Miltä näytti viimeiset 10 vuotta sijoitusmarkkinoilla?

Indexin olemassaolon ajan eli viimeisen kymmenen vuoden aikana on edelleen pätenyt sijoittajan kultaisista ohjeista tärkein: pitkäjänteisyys ja sijoitusaika. Ohjeen itsestäänselvyydestä huolimatta, sitä on vaikea elää todeksi vuodesta toiseen. Erityisen hankalaksi ohjeen noudattamisen on tehnyt maailmaa viime vuosina ravistelleet kriisit, joiden vaikutukset ovat vyöryneet tsunamin lailla läpi osake-ja korkomarkkinoiden. Mutta sille sijoittajalle, joka ohjetta on uskaltanut ja muistanut noudattaa, on se tarjonnut kantavan jään vaikeinakin aikoina.

Turvahakuisella sijoittamisella ei saatu tuloksia, kun taas osakesijoittajat tuplasivat pääomansa

Arvioimme eri sijoittajaprofiilien kautta minkälaisia tuottoja sijoitusmarkkinoilta on saanut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Arvioissa on oletettu, että sijoittaja on pysynyt sijoitettuna koko ajanjakson, niin ne hyvät päivät kuin myös ne tuotoiltaan heikoimmat. Sijoitukset on tehty laajasti hajauttaen maailman osake- ja korkomarkkinaindeksien kautta.

Eri sijoittajaprofiilien historialliset tuotot edellisen 10 vuoden ajalta:

Ajanjaksoa leimasi historiallisen matala korkotaso, joka alensi korkotuottoja merkittävästi. Tällä on ollut olennainen vaikutus niiden sijoittajien tuottoihin, joiden salkuista valtaosa on ollut sijoitettuna korkoihin. Turvahakuisten sijoittajien tuotot ovat jääneet hyvin mataliksi tarkastelujaksolla. Jos arviossa huomioidaan sekä kulut että inflaatiovaikutus, turvahakuisten sijoittajien sijoitusten ostovoima on laskenut merkittävästi viimeisten 10 vuoden aikana.

Sitä vastoin osakesijoittajalle ajanjakso on ollut tuottoisaa aikaa. Hyvät tuotot tulivat korkeamman arvonvaihtelun ja stressihetkien kustannuksella – tuottojen saavuttaminen onkin edellyttänyt rautaisia hermoja ja kykyä olla sijoitettuna myös markkinoiden voimakkaimpien laskujen aikana. Tällaisia hetkiä, joissa sijoittajien uskoa paremmasta tulevaisuudesta on koeteltu koko rahan edestä, on 10 vuoden aikakauteen mahtunut useita. Lopputulos kuitenkin palkitsee, myös tässä tapauksessa. Puhtaat osakesijoitukset, joissa oli maailman markkina-arvojen mukainen hajautus, tuottivat melkein 10 prosenttia vuodessa. Näin mahdolliset hermoromahdukset palkittiin sillä, että sijoitusten arvo yli tuplaantui tarkastelujaksolla.

Osakemarkkinoiden tapahtumia viimeisen kymmenen vuoden aikana

  • Maailman talouskasvu on ollut positiivista: vuosina 2013–2019 välillä 2,8 %- 3,8 %.
  • Yhdysvaltojen osakemarkkinan tuottokehitys on ollut huimaa suhteessa muiden maanosien osakemarkkinoihin. Tästä luonnollisesti on aiheutunut se, että sijoittajan salkun Yhdysvallat-painolla on ollut suuri vaikutus tuottoihin. Koko maailman indeksissä Yhdysvaltojen iso paino näkyy myös tuottoja nostavasti.
  • Osakkeita on nostanut mm. pörssiyhtiöiden reipas tuloskasvu. Kriisien täyttämän vuosikymmenen aikana SP500-indeksin yhtiöiden yhteenlaskettu tulossumma on noin kaksinkertaistunut.
  • Maailman arvokkaimmista yhtiöistä mm. Applen, Microsoftin, Metan (ex-Facebook), Alphabetin (Google) ja Amazonin markkina-arvot ovat noin 5–10-kertaistuneet. Indeksisijoittaja on tästä hyötynyt. Aktiivisella salkunhoitajalla on voinut olla tarve yrittää myydä ”liikaa” nousseet pois joko oman päätöksen tai rahaston sääntöjen mukaan.
  • Juhannuksena 2016 Euroopassa yllätyttiin. Brittipääministeri David Cameron oli suostunut kansanäänestykseen EU-erosta. Odotusten vastaisesti britit äänestivät EU-eron puolesta. Osakeindeksit niiasivat. Äänestyksestä alkoi vuosikausia kestänyt näytelmä, joka osaltaan painoi Euroopan kasvunäkymiä ja alueen osakkeiden kehitystä.
  • Covid19:n iskettyä keväällä 2020 osakemarkkinoilla koettiin yksi kaikkien aikojen nopeimmista romahduksista, joka kesti lopulta vain hieman yli kuukauden. Pian sekä valtiot että keskuspankit aloittivat ennennäkemättömän raha- ja finanssipoliittisen elvytyksen, mikä käänsi markkinoiden suunnan. Yhdysvalloissa kuluttajille jaettiin jopa shekkejä!
  • Vastuullisuustekijöiden huomioiminen ei näkynyt heikompina sijoitustuottoina. Tämä on yleinen myytti, sen ohella, että vastuullisuustekijöiden huomioiminen olisi kustannuksiltaan kalliimpaa varojen hoitoa. Jos näin oli 10 vuotta sitten, tänä päivänä sijoitustoiminnan kustannuksiin tällä ei ole enää suurta vaikutusta.

