#IndexViikko 41

Tämän viikon tapahtumat  

Viikon alkupuolella korot laskivat eli valtionlainojen kurssit nousivat. Hamasin hyökkäys Israeliin nosti turvasatamakysyntää, ja Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin varapääjohtaja Philip Jefferson kommentoi, että jo nähty korkotason nousu vähentää keskuspankin tarvetta ohjauskorkojen lisänostoille. Keskiviikkoiltana julkaistiin myös Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjat, joista selvisi, että keskuspankin sisällä ollaan huolissaan myös alasuuntaisista riskeistä ja lisäkiristämisen kanssa pitää olla varovainen. Nämä tiedot laskivat korkoja lisää. Alkuviikon aikana nähty korkotason lasku tuki osakemarkkinoita enemmän kuin sotatoimien leimahtaminen Lähi-Idässä niitä painoi.

Korkojen suunta kuitenkin kääntyi torstaina ainakin hetkellisesti. Jo keskiviikkona raportoidut Yhdysvaltojen syyskuun tuottajahinnat (PPI) olivat nousseet vuositasolla 2,2 % eli hieman odotuksia enemmän. Lisäksi torstaina raportoitu kuluttajahintainflaatio (CPI) oli syyskuussa 3,7 % eli hieman odotusta 3,6 % enemmän. Vaikka pohjainflaatio oli laskenut odotusten mukaisesti 4,1 %:iin, korot nousivat. Markkinahinnoittelun mukaan perusodotus on edelleen, että Fed ei enää korkoja nosta. Noston todennäköisyys kuitenkin kasvoi odotuksia kuumemman inflaatioraportin vuoksi.

Viime viikkojen aikana osakemarkkinoiden liikkeet ovat seuranneet korkomarkkinoiden liikkeitä. Kun korot nousevat eli valtionlainojen hinnat laskevat, osakkeet laskevat myös ja päinvastoin. Hajautushyötyjä ei ole juuri ollut saatavilla, koska markkinat ovat liikkuneet samaan suuntaan. Torstaina osakkeiden nousu pysähtyi Yhdysvaltojen inflaatiolukujen myötä. Viikontakaiseen verrattuna korot ovat kuitenkin laskeneet ja osakkeet nousseet.

Maakaasun hinta on noussut Euroopassa viimeisen viikon aikana lähes 50 %. Hintaa on nostanut mm. Suomen ja Viron välisen kaasuputken vaurioituminen, tilanne Lähi-Idässä ja kysyntää lisäävät kylmenevät säät. Lisäksi Australiassa puhutaan taas LNG-työntekijöiden lakosta. Maakaasufutuurin hinta on nyt noin 54 Eur/MWh, kun kesällä hinta oli alimmillaan noin 25 Eur/MWh. Viime vuoden syksyllä hinta oli pahimmillaan reilusti yli 300 Eur/MWh, joten tilanne on edelleen varsin hyvä. Hyvä myös huomata, että öljyn hinta on liikkunut tällä viikolla Lähi-Idän tilanteesta huolimatta melko rauhallisesti 85–88 dollarin välillä, kun pari viikkoa sitten se kävi korkeimmillaan lähes 98 dollarissa.

Miltä tuleva viikko näyttää?

Yritysten Q3-tuloskausi alkaa toden teolla perjantaina 13.10., kun pankkijäteistä mm. JP Morgan, Wells Fargo ja Citigroup raportoivat. Erityisen tärkeitä päiviä ovat ennakkoon 24.10.–26.10., jolloin raportoivat mm. jättiläiset Alphabet, Microsoft, Meta, Amazon ja Apple. Suomessa Nokia ja Elisa aloittavat suuryhtiöiden raportoinnin 19.10. Euroopassa tulossumman odotetaan laskeneen selvästi viime vuoden Q3:lta, koska viime vuonna energiayhtiöt tekivät jättivoittoja alkusyksyn kvartaalilla. Ilman energiasektoria tulossumman odotetaan kasvaneen hieman. Yhdysvalloissa Q3-tuloskasvun odotetaan jääneen lähelle nollaa energiasektorin painamana.

Talouslukujen kalenterissa päähuomion vie Yhdysvaltain ja Kiinan vähittäismyynti- ja teollisuustuotantoluvut tiistaina ja keskiviikkona. Lisäksi Iso-Britannian inflaatioluvut keskiviikkona ja Yhdysvaltojen asuntomarkkinaluvut voivat liikuttaa markkinoita. EKP:n seuraava korkokokous pidetään 26.10. ja Yhdysvaltojen keskuspankki kokoustaa 1.11.

Sijoitusympäristö

Korkosijoitusten tuotto-oletukset ovat nyt korkeammat kuin vuosikausiin, ja Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankeilla kiristyssyklien loput ovat vähintäänkin lähellä. Kiristyssyklien loppuminen tukisi valtionlainojen tuottokehitystä, mikä on ollut nousevien korkojen takia varsin vaisua alkuvuoden aikana.

Talouskasvun ajantasaiset mittarit kuten ostopäällikköindeksit ovat indikoineet viime viikkoina, että kasvu on vaimeaa. Kasvun hidastuminen odotuksia enemmän voisi olla osakkeille huono asia, mutta se voisi vähentää rahapolitiikan kiristämisen tarvetta tukien korkosijoituksia. Inflaatiokehitys on edelleen tärkein tekijä keskuspankkien rahapolitiikalle ja sitä kautta sijoitusmarkkinoille. Inflaatio on yhä tavoitetasoja korkeammalla, mutta se on hidastunut.

 

Hauskaa ja rentouttavaa loppuviikkoa!