Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat

Kuvittele tilanne, jossa sinulle on kertynyt ylimääräistä varallisuutta ja haluat sijoittaa ne mahdollisimman tuottavasti. Luonnollisesti ensimmäinen vaihtoehto on kysyä neuvoa omasta pankista, mitä he tarjoavat. Hienolta kuulostavassa myyntiesityksessä tarjotaan avointa arkkitehtuuria, räätälöityä, yksilöllistä tai henkilökohtaista sijoituspalvelua, varainhoitoa tai omaisuudenhoitoa.

Hyväuskoiset ja laiskat sijoittajat

Suurimmassa osassa yksilölliseltä kuulostava varainhoitopalvelu tarkoittaa valmista allokaatio- tai varainhoitorahastoa, jonka sisältö on pääosin toteutettu palveluntarjoajan omilla tuotteilla, ja jota tarjotaan kaikille saman riskitason valitsemille asiakkaille. Monessa tapauksessa henkilökohtaista on ainoastaan asiakkaan nimi automattisesti generoidussa salkkuraportissa. Kuten turkkilainen mattokauppiaskin sen tietää: ”Only for you my friend”. En tiedä mitä sinä olet mieltä, mutta minun mielestäni se ei kuulosta siltä, että tuottoa haettaisiin mahdollisimman tehokkaasti. Melkein sama asia kuin, jos tilaisi fantasia-pizzan, jossa on valmiiksi valitut täytteet.

Väitän, että suurin osa suomalaisista on laiskoja. Haluamme halvalla hyvää, valitamme epäkohdista, mutta emme jaksa nähdä vaivaa hakeaksemme parempaa vaihtoehtoa. Kyselytutkimusten mukaan vain 6 % suomalaisista on kilpailuttanut varainhoitopalvelunsa. Miljonäärit ovat hieman ahkerampia, mutta heistäkin alle 10 % on aktiivisesti verrannut eri toimijoita. Ymmärrän, että pankkisuhde ohjaa varainhoitopalveluiden valintaa myös, mutta sitä en ymmärrä miksei omille rahoille haluta parasta vastiketta.

Mitä riippumattomuus oikeasti tarkoittaa

Puhutaanpa riippumattomuudesta. Synonyymeja riippumattomalle ovat: joka ei riipu jostain, itsenäinen, suvereeni, täysivaltainen, vapaa, puolueeton. Oletko sinä jo uskaltanut kysyä nykyiseltä sijoituspalvelun tarjoajaltasi, onko saamasi palvelu riippumatonta vai ei? Vuoden 2018 alusta voimaan tullut Mifid2-direktiivi pakottaa sijoituspalvelun tarjoajat kertomaan asiakkaalle heti ensikättelyssä onko tarjottu palvelu riippumatonta vai ei-riippumatonta. Tämän perusteella asiakas voi luottaa hänelle tarjottuun neuvontaan ja valita haluaako asioida yrityksen kanssa.

Riippumaton sijoituspalveluyritys ei saa esimerkiksi vastaanottaa välityspalkkioita, provisioita tai muita etuja, jotka kolmas osapuoli tarjoaa tai maksaa. Valikoimassa ei myöskään saa olla sellaisia rahoitusvälineitä, jotka yritys on itse laskenut liikkeeseen, kehittänyt tai tarjonnut tai joihin sillä on läheinen sidos, joka voisi vaarantaa riippumattomuuden.

Korkeatasoisia ratkaisuja ja palvelua

Mennäänpä ajassa muutama tuhat vuotta takaisinpäin. Jo silloisen antiikin filosofit pohtivat moraalia ja etiikkaa. Määritelmän mukaan oman edun ajamista pidetään moraalin vastaisena. Ja moraalisesti korkeatasoiset ratkaisut kumpuavat hyveellisestä luonteesta. Tuon ajan moraalifilosofiassa (eli etiikassa) keskeisimpiä käsitteitä oli hyve. Neljä hyvettä olivat: käytännöllinen viisaus, rohkeus, oikeamielisyys ja kohtuullisuus.

Antiikin keskeiset hyvekäsitteet kuvaavat mainiosti sitä, mitä riippumattoman sijoituspalvelun pitäisi olla. Erityisen hyvin ne kuvaavat Index Varainhoidon toimintatapaa. Pyrimme antamaan asiakkaillemme kokemuksen kautta opitut ja käytännön viisaudella parhaat neuvomme varallisuuden hoitoon liittyen. Meillä on myös rohkeutta tarjota suoraviivaista indeksi- ja ETF-pohjaista sijoituspalvelua lähes ainoana Suomessa. Haluamme olla oikeamielisesti ja aidosti asiakkaan puolella ilman eturistiriitoja. Ja mitä tämä lysti sitten maksaa? Asiakkaamme eivät ainakaan koe maksavansa liikaa eli kustannusrakenteemmekin on kohtuullinen. Ja, entä se riippumattomuus?

Riippumattomuus on hyve.