#IndexViikko 45

Tämän viikon tapahtumat  

Yhdysvaltojen osakkeet ovat nousseet viikon aikana reippaasti vetäen myös globaalit osakeindeksit nousuun. Riskiset yrityslainat (High Yield) ovat seuranneet osakkeiden nousua. Valtionlainojen tuottoja on painanut osittain noussut korkotaso. Trumpin voiton myötä dollari on vahvistunut.

Näillä näkymin USA-vaalien tulos on selvä. Trump voittaa ja republikaanit voittavat myös senaatin ja edustajainhuoneen. Odotuksissa on siis republikaanien ”red sweep” eli vallan värisuora. Trumpin johdolla uusi hallinto aikoo mm. laskea veroja ja sääntelyä, nostaa tulleja ja siirtää energiassa painopistettä ”vihreästä” energiasta fossiiliseen suuntaan.

Osakemarkkinoilla USA-vaalien tulos otettiin vastaan jakautuneesti. Vaalien jälkeisenä päivänä 6.11. osakeindeksit (SP500 +2,5 %) nousivat Yhdysvalloissa reippaasti. Erityisesti nousussa olivat pankki- ja rahoitussektori, öljysektori, pienyhtiöt ja kryptovaluuttoihin liittyvät yhtiöt. Laskussa olivat erityisesti uuden energian sektorit: tuuli, aurinko, vety. Lisäksi Euroopan osakkeet jäivät lopulta miinukselle (Stoxx600 -0,5 %).

Heti vaalien jälkeen markkinakorkojen nousu jatkui, mutta nousu tasaantui torstain aikana. Liittovaltion 10-vuotisen lainan korko on nyt noin 4,33 %, kun syyskuussa oltiin alimmillaan noin 3,60 %-tasoilla. Lyhyemmät korot ovat nousseet myös mutta pitkiä vähemmän. Trumpin voimakkaan elvyttävä talouspolitiikka voi jopa kiihdyttää Yhdysvaltojen velkaantumista ja inflaatiota. Keskuspankki Fediltä odotetaan edelleen koronlaskuja, mutta alkusyksyn odotuksia vähemmän.

Torstaina Yhdysvaltojen (-0,25 %), Ruotsin (-0,50 %) ja Englannin (-0,25 %) keskuspankit odotetusti leikkasivat ohjauskorkojaan. Yhdysvaltojen keskuspankki tekee päätökset jatkossakin kokous kerrallaan ilman ennakkositoumuksia. Johtaja Powell antoi päätöksen jälkeen ymmärtää, että koronlaskuja voidaan jatkaa tulevissa kokouksissa, jos talousluvut sitä edellyttävät. Markkinahinnoittelussa joulukuun koronlaskua pidetään melko todennäköisenä mutta ei läheskään varmana.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Ensi viikon tärkeimmät ovat Yhdysvaltojen kuluttajahintaindeksit (CPI) keskiviikkona ja tuottajahintaindeksit (PPI) torstaina. Fed tekee päätökset jatkossakin ilman ennakkositoumuksia julkaistavien talouslukujen vaatimalla tavalla, ja inflaatioluvut ovat tässä tärkeitä.

Kiina julkaisee perjantaina työttömyysasteen, lokakuun vähittäismyynnin ja dataa asuntojen hintakehityksestä. Jos luvut pettävät, Kiinan viranomaiset voivat julkaista lisää kohdennettuja talouden tukitoimia. Myös Yhdysvaltojen vähittäismyynti julkaistaan perjantaina.

Sijoitusympäristö

Inflaatio on laskenut, ja globaali koronlaskusykli on alkanut. Maailman keskuspankeista merkittävin eli Yhdysvaltain Fed laskee näillä näkymin lisää jo lähikuukausien kokouksissaan, vaikka talouskasvu vaikuttaa jatkuvan vahvana. Markkinahinnoittelun perusteella myös EKP:n odotetaan laskevan lisää seuraavissa kokouksissaan joulukuussa ja tammikuussa. Euroalueella koronlaskuja kaivataan.

Ennakolta vuoden isoin poliittinen riski on ohi, kun Yhdysvaltojen vaalit on pidetty. Lopulliset tulokset selviävät aikanaan, mutta vaalien tuoma epävarmuus poistuu.

Yhdysvaltojen talouskasvu on jatkunut pitkään odotuksia vahvempana. Talouskasvun hidastuminen voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi lisätä rahapolitiikan keventämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Kun inflaatio on hidastunut, keskuspankkien huomio on siirtynyt enemmän työllisyyteen ja kasvunäkymiin. Korkosijoitukset tuovat myös hajautushyötyjä.

Osakkeita ei kannata kuitenkaan unohtaa. Yritysten tuloskunto on pysynyt hyvänä, ja kun riskinottohalukkuus kasvaa, osakeindeksit voivat nousta nopeastikin. Vuoden 2024 tuloskasvu Yhdysvalloissa näyttää asettuvan noin 9–10 %:iin ja Euroopassa noin 2–3 %:iin. Vuodelle 2025 odotuksissa on, että globaali tuloskasvu jatkuisi kaksinumeroisena. Trumpin veroleikkaukset voivat tukea Yhdysvaltain tuloskasvua entisestään.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!