Markkinakommentti. Kokonaisuudessaan europarlamenttivaalien tulos oli eurooppalaisille markkinoille positiivinen. Euroskeptisten populistipuolueiden menestys jäi hieman pelättyä heikommaksi ja valitun parlamentin selvä enemmistö koostuu Eurooppa-myönteisistä edustajista. Markkinoiden kannalta tämä tarkoittaa jatkumoa eurooppalaiseen talouspolitiikkaan eikä esimerkiksi budjettikuria koskeviin linjauksiin ole odotettavissa muutoksia.
Yksittäisten maiden vaalituloksilla saattaa kuitenkin olla heijastusvaikutuksia myös sijoitusmarkkinoille ja niistä merkittävimmät koskevat Britanniaa ja Italiaa.
Iso-Britannian vaaleissa EU-myönteiset puolueet menestyivät yllättävän vahvasti. Vaikka Brexit-puolue oli vaaleissa suurin reilun 30 %:n kannatuksellaan, näyttivät eurooppamieliset liberaalit, vihreät ja pienemmät ryhmät saavan vieläkin suuremman ääniosuuden. Tulos on tulkittavissa niin, että äänestäjistä selvä enemmistö kannattaa EU-jäsenyyttä. Vaalituloksen seurauksena Britanniassa kasvavat paineet uuden kansanäänestyksen järjestämiseksi. Markkinoille mahdollisuus Brexitin perumiselle on myönteistä.
Italiassa päähallituspuolueen eli Viiden Tähden liikkeen raskas tappio vaaleissa saattaa johtaa uusiin parlamenttivaaleihin. Vaalit voittaneen populistisen Lega-puolueen johtaja Matteo Salvinin on epäilty tähtäävän nykyisen hallituksen kaatamiseen ja uusien vaalien järjestämiseen, missä populistien kasvanut kannatus voisi realisoitua ykköspuolueen asemaan Italian parlamentissa. Markkinoille tällainen skenaario muodostaa selvän riskin, koska Salvini ajaa selkeästi EU-linjauksista poikkeavaa löysää talouskuria. Italian korot uhkaavat nousta ja italialaispankkeja kohtaan tunnettu luottamus voi markkinoilla rapista.
Ensireaktioina eurooppalaiset pörssit ovat avautuneet loivaan nousuun vaalien jälkeen. Korkomarkkinoilla tulkinta on sen sijaan ollut varovaisempi. Saksan pitkät korot ovat painuneet yhä alemmas ja Italian koroissa värähdettiin vastaavasti hieman ylemmäs. Euron kurssi on pysynyt vakaana.