#IndexViikko 10

Tämän viikon tapahtumat  

Isot osakeindeksit ovat lähellä viikontakaisia korkeuksia, vaikka alkuviikosta Yhdysvalloissa koettiin yksi reipas laskupäivä. Torstaina EKP:n kokouksen jälkeen monet indeksit (mm. Dax, Stoxx600, Sp500…) tekivät uudet kaikkien aikojen huiput. Mahtiseitsikon (M7) osakkeista mm. Apple, Tesla ja Alphabet ovat kuitenkin selkeästi alle viime viikon lopun tasojen, kun taas Nvidian nousu on jatkunut. Korkotason lasku on tukenut sekä osakkeita että korkosijoitusten markkina-arvoja.

Viimeisen viikon aikana Yhdysvaltojen taloudesta on saatu pitkästä aikaa odotuksia heikompia lukuja. ISM:n keräämät teollisuuden (toteutui 47,8) ja palveluiden (toteutui 52,6) ostopäällikköindeksit laskivat ja jäivät alle odotusten. Yhdysvaltojen kasvu on viime kuukausina vahvaa, mutta ISM-indeksit kertovat kevyestä jäähtymisestä. Lisäksi ”JOLTs Job Openings”-raportin mukaan avoimien työpaikkojen määrä oli laskenut hieman odotuksia enemmän. Viikon aikana merkit kasvun hidastumisesta laskivat korkoja.

Fedin johtaja Powellin lausunnot Yhdysvaltojen kongressissa eivät sisältäneet yllätyksiä. Koronlaskuja ei haluta aloittaa liian aikaisin, koska talous ja työllisyys ovat kehittyneet hyvin. Lausuntojen mukaan tarvitaan vielä lisävarmuutta, että inflaatio on kestävästi matkalla 2 %:iin. Markkinoilla Fedin ensimmäistä koronlaskua hinnoitellaan tapahtuvaksi kesä- tai heinäkuussa.

Eurooppalaisittain kiinnostavin tapahtuma oli torstainen EKP:n kokous. EKP piti korot ennallaan, mutta laski inflaatio- ja talouskasvuennusteitaan. Ennusteiden lasku tasoittaa tietä koronleikkausten alkamiselle. EKP ennakoi vuoden 2024 talouskasvuksi 0,6 % (ed. ennuste 0,8 %) ja kokonaisinflaatioksi 2,3 % (ed. ennuste 2,7 %). Kahden prosentin inflaatiotavoite lähestyy. Markkinoiden odotuksissa on, että ensimmäinen ohjauskoronlasku nähdään kesäkuussa. Kokouksen jälkeen markkinakorot laskivat.

Hyvä myös huomata, että viikon aikana Trumpin asema republikaanien presidenttiehdokkaana odotetusti vahvistui, ja Kiina ilmoitti vuoden 2024 talouskasvutavoitteekseen 5 %.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Heti tänään raportoidaan vielä Yhdysvaltojen ”nonfarm payrolls” -työllisyyslukupaketti, jonka yhteydessä julkaistaan mm. työttömyysaste. Rahapolitiikan jatkon kannalta inflaation ohella myös työmarkkinat ovat tärkeät. Yhdysvaltojen keskuspankilla on kaksoismandaatti eli se pyrkii hintavakauteen (inflaatio 2 %) ja täystyöllisyyteen.

Ensi tiistaina vuorossa on Yhdysvaltojen helmikuun kuluttajahintaindeksi (CPI) ja torstaina tuottajahintaindeksi (PPI). Keskuspankki Fedin seuraava korkokokous pidetään 20.3., joten lähipäivien luvut ehtivät hyvin mukaan päätöksen tekoon. Alkuvuoden aikana Yhdysvaltojen inflaatio on hidastunut odotuksia vähemmän, joten nyt julkaistaviin helmikuun lukuihin kohdistuu poikkeuksellinen huomio. Tammikuussa kuluttajahintaindeksin (CPI) vuotuinen nousuvauhti oli 3,1 %.

Sijoitusympäristö

Suurin huomio kohdistuu Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankkien koronlaskusyklien alkamisen ajankohtaan ja tahtiin. Markkinoiden odotuksissa on yhä, että keskuspankit Fed ja EKP tekisivät vuoden 2024 aikana useita koronlaskuja, vaikka hurjimmat odotukset ovat laskeneet. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaation maltillistuessa huomio siirtynee lähikuukausina entistä enemmän tulos- ja talouskasvun suuntaan.

Talouskasvun ajantasaiset mittarit, kuten ostopäällikköindeksit, ovat vihjanneet viime viikkoina, että kasvu on vaimeaa euroalueella mutta vahvaa Yhdysvalloissa. Jos kasvuero pysyy, EKP voi olla ensimmäisenä leikkaamassa ohjauskorkoaan. Kasvun hidastuminen odotuksia enemmän voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi aikaistaa rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin kuten olemme viime kuukausina nähneet.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!