaatioyllätys aiheutti lopulta isommat markkinareaktiot kuin Fedin kokouksen lausunnot.

Osakekohtaisesti markkinoiden menoa on tukenut mm. Apple, jonka osake nousi alkuviikon tekoälyuutisten jälkeen huipputasoilleen. Yhtiön markkina-arvo on jo yli 3000 miljardia dollaria…

Miltä tuleva viikko näyttää?

Viikon tärkeimmät ovat perjantaina julkaistavat kesäkuun ostopäällikköindeksit Japanista, Euroopasta ja Yhdysvalloista. Useiden ajantasaisten lukujen mukaan Yhdysvaltojen kasvu on pysynyt viime kuukausina vahvana. Vastaavasti euroalueen kasvu oli viime vuoden lopulla nollassa, mutta tahti on parantunut alkuvuoden aikana. Toukokuun lukujen perusteella vaikuttaa siltä, että Euroopan talouskasvun kannalta merkityksellinen teollisuus olisi toipumassa. Ostopäällikköindeksit kertovat ajantasaisen tilanteen talouden aktiviteetista. Erikoishuomio on Saksan teollisuuden indeksissä.

Markkinoiden katse on yhä myös inflaatiossa ja keskuspankeissa. Viikon puolivälissä Iso-Britannia julkaisee tuoreimmat inflaatiolukunsa, ja torstaina maan keskuspankilla on kokous. Jos inflaatioluvuissa nähdään myönteinen yllätys, ainakin odotukset koronlaskuista voivat nousta. Saksan ZEW-indeksit tiistaina ja tuottajahintaindeksit (PPI) torstaina voivat liikuttaa markkinoita.

Sijoitusympäristö

Suurin huomio kohdistuu Yhdysvaltojen (Fed) ja Euroopan keskuspankkien (EKP) koronlaskusyklien alkamisen ajankohtaan ja tahtiin. Ensimmäinen EKP:n koronlasku nähtiin jo kesäkuussa, mutta EKP:n jatkosuunnitelmat määräytyvät ennen kaikkea lähikuukausien inflaatiolukujen perusteella.

Alkuvuoden aikana odotukset Yhdysvaltojen keskuspankin koronlaskuista ovat pienentyneet vahvana pysyneen kasvun ja työllisyyden sekä sitkeän inflaation vuoksi, mikä on painanut korkosijoituksien kursseja. Vastaavasti osakemarkkinat ovat alkuvuoden aikana hyötyneet Yhdysvaltojen talouden vahvasta vedosta. Seuraava EKP:n korkokokous pidetään 18.7. ja Fedin vastaava on 31.7. Ensimmäinen koronlasku Yhdysvalloissa nähtäneen vasta loppuvuonna 2024.

Vaikka geopoliittiset riskit nousevat aika ajoin otsikoihin, inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaation maltillistuessa huomio siirtynee lähikuukausina entistä enemmän tulos- ja talouskasvun suuntaan.

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!