#IndexViikko 5

Tämän viikon tapahtumat  

Osakemarkkinoiden viikko on sujunut vaihtelevasti. Yhdysvaltalainen SP500-indeksi teki tälläkin viikolla uudet kaikkien aikojen huiput ennen kuin kääntyi alas keskiviikkona. Osakeindeksit kävivät alkuviikosta historiallisilla huipuillaan myös mm. Saksassa, Ranskassa ja Australiassa. Kiinan osakemarkkinat ovat poikkeus. Siellä suunta on ollut alaspäin varsin trendinomaisesti jo alkukeväästä 2021 alkaen.

Etukäteen viikon merkittävin tapahtuma oli keskiviikkoinen Fedin korkokokous, jossa se piti ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan. Fedin mukaan inflaation hidastumisesta tarvitaan vielä lisää todisteita, ennen kuin ensimmäinen koronlasku nähdään. Lisäksi johtaja Powell toppuutteli markkinoiden odotuksia ja lisäsi, että koronlasku maaliskuussa on epätodennäköinen. Markkinahinnoittelun mukaan Fed laskee ensimmäisen kerran kokouksessaan 1.5. Keskiviikkona nousivat myös huolet Yhdysvaltain pankkisektorin kestävyydestä, kun The New York Community Bancorp (NYCB) -pankin osake laski noin 40 %. NYCB oli keväällä 2023 pelastamassa ongelmiin ajautunutta Signature Bankia. Lisäksi Alphabetin (Googlen emo) osake laski tulosraporttinsa jälkeen noin 7 % vetäen perässään myös muita teknojättejä. Nämä tekijät yhdessä saivat osakeindeksit laskuun keskiviikkona.

Tiistaina julkaistiin euroalueen Q4-talouskasvuluvut. Talous oli kasvanut vuoden takaiseen verrattuna 0,1 %, kasvua Q3:sta tuli 0,0 %. Euroalue ei ole taantumassa mutta tukevasti nollakasvussa. Viime viikolla Yhdysvaltojen Q4:n talouden kasvuvauhdiksi raportoitiin 3,3 %. Ero euroalueen kituliaaseen kasvuun on jäätävä. Tammikuun ajantasaisten ostopäällikköindeksien mukaan kasvuero on jatkunut tammikuussa. IMF julkaisi tiistaina uudet kasvuennusteensa. IMF nosti 2024 maailman kasvuennusteensa 2,9 %:sta 3,1 %:iin. Alueellisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan kasvuennusteita nostettiin ja euroalueen ennusteita laskettiin. Vaikka euroalueen talouskasvu on heikkoa, alueen pörssiyhtiöt toimivat globaaleilla markkinoilla ja maailman kasvu tukee niitäkin.

Torstaina julkaistiin euroalueen alustavat tammikuun inflaatioluvut, joilla on iso merkitys EKP:n rahapolitiikan jatkon ja koronlaskusyklin alkamisen kannalta. Kokonaisinflaatio laski odotetusti 2,8 %:iin. Kun inflaatio hidastuu ja kasvu on vaatimatonta, EKP:lta odotetaan ja tarvitaan koronlaskuja.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Heti tänään torstaina julkaistaan Yhdysvalloista ISM-ostopäällikköindeksi, joka on kaikista perinteikkäin talouden luottamusindeksi ja jota on julkaistu jo vuodesta 1948 alkaen. Huomenna ohjelmassa on Yhdysvaltojen tärkein työllisyyslukupaketti ”nonfarm payrolls”, joka sisältää tietoja mm. liittovaltion työttömyysasteesta. Inflaatioluvut ovat yhä tärkeitä ja ensi maanantaina euroalueen joulukuun tuottajahintaindeksi (PPI) kerää huomiota. Ensi viikolla Q4-tuloskausi pyörii täydellä vauhdilla sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Myös Suomessa pääosa yhtiöistä raportoi Q4-tuloksensa seuraavien parin viikon aikana.

Sijoitusympäristö

Suurin huomio kohdistuu Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankkien koronlaskusyklin alkamisen ajankohtaan ja tahtiin. Markkinoiden odotuksissa on, että sekä Fed että EKP tekisivät vuoden 2024 aikana useita koronlaskuja. Odotukset koronlaskusyklien alkamisesta ovat tukeneet korkosijoitusten tuottokehitystä, joka oli poikkeuksellisen vahvaa viime vuoden lopussa historiallisen heikon parin vuoden jakson jälkeen.

Talouskasvun ajantasaiset mittarit, kuten ostopäällikköindeksit, ovat vihjanneet viime kuukausina, että kasvu on vaimeaa euroalueella. Kasvun hidastuminen odotuksia enemmän voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi aikaistaa rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaation maltillistuessa huomio siirtynee lähikuukausina entistä enemmän tulos- ja talouskasvun suuntaan.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!