 Osakemarkkinoiden historialliset tuotot edellisen 10 vuoden ajalta:

Korkomarkkinoiden tapahtumia viimeisen kymmenen vuoden aikana

  • Vuosina 2013–2021 korot olivat matalia ja varsinkin Euroopassa laskussa, koska ensin inflaatio oli keskuspankkien tavoitetasoja alempana ja kasvu vaisua. Sitten Covid19-kriisin yhteydessä keskuspankit laittoivat kaiken peliin taloutta elvyttääkseen.
  • Etelä-Euroopan maat olivat vaikeuksissa velkalasteineen ja pohjoiset euromaat vaativat tiukkaa talouskuria. Otsikoissa kenties eniten olleelle Kreikalle myönnettiin kolmas ja viimeinen rahoitustukiohjelman paketti vielä vuonna 2015, ja tuet jatkuivat aina elokuuhun 2018 saakka.
  • Vuosina 2020–2021 euroalueen mallioppilaiden kuten Saksan ja Suomen 10-vuotisten valtionlainojen korot olivat selvästi miinuksella!
  • Sijoittajien keskuudessa yleistyi sanonta: TINA, there is no alternative. Korkosijoituksien tuottonäkymät olivat niin vaisut, että osakkeille ei nähty varteenotettavaa vaihtoehtoa. Tämä johti erilaisten vaihtoehtoisten sijoituskohteiden yleistymiseen. Osa näistä hyödynsi myös velkavipua.
  • Covid19 poistui otsikoista helmikuussa 2022, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Energian ja raaka-aineiden hinnat nousivat. Tämä yhdistettynä Covid19-aikaiseen elvytykseen ja tuotantoketjujen häiriöihin sai inflaation ryöpsähtämään 2022, ja keskuspankit joutuivat vuosina 2022–2023 nostamaan ohjauskorkojaan nopeinta tahtia 1980-luvun alun jälkeen.
  • Vuosina 2022–2023 korot ovatkin sitten nousseet rajusti painaen valtionlainojen ja monien vaihtoehtoisten kohteiden tuotot selvästi pakkaselle.
  • Syksyllä 2023 perinteisten korkosijoitusten tuotto-oletukset ovat palautuneet yli 10 vuoden takaisille tasoille, ja korkosijoituksien hyödyntäminen tuottojen tavoittelussa on taas perusteltua.

Korkomarkkinoiden tuotot edellisen 10 vuoden ajalta:



Sijoittajan käyttäytyminen eri markkinaympäristöissä on tutkimusten mukaan yksi tärkeimmistä pitkän aikavälin tuottoihin vaikuttavista tekijöistä. Me Indexillä uskomme, että kyky pysyä sijoitettuna markkinoilla on yksi tärkeimmistä pitkän aikavälin menestymisen salaisuuksista, selvästi tärkeämpää kuin markkina-ajoitus lyhyellä aikavälillä. Jos katsoo Indexin olemassaolon aikaisia markkinatapahtumia, niin voidaan todeta kohtuullisella varmuudella, että tapahtumia on totisesti riittänyt.

Silti tälläkin aikavälillä sijoittaminen on kannattanut ja tuottanutkin hyvin, kun siihen on suhtautunut kärsivällisesti ja pitkäjänteisesti. Jatkamme tästä eteenpäinkin hyväksi havaitulla tiellä, tuoden asiakkaillemme näkemystä ja neuvoja – ilman markkinamyrskyjen mukaan hötkyilyä.