#IndexViikko 6

Tämän viikon tapahtumat  

Osakeindeksien ennätystehtailu on jatkunut. Yhdysvaltalainen SP500-indeksi ja Saksalainen DAX-indeksi tekivät tälläkin viikolla uudet kaikkien aikojen huiput. Vuoden alusta mahtiseitsikon Metan osake on noussut massiiviset 35 % ja Nvidian 44 %. Molempien markkina-arvot ovat tukevasti yli 1000 miljardia, joten aivan pienistä yhtiöistä ei ole kyse…

Vahvat talousluvut Yhdysvalloista, sopivan hyvin sujuva Q4-tuloskausi, maltillistuva inflaatio ja myös odotukset lähestyvästä keskuspankkien koronlaskusyklistä ovat tukeneet osakkeiden nousua. The New York Community Bancorp (NYCB) -pankin osakkeiden alamäki ja epäilyt alueellisten yhdysvaltalaispankkien kunnosta eivät ole laajemmin huolestuttaneet. NYCB oli keväällä 2023 pelastamassa ongelmiin ajautunutta Signature Bankia. Kiinan ja Suomen osakemarkkinat eivät ole seuranneet globaalia osakkeiden nousutrendiä.

Yhdysvaltojen talouskasvun vauhti ei vaikuta hidastuvan. Viime perjantain nonfarm payrolls -työllisyysraportista selvisi, että tammikuussa oli syntynyt yli 300 000 uutta maatalouden ulkopuolista työpaikkaa, kun markkinoiden odotuksissa oli noin 150 000 lisäys. Lisäksi ISM:n keräämät sekä teollisuuden että palveluiden ostopäällikköindeksit nousivat ja ylittivät odotukset reippaasti. Viimeisen kahden viikon aikana julkaistut talousluvut kertovat, että Yhdysvaltojen kasvu ei olisi juurikaan hidastumassa vaan jopa kiihtymässä. Hyvä muistaa, että viime vuoden Q4:n kasvuvauhti oli 3,0 %!

Maanantaina euroalueen joulukuun tuottajahintojen raportoitiin laskeneen vuositasolla odotustenmukaisesti 10,6 %. Inflaatio on yhä laskevalla trendillä, mutta samaan aikaan Yhdysvaltojen kasvu on odotuksia vahvempaa. Tämä tukee osakkeita. Korkosijoituksien alkuvuosi on kuitenkin ollut vaisuhko, koska markkinoiden odotukset keskuspankkien koronlaskuista ovat pienentyneet ja korot nousseet. Tällä viikolla keskuspankkiirit ovat pääosin viestineet pikaisia koronlaskuja vastaan.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Inflaatioluvut ovat tällä hetkellä talousluvuista tärkeimpiä, ja ensi tiistaina julkaistava Yhdysvaltojen kuluttajahintaindeksi (CPI) on tärkein yksittäinen luku. Perjantaina vuorossa on Yhdysvaltojen tuottajahintaindeksi (PPI). Työmarkkinat ovat pysyneet vahvoina ja ensi viikolla tiedämme, kuinka inflaatio on kehittynyt. Näillä on suora yhteys Fedin koronlaskusuunnitelmiin. Lisäksi keskiviikkona julkaistaan Iso-Britannian kuluttajahintaindeksi.

Ensi viikolla Q4-tuloskausi pyörii vielä täydellä vauhdilla sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Yhdysvalloissa tuloskauden alku sujui vaisusti rahoitussektorin johdolla, mutta meno on parantunut parin viime viikon aikana. Kun hieman yli puolet on raportoinut, tuloskaudesta näyttää tulevan normaalin hyvä eli noin 70–80 % yhtiöistä raportoi yli odotusten. Euroopassa yhtiöt raportoivat Yhdysvaltoja myöhemmin. Suomessakin raportoidaan ensi viikolla vielä kiivaasti.

Sijoitusympäristö

Suurin huomio kohdistuu Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankkien koronlaskusyklin alkamisen ajankohtaan ja tahtiin. Markkinoiden odotuksissa on yhä, että keskuspankit Fed ja EKP tekisivät vuoden 2024 aikana useita koronlaskuja, vaikka hurjimmat odotukset ovat laskeneet. Odotukset koronlaskusyklien alkamisesta tukivat korkosijoitusten tuottokehitystä erityisesti viime vuoden lopussa. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaation maltillistuessa huomio siirtynee lähikuukausina entistä enemmän tulos- ja talouskasvun suuntaan.

Talouskasvun ajantasaiset mittarit, kuten ostopäällikköindeksit, ovat vihjanneet viime viikkoina, että kasvu on vaimeaa euroalueella mutta vahvaa Yhdysvalloissa. Jos kasvuero pysyy, EKP voi olla ensimmäisenä leikkaamassa ohjauskorkoaan. Kasvun hidastuminen odotuksia enemmän voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi aikaistaa rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin.

Osakeanalyytikkojen ennusteista laskettujen odotusten mukaan Euroopan tuloskasvu olisi vuonna 2024 hieman alle 10 % ja Yhdysvalloissa hieman yli 10 %. Yleensä ennusteet laskevat vuoden kuluessa, mutta odotuksissa on selkeästi, että tänä vuonna tulokset palaavat kasvu-uralle. Vuonna 2023 tuloskasvut olivat sekä Euroopassa ja Yhdysvalloissa lähellä nollaa. (Lähteet: LSEG I/B/E/S, Factset)

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!