#IndexViikko 42

Tämän viikon tapahtumat  

Ennakkoon tämän viikon kiinnostavimmat talouslukujen kalenterissa olivat Yhdysvaltain ja Kiinan vähittäismyynti- ja teollisuustuotantoluvut tiistaina ja keskiviikkona. Näistä jokainen luku ylitti odotukset. Lisäksi Kiinan talouskasvun Q3:lla raportoitiin olleen 4,9 %, kun odotus oli 4,4 %. Kiinassa talouden aktiviteetti vaikuttaa piristyvän mahdollisesti jo tehtyjen taloudellisten tukitoimien (stimulus) ansiosta vaisun alkukesän jälkeen. Yhdysvaltojen kasvu jatkuu ja kuluttajat kuluttavat. Lisäksi Iso-Britannian inflaatioluvut keskiviikkona yllättivät kielteisesti, kun syyskuun inflaation raportoitiin olleen 6,7 %, kun odotus oli 6,6 %. Iso-Britanniassa inflaatio on hidastunut muita länsimaita hitaammin.

Seuraus siitä, että kasvu jatkuu odotuksia vahvempana Yhdysvalloissa ja viikon keskeisin inflaatioluku (UK) yllätti kielteisesti, oli, että erityisesti pitkät korot nousivat viikon aikana voimakkaasti painaen samalla osakekursseja alaspäin. Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin viesti on ollut, että ohjauskorot voivat pysyä pitempään korkealla, vaikka lisänostoja ei nähtäisikään. Vahvat talousluvut vahvistavat tätä ”higher for longer”- näkemystä nostaen pitempien valtionlainojen korkoja. Markkinoiden odotus on kuitenkin varsin selkeästi, että marraskuun alun kokouksessa Fed ei nosta, mutta joulukuussa tai tammikuussa yksi nosto on vielä mahdollinen.

Viime viikon perjantaina Yhdysvaltojen 10-vuotinen korko oli 4,60 %-tasoilla, kun vajaa viikko myöhemmin mennään 4,95 %-tasoilla. Saksassa on noustu 2,70 %:sta noin 2,90 %:iin. Muutokset ovat suuria. Laajat osakeindeksit sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa ovat laskeneet, vaikka Q3-tuloskauden alku on ollut pankkien johdolla odotuksiin nähden hyvä. Osakemarkkinoiden liikkeet ovat seuranneet korkomarkkinoiden liikkeitä. Kun korot nousevat eli valtionlainojen hinnat laskevat, osakkeet laskevat myös ja päinvastoin. Hajautushyötyjä ei ole juuri ollut saatavilla, koska markkinat ovat liikkuneet samaan suuntaan.

Maakaasun hinta on kääntynyt laskuun viime viikon nousun jälkeen. Futuurin hinta on nyt noin 47 Eur/MWh, kun viime viikolla käytiin yli 56 Eur/MWh. Viime vuoden syksyllä hinta oli pahimmillaan reilusti yli 300 Eur/MWh, joten tilanne on varsin hyvä. Hyvä myös huomata, että öljyn hinta on liikkunut tällä viikolla Lähi-Idän tilanteesta huolimatta melko rauhallisesti 89–92 dollarin välillä, kun pari viikkoa sitten se kävi korkeimmillaan lähes 98 dollarissa.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Talouslukujen kalenterissa tiistaina päähuomion vievät euroalueen ja Yhdysvaltojen ostopäällikköindeksit, jotka ovat ensimmäisiä indikaatioita lokakuun talousaktiviteetista. Tiistaina julkaistaan myös euroalueen pankkien luotonannon seurantakysely (BLS), joka Suomen pankin mukaan ”tuottaa tietoa yritys- ja kotitalouslainojen kysynnästä ja tarjonnasta Suomessa sekä muissa euromaissa”. Kyselyn ajankohta EKP:n kokouksen alla lisää sen merkittävyyttä. Keskiviikkona ohjelmassa on Saksan talouden luottamusmittari IFO-indeksi.

EKP:n korkokokouksen päätökset julkaistaan torstaina iltapäivällä. Ohjauskorkoihin ei odoteta muutoksia. Se olisi ensimmäinen kerta kesän 2022 jälkeen, kun EKP jättää korkokokouksessaan korot ennalleen. Päähuomio kohdistuu siihen, kuinka EKP viestii jatkosta. Markkinoiden odotuksissa on, että ohjauskorot ovat nyt huipulla, ja seuraava liike olisi koronlasku kesällä 2024.

Yhdysvalloista viikon merkittävimmät julkaisut ovat Q3:n alustavat bkt-kasvuluvut torstaina ja keskuspankki Fedin suosima PCE-inflaatiomittari perjantaina. Yhdysvaltojen keskuspankin korkokokouksen päätökset julkaistaan vasta 1.11., joten PCE ehtii mukaan päätöksen tekoon

Yritysten Q3-tuloskausi jatkuu. Erityisen tärkeitä päiviä ovat ennakkoon 24.10.–26.10., jolloin raportoivat mm. jättiläiset Alphabet, Microsoft, Meta, Amazon ja Apple. Suomessa tuloksensa ensi viikolla julkistavat mm. UPM, Stora Enso, Kone ja Neste.

Sijoitusympäristö

Korkosijoitusten tuotto-oletukset ovat nyt korkeammat kuin vuosikausiin, ja Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankeilla kiristyssyklien loput ovat vähintäänkin lähellä. Kiristyssyklien loppuminen tukisi valtionlainojen tuottokehitystä, mikä on ollut nousevien korkojen takia varsin vaisua alkuvuoden aikana.

Talouskasvun ajantasaiset mittarit kuten ostopäällikköindeksit ovat indikoineet viime viikkoina, että kasvu on vaimeaa. Kasvun hidastuminen odotuksia enemmän voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi vähentää rahapolitiikan kiristämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaatio on yhä tavoitetasoja korkeammalla, mutta se on hidastunut.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!