#IndexViikko 16

Tämän viikon tapahtumat  

Osakemarkkinoiden viikko on sujunut selvässä laskussa viime kuukausien reippaiden nousujen jälkeen. Korot ja korkosijoitusten kurssit ovat lähellä viikontakaisia tasoja. Viime viikonloppuna Iran iski Israeliin ilman merkittäviä tuhoja. Länsitiedustelu osasi odottaa iskua, ja sen torjunta onnistui. Iskun jälkeen Iran antoi ymmärtää, että tämä riittäisi kostoksi. Alkuviikon aikana öljyn hinta laski.

Perjantaiaamuna räjähdykset Iranissa saivat kuitenkin öljyn Brent-laadun jälleen nousemaan lähelle 90 dollarin tasoja, joilla oltiin viikko sitten. Uutislähteiden mukaan räjähdykset aiheutti Israelin kostoiskun kostoisku. Tämä on hyvä muistutus, että geopoliittiset riskit eivät ole poistuneet. Lähi-idän suurvaltojen kostonkierre olisi luonnollisesti huono asia kaikin puolin.

Viimeisen viikon aikana EKP:n keskuspankkiirit ovat johtaja Lagarden johdolla linjanneet, että EKP tekee toimenpiteensä itsenäisesti euroalueen tarpeiden mukaan ja EKP:n kesäkuun koronlasku on hyvin mahdollinen, jos talouskehitys on ennusteiden mukaista. Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin edustajien viesti on ollut erilainen. Fedin edustajat ovat puhuneet vahvasta talouskehityksestä ja yhä liian korkealla olevasta inflaatiosta. Mm. johtaja Powell kertoi, että inflaation maltillistumisessa menee aiemmin arvioitua kauemmin. EKP:n ja Fedin loppuvuoden rahapoliittiset toimet voivatkin poiketa toisistaan. On mahdollista, että EKP aloittaa koronlaskut jo kesällä, kun taas Fed ei välttämättä koko vuonna. Tätä mahdollista kehityskulkua heijastelee myös dollarin viime aikojen vahvistuminen. Dollaria on vahvistanut myös turvasatamakysyntä, kun geopoliittiset riskit ovat kasvaneet.

Iso-Britannian kokonaisinflaatio (CPI) hidastui maaliskuussa 3,2 %:iin helmikuun 3,4 %:sta. Odotuksissa oli hieman suurempi hidastuminen, mutta suunta on oikea. Inflaatio on hidastunut Euroopassa mukavasti, mutta Yhdysvalloissa ei. Britti-inflaatio vaikuttaa mukailevan muun Euroopan tahtia. Yritysten Q1-tuloskausi on alkanut, mutta vielä on liian aikaista vetää isompia johtopäätöksiä.

Kiinan julkaisema Q1-talouskasvu 5,3 % ylitti markkinoiden odotuksen 5,0 % selvästi. Samaan aikaan julkaistut maaliskuun vähittäismyynnin ja teollisuustuotannon kasvut jäivät kuitenkin odotuksista.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Tiistaina raportoidaan Japanin, euroalueen ja Yhdysvaltojen alustavat huhtikuun ostopäällikköindeksit. Useiden ajantasaisten lukujen mukaan Yhdysvaltojen kasvu on pysynyt tämän vuoden alussa vahvana. Vastaavasti euroalueen kasvu oli viime vuoden lopulla nollassa, ja tahti on parantunut tämän vuoden puolella vain vähän. Erityisesti Saksan teollisuuden näkymät ovat pysyneet vaisuina, vaikka maaliskuussa Kiinan ja Yhdysvaltojen teollisuuden indikaattorit osoittivat piristymisen merkkejä. Ostopäällikköindeksit kertovat ajantasaisen tilanteen, ja erikoishuomio on Saksan teollisuuden indeksissä. Perjantaina isoimman huomion saa Yhdysvaltojen keskuspankin tarkasti seuraama PCE-hintaindeksi maaliskuulta.

Ensi viikko on Q1-tuloskauden ennakkoon ehkä kiinnostavin. Tiistaina raportoivat Tesla ja Visa, keskiviikkona Meta (ex-Facebook) ja Boeing sekä torstaina vielä Microsoft, Amazon ja Alphabet (Googlen emo). Myös Suomessa torstai ja perjantai ovat erittäin kiireisiä tulosjulkistuspäiviä. Lisäksi Lähi-idän tilanteen kehittyminen voi heilautella markkinoita.

Sijoitusympäristö

Suurin huomio kohdistuu Yhdysvaltojen (Fed) ja Euroopan keskuspankkien (EKP) koronlaskusyklien alkamisen ajankohtaan ja tahtiin. Markkinoiden odotuksissa on yhä, että EKP tekisi vuoden 2024 aikana useita koronlaskuja. Odotukset Yhdysvaltojen keskuspankin koronlaskuista ovat pienentyneet vahvan kasvun ja sitkeän inflaation vuoksi, mikä on painanut korkosijoituksien kursseja alkuvuonna. Vastaavasti osakemarkkinat ovat tähän asti hyötyneet Yhdysvaltojen talouden vahvasta vedosta.

Vaikka geopoliittiset riskit nousevat voimakkaasti otsikoihin, inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaation maltillistuessa huomio siirtynee lähikuukausina entistä enemmän tulos- ja talouskasvun suuntaan. Fedin ohjauskoron yläreuna on nyt korkeammalla kuin kertaakaan yli 20 vuoteen eli 5,50 %:ssa ja EKP:n perusrahoitusoperaatioiden korko 4,50 %:ssa, joten inflaation hidastuessa tilaa leikata on.

Talouskasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi aikaistaa rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin kuten olemme viime kuukausina nähneet.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!