#IndexViikko 4

Tämän viikon tapahtumat  

Osakemarkkinoiden nousu on jatkunut. Yhdysvaltalainen SP500-indeksi saavutti jo viime viikon perjantaina uudet kaikkien aikojen huiput. Edellinen ennätys oli tammikuun alusta 2022. Tällä viikolla SP500 on noussut vielä lisää. Yhdysvaltojen perässä monet globaalit indeksit ovat ainakin lähellä uusia huippujaan. Myös vaisun talouskasvun Saksassa Dax-indeksi teki uuden ennätyksen pörssiyritysten vahvojen Q4-tulosten tukemana. Samaan aikaan Suomen ja erityisesti Kiinan markkinoiden tuotot ovat jääneet jälkeen muun maailman kehityksestä.

Keskiviikkona julkaistiin tammikuun ostopäällikköindeksit (PMI), jotka ovat eniten ajantasaisia mittareita talouskasvun nykytilanteesta. Euroalueella kokonaisindeksin pisteluku 47,9 pysyi odotetusti selvästi alle 50:n eli talouden taantumisesta kertovalla tasolla. Viime vuoden lopun heikko kasvu vaikuttaa jatkuvan myös Q1:lla. Yhdysvalloissa tilanne on talouskasvun kannalta selvästi valoisampi. Tammikuun PMI-kokonaisindeksin pisteluku 52,3 indikoi kasvusta. Sekä teollisuuden että palveluiden alaindeksit nousivat ja ylittivät markkinoiden odotukset. Lisäksi torstaina Yhdysvaltojen Q4:n talouden kasvuvauhdiksi raportoitiin 3,3 %. Ero euroalueen kituliaaseen kasvuun on jäätävä.

Etukäteen viikon merkittävin tapahtuma oli EKP:n korkokokous torstaina. Markkinat näkivät ja kuulivat, mitä halusivat. EKP piti korot odotetusti ennallaan, ja johtaja Lagarde toisti, että koronlaskuista keskustelu on vielä ennenaikaista. Hän ei kuitenkaan puhunut markkinoiden suuria koronlaskuodotuksia vastaan, ja totesi, että kesään mennessä koronlaskua voi odottaa. Vaikka signaalit koronlaskuista olivat vähäisiä, markkinoiden tulkinta kokouksen jälkeen oli selvä: korot laskivat ja koronlaskuodotukset nousivat. Kesäkuun kokoukseen mennessä koronlasku on täysin hinnoissa, ja jo huhtikuun kokouksessa koronlasku on todennäköinen.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Tänään perjantaina julkaistaan vielä Fedin suosima PCE-inflaatiomittari joulukuulta. Ensi viikon päätapahtuma on keskiviikkoinen Fedin korkokokous. Koronlaskua ei vielä nähdä, mutta johtaja Powellin kommentteja luetaan tarkasti. Fedin sisällä koronlaskuista on jo keskusteltu, ja markkinoilla ensimmäistä koronlaskua odotetaan tapahtuvaksi viimeistään kesäkuussa, vaikka Yhdysvaltojen talouskasvunäkymä on selvästi Eurooppaa parempi.

Tiistaina raportoidaan euroalueen Q4-talouskasvuluvut. Lisäksi keskiviikkona ja torstaina julkaistaan euroalueen alustavat tammikuun inflaatioluvut, joilla on iso merkitys EKP:n rahapolitiikan jatkon ja koronlaskusyklin alkamisen kannalta. Joulukuussa kokonaisinflaatio oli 2,9 %, ja odotuksissa on hidastumista tammikuussa. Perjantaina ohjelmassa on Yhdysvaltojen tärkein työllisyyslukupaketti ”nonfarm payrolls”, joka sisältää tietoja mm. liittovaltion työttömyysasteesta. Kuunvaihteessa sijoitusmarkkinoiden uutisrintamalla on aina kiireistä, mutta ensi viikolla Fedin korkokokous ja Q4-tuloskausi tuovat vielä lisämausteensa. Tuloksensa julkaisevat mm. mahtiseitsikon Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet ja Meta. Suomen isoista raportoivat mm. Kesko, Wärtsilä ja UPM.

Sijoitusympäristö

Suurin huomio kohdistuu Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankkien koronlaskusyklin alkamisen ajankohtaan ja tahtiin. Markkinoiden odotuksissa on, että sekä Fed että EKP tekisivät vuoden 2024 aikana useita koronlaskuja. Odotukset koronlaskusyklien alkamisesta ovat tukeneet korkosijoitusten tuottokehitystä, joka oli poikkeuksellisen vahvaa viime vuoden lopussa historiallisen heikon parin vuoden jakson jälkeen.

Talouskasvun ajantasaiset mittarit, kuten ostopäällikköindeksit, ovat vihjanneet viime kuukausina, että kasvu on vaimeaa erityisesti euroalueella. Kasvun hidastuminen odotuksia enemmän voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi aikaistaa rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaation maltillistuessa huomio siirtynee lähikuukausina entistä enemmän tulos- ja talouskasvun suuntaan.

 

Hauskaa ja rentouttavaa viikonloppua!