Osakemarkkinoilla mainio vuosi, miksi?

Tammi-elokuun aikana maailmanlaajuinen osakeindeksi Morningstar Global Equities on noussut euroissa noin 13 % ja on lähellä kaikkien aikojen huippujaan. Toukokuussa Saksan yleisindeksi DAX saavutti uuden kaikkien aikojen huipun. Jo aiemmin alkuvuonna Ranskan CAC40 ja britti-indeksi FTSE100 olivat tehneet uudet ennätykset.  Japanissakin Nikkei-indeksi hätyyttelee jo 1990-luvun alun huipputasoja. Miten tässä näin kävi? Alla viisi syytä.

1. ”Historian odotetuin” taantuma ei ole tullut. USA:ssa kasvu kiihtyy?

Vuoden 2022 lopulla suurin osa maailman suurimmista varainhoitajista ja pankeista (mm. Blackrock, Barclays, Fidelity, JP Morgan, Wells Fargo) piti euroalueen taantumaa vuoden 2023 aikana lähes varmana, ja taantumaa ennustettiin myös Yhdysvaltoihin. Goldman Sachs oli pieni poikkeus: heidän ennusteensa oli, että Yhdysvallat välttää taantuman täpärästi, mutta Eurooppa menee taantumaan. Vuoden 2022 lopulla keskuspankit olivat jo nostaneet ohjauskorkojaan rivakasti, energian hinta ja saatavuus huolestutti erityisesti Euroopassa ja Kiina oli vasta poistamassa Covid19-rajoituksiaan.

Talouskasvu on kuitenkin jatkunut ennakoitua vahvempana, ja Yhdysvallat ei ole ollut toistaiseksi lähelläkään taantumaa. Vuoden 2022 neljännen kvartaalin kasvu oli 2,6 %. Vuonna 2023 ensimmäisellä vuosipuoliskolla kasvu hidastui, mutta pysyi yli 2 %:n ja mm. Atlanta Fed GDPNow -mittarin mukaan kasvu kiihtyisi Q3:lla, vaikka työmarkkinoilla on nähty jäähtymisen merkkejä. Koko vuotta ajatellen erityisesti palvelusektorin vahvuus on yllättänyt myönteisesti. Euroalueen kasvu on hidastunut, mutta Q1:n kasvu +1,1 % ja Q2:n +0,5 % eivät ole taantumalukuja. Toiveet siitä, että inflaatio taittuu ilman taantumaa ovat kasvaneet. Tätä pidettiin syksyllä 2022 mahdottomana.

2. Inflaation huippu jäi vuoden 2022 puolelle


Jo alkuvuonna 2023 inflaatioluvut vahvistivat odotuksia, että inflaatio on maltillistumassa syksyn 2022 huippuvauhdista ja että keskuspankkien kiristämisen tarve voisi vähentyä vuoden aikana 2023.  Raportoitujen inflaatiolukujen lisäksi huomiota ovat saaneet mm. laskenut energian hinta, laskeneet rahtihinnat, laskeneet raaka-aineiden hinnat ja nousevat vertailuluvut vuoden takaa. Japanin osakemarkkinoiden nousua on taas jopa auttanut se, että vuosikausia jatkunut olemattoman inflaation ja palkankorotusten jakso on vihdoin päättynyt.

 

3. Eurooppa sopeutui ja selvisi ensimmäisestä sotatalvesta, energiakriisi väistyi

 

Eurooppalaisen maakaasun hinta on suorastaan romahtanut syksyn 2022 yli 300 eurosta/Mwh kesällä 2023 vakiintuneelle noin 30–40 euroa/Mwh -tasoille.

4. Tuloskasvu riittävän hyvää

 

Yritysten Q1-tuloskaudet sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa sujuivat odotuksiin nähden lopulta paremmin kuin viimeisen kymmenen vuoden aikana keskimäärin. Tavallista isompi osa yhtiöistä raportoi tuloksensa yli odotusten, ja keskimääräinen positiivinen tulosyllätys oli isompi kuin yleensä. Yksi selittävä tekijä on se, että alkuvuoden aikana tuloskasvuodotuksia laskettiin. Osakemarkkinoita myönteiset yllätykset kuitenkin osaltaan tukivat. Myös Q2-tuloskaudet sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa sujuivat riittävän hyvin, vaikka tuloskasvu jäi molemmilla päämarkkinoilla miinuksen puolelle energia- ja perusteollisuussektoreiden painamana. Nämä sektorit tekivät jättituloksia vuosi sitten vastaavalla kvartaalilla. Euroopassa odotetusti esimerkiksi rahoitus- ja teknologiasektoreiden yhtiöt kasvattivat tuloksiaan. 

Yleisesti pörssiyhtiöiden tuloskunto on pysynyt toistaiseksi vahvana, eli nousevia kustannuksia on onnistuttu siirtämään lopputuotteiden hintoihin ja omaa toimintaa tehostamaan. Korkojen nousu tuo luonnollisesti nousevia korkokuluja, mutta korkeampi inflaatio ei tarkoita automaattisesti huonoja aikoja yhtiöille. Osakkeet tarjoavat myös suojaa inflaatiolta.

5. Tekoälyhuuma

 

Tekoälyhuuma on tuonut merkittävän osan Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden tuotoista. Tätä ei vuosi sitten osattu vielä odottaa. ”The magnificent 7” eli jättiläisyhtiöt Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia, Tesla, Alphabet ja Meta ovat nousseet reippaasti. Indeksisijoittajan salkuissa näitä kaikkia luonnollisesti on aika paljon.   

Lopuksi


Tammi-elokuussa 2023 globaalit osakeindeksit ovat tuottaneet, mutta korkosijoituksien tuotot ovat jääneet vaisuiksi. Vaikka menneisyyden analysointi on helpompaa kuin tulevaisuuden ennustaminen, hyvin todennäköisesti jatkossakin tuottavan sijoitustoiminnan kulmakiviä ovat aika markkinoilla, riskien hallinta ja kustannustehokkuus. Korkosijoituksissa on edelleen pakkautuneena potentiaalia hyviin tuottoihin. Tuotto-oletukset ovat tasoilla, jollaisia ei ole nähty vuosikausiin. Osakkeita ei kuitenkaan kannata unohtaa. Historiassa pitkällä aikavälillä osakkeiden tuotto on ollut ylivertaista korkosijoituksiin verrattuna